Eljött az árvácskák szezonja


2019-10-12 09:32:41  | cikk: HuHa  | 


Eljött az árvácskák szezonja főképe
Október 4-én kezdték meg a Városgondnokság munkatársai az árvácskák ültetését a város közterületeire, ezekben a napokban 10 ezer virágot ültetnek el, naponta ezer növény kerül a helyére. Tegnap a Csóka körforgalomnál dolgoztak. A kialakított, előkészített ágyásokba meghatározott szín szerint, vonalba ültetve kerültek a virágok, melyek télen is szép díszei lesznek a városnak.
Változatos színű árvácskák kerülnek az ágyásokba

Bakó Istvántól, a Városgondnokság igazgatójától megtudtuk, az egynyári virágokat váltják az árvácskák azokon a helyeken, ahol tavaly is.
-Ilyen hely a Fő tér, a Március 15. tér, a Jókai utca, a Városi Sportcsarnok, a JMSZK környéke és a körforgalmak, ezek azok a frekventált helyek, ahol sok árvácska jelenik meg - tájékoztatott az őszi virágültetésről az igazgató.
Bakó István, a Városgondnokság vezetője

Bakó István kiemelte, az elmúlt években az egynyári növények és árvácskák számát kicsit csökkentették, a talajtakaró rózsák, örökzöldek és évelők száma viszont jelentősen növekedett. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy az elmúlt négy évben 113 ezer egynyári virágot ültettek 43 ezer árvácska díszítette a közterületeket a hideg hónapokban, a talajtakaró rózsákból, örökzöldekből és évelőkből pedig több, mint 10 ezer került az ágyásokba. Az elmúlt években növelték a virágos felületek számát is, az idén egy pályázatnak köszönhetően a vasútállomás épülete előtti jobboldali területet virágosították, idén alakították ki a Korona utca egy részének ágyásait is, a Vajda lakótelepen 100 négyzetméteres virágos felületet hoztak létre, de a Gróf úton a bajvívó tér melletti területen is készítettek ágyásokat.
-Ezzel a növénykombinációval a zöldfelületek nagyságát és számát jelentősen növeltük, ahogy a pápaiak is láthatják - mondta, kiemelve, így kevesebb élőerővel, hosszabb távon költséghatékonyabban tarthatók fenn a város zöldterületei.
Naponta ezer virágot ültetnek el

A Városgondnokság részt vesz a fatelepítésben is, az elmúlt években közel 400 fát ültettek, leginkább a kivágottakat pótlásaként. Borsosgyőrön például nagyon látványos volt ez a munka az elmúlt két évben.
-A beteg, balesetveszélyes, öreg fákat vágjuk ki, ezeket pótoljuk. Ezt a munkát nem minden esetben mi végezzük, hiszen vannak olyan projektek, melynek keretében fákat kellett kivágni, itt a kivitelező feladata a fák pótlása. Olyan is van, hogy a lakosság kezdeményezi egy-egy fa kivágását, ilyen esetben nekik kell a pótlást elvégezni, az általunk megjelölt helyen.
A Városgondnokság által végzett fapótlások az árvácskaültetés befejezését követően kezdődnek meg, közel 40 csemetét telepítenek még idén ősszel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!