Kezedben a jövőd - Pályaválasztási kiállítás


2019-10-11 20:49:03  | cikk: Babos Petra  | 


Kezedben a jövőd - Pályaválasztási kiállítás főképe
Pályaválasztási kiállítást szervezett a Veszprém Megyei Kormányhivatal a Városi Sportcsarnokban immáron 21. alkalommal. Az esemény során közel harminc standnál várták a középfokú képzések iránt érdeklődő fiatalokat, rajtuk kívül pedig a rendőrség, a honvédség is képviseltette magát, képzőhelyként megjelent az Audi, jelen volt a Pedagógiai Szakszolgálat, a Veszprém Megyei Kormányhivatal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is.
A sportcsarnok küzdőterén egybegyűlteket Takács Szabolcs kormánymegbízott köszöntötte.
Takács Szabolcs köszöntötte a szép számban megjelenteket

-A Veszprém Megyei Kormányhivatal immár 21. éve azzal igyekszik segíteni a pályakezdőket, középiskola-választás előtt álló diákokat, hogy a régió iskoláit egy helyszínre összegyűjtve, megmutatja a választási lehetőségeket a fiatalok számára, szakmabemutatók, előadások és személyes kapcsolatfelvétel útján támogatja ezeknek a lehetőségeknek a megismerését és azt, hogy az első lépés a siker útján, vagyis a cél, a vágyott szakmaterület, érdeklődési terület meghatározása, a szimpatikus iskola megtalálása megtörténjen. A pályaválasztási kiállítás veszprémi és pápai napján mintegy négyezer diák fordult meg a standokon. Az, hogy fiataljaink ilyen szép számban jelen vannak, azt is mutatja, hogy érdekeltek és eltökéltek saját jövőjük alakításában, saját sikerszakmájuk megtalálásában. A régió a fiatalságnak sikeres és lakóhelyéhez közeli elhelyezkedése pedig Veszprém megye sikertörténetéhez is hozzájárul. A régiónak célja a magas foglalkoztatás elérése mellett az is, hogy a fiataljaink itthon maradjanak, a pápaiak a szépülő-fejlődő Pápán, vagy Veszprém megyén belül tudjanak elhelyezkedni - mondta Takács Szabolcs.
A kormánymegbízott hozzátette, a Veszprém Megyei Kormányhivatal a helyi munkaerőpiac adatait kezeli, ezért a kereslet-kínálat egyensúlyával kapcsolatban pontos információk vannak. A legkeresettebb szakmákat tartalmazó Veszprém megyei listán idén rajta van többek között az ács, asztalos, az eladó, az épület-és szerkezetlakatos, a gépész, a gyakorló ápoló, a mezőgazdaságban dolgozó szakember, vagy a szakács szakma is.
Dr. Áldozó Tamás polgármester elmondta, Veszprém megye nemcsak a legszebb megye az országban, hanem kiváló oktatási intézmények találhatóak itt, az ország legjobb gimnáziuma a Lovassy gimnázium is ebben megyében található. A polgármester arra buzdította a diákokat, hogy tanuljanak, a tanuláshoz való viszonyuk mindig maradjon meg az életük során, maradjanak nyitottak, készek a nyitott gondolkodásra és motiválták, s akkor minden célt el fognak tudni érni. Végül jó válogatást kívánt, s azt, hogy találja meg mindenki a számára legjobbat.
A kiállításon valamennyi pápai középiskola bemutatkozott, de itt voltak Győr-Moson-Sopron, Vas, Komárom-Esztergom és Fejér megye középfokú oktatási intézményei is, hogy képzéseiket népszerűsítsék a hetedik és nyolcadik osztályosok között. A kiállítók szórólapokon adtak tájékoztatást az intézményükben tanulható szakmákról, szakirányokról és több helyen egy-egy szakmába belekóstolhattak a gyakorlaton keresztül is, természetesen játékos feladatok formájában.
Sokan érdeklődtek a rendezvény iránt

A Pápai Petőfi Sándor Gimnázium standjánál az iskola egyenruhája és a testnevelés órán hordott póló is ki volt állítva, de a piros-fehér színű lufik is színesítették a kiállításukat. A standhoz látogatók egy kisfilmet is megtekinthettek az iskola életéről, hagyományairól.
Bognár Anita intézményvezetői feladatokkal megbízott intézményvezető-helyettes elmondta, nagy öröm számukra, hogy sokan látogattak el a standjukhoz, ahol nemcsak a pedagógusok, hanem a diákönkormányzatos tanulók is meséltek az iskoláról.
-A következő tanévben is két osztályt szeretnénk indítani, háromféle tagozat meghirdetésével. A magyar-angol kéttanítási nyelvű osztály, illetve a másik osztályban a csoport fele emelt németes, míg a másik fele emelt természettudományos lesz. Tapasztalataink szerint a nyolcadikosok mindhárom képzésünk iránt egyaránt érdeklődnek - tudtuk meg Bognár Anitától, aki felhívta a figyelmet, hogy november 12-én tartják az iskolában a nyílt napot.
Méhes Lotti Bettina hasznosnak tartotta a rendezvényt

A kiállításra nagyon sok tanuló látogatott el. Méhes Lotti Bettina jelenleg a Tarczy Lajos Általános Iskola nyolcadikos diákja. Lotti kérdésünkre elmondta, szerinte nagyon jó ötlet a pályaválasztási kiállítás, hiszen itt egy helyen a megye, sőt a megyén túli iskolák kínálatát is megtekinthetik, s ezáltal könnyebb a választás a továbbtanulásra, főként annak, akiknek nincs még határozott elképzelése. Lotti a Petőfi, a Türr és a Lovassy Gimnázium képzései iránt érdeklődik, mivel mindenféleképpen gimnáziumban szeretne továbbtanulni. Lotti a jövőben ügyvéd akar lenni.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!