Vasárnap szavazunk


2019-10-11 20:20:03  | cikk: HuHa  | 


Vasárnap szavazunk főképe
A köztársasági elnök október 13. napjára, vasárnapra tűzte ki a helyi önkormányzati választások napját. Pápán a Helyi Választási Irodában az előkészítő munka vége felé járnak, a választás technikai részleteiről dr. Nagy Krisztina jegyzőt, a Helyi Választási Iroda vezetőjét kérdeztük. Mint mondta, Pápán rendben és a jogszabályokban foglaltaknak megfelelően zajlanak a helyi önkormányzati választások előkészületi munkái.
Városunkban ezúttal is 31 szavazókörben adhatják le szavazataikat a választópolgárok, a szavazókörök területi beosztásában és a szavazóhelyiségek címében a tavaszi választáshoz képest nem történt változás.
Dr. Nagy Krisztina jegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője tájékoztatta hírportálunkat a tudnivalókról

A szavazóhelyiségek vasárnap reggel 6 órakor nyitnak, a választók 19.00 óráig adhatják le szavazataikat, személyesen a lakcímük szerinti szavazókörben, amennyiben pedig átjelentkeztek, a tartózkodási helyük szerinti szavazókörben. Természetesen most is van lehetőség mozgóurna igénylésére.
-Az a választópolgár, aki a szavazóköri névjegyzékben szerepel, de mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt gátolt, mozgóurna iránti kérelmet nyújthat be. A mozgóurna a Helyi Választási Irodától már csak elektronikus azonosítással elektronikus úton október 13-án 12.00 óráig kérhető, valamint ugyaneddig az időpontig írásban az illetékes szavazatszámláló bizottságtól is igényelhető.
Nagyon sokan dolgoznak a szavazás előkészítésében és lebonyolításában

A Helyi Választási Iroda vezetője kiemelte, ahhoz, hogy a választópolgárok szavazhassanak, személyazonosságukat és lakcímüket vagy személyi azonosítójukat érvényes okmányokkal kell igazolniuk. Erre alkalmas a személyazonosító igazolvány, az ideiglenes személyazonosító igazolvány, az útlevél és a kártya formátumú vezetői engedély, továbbá a lakcímkártya.
-Október 13-án vasárnap két választást tartunk: a polgármesterek és helyi önkormányzati képviselők választását, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását. A választópolgárok 3 fehér színű szavazólapot kapnak: külön szavazólap szolgál a polgármesterek, külön az önkormányzati képviselők megválasztására, a harmadik szavazólapon a megyei listára adhatják le voksaikat - tájékoztatott.
Aki nemzetiségi választópolgárként is szerepel a névjegyzékben, a nemzetiségi önkormányzati választáson is részt vehet. A roma vagy német nemzetiségi választópolgár három zöld színű szavazólapot és egy zöld színű borítékot kap, aki lengyel, örmény vagy ruszin választópolgár, egyet.
Ezekbe a szavazóurnákba kell beledobni a szavazólapokat 

-Érvényesen szavazni a szavazólapon szereplő valamely jelölt neve melletti vagy lista feletti körbe tollal írt egymást metsző két vonallal lehet. A nemzetiségi szavazólapok érvényességének további feltétele, hogy a zöld szavazólapokat a választópolgár a zöld színű borítékba tegye, és a borítékot lezárja - hívta fel a választók figyelmét az érvényes szavazás módjára.

A választás eredményét a Helyi Választási Bizottság állapítja meg október 13-án, a szavazóköri jegyzőkönyvek pedig a választást követő 3 napon belül a polgármesteri hivatalban működő Helyi Választási Irodában tekinthetők meg. Vasárnap 19 órakor zárnak a szavazókörök az eredmények ezt követően válnak majd ismertté.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!