Megkezdődött az energetikai projekt megvalósítása


2019-10-10 21:11:30  | cikk: HuHa  | 


Megkezdődött az energetikai projekt megvalósítása főképe
Hosszú előkészítő munka után a múlt héten átvette a közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező a munkaterületet az energetika projekt megvalósításához, az első helyszínen, a Jókai Mór Városi Könyvtár épületén pedig meg is kezdődött a kivitelezés. Ez a projekt a Pápa város közintézményeinek energetikai korszerűsítése a fenntarthatóság jegyében címet viseli, megvalósítására 299 millió forintot nyert el az önkormányzat. A fejlesztés öt önkormányzati épületet érint: az ESZI Vörösmarty úti és Teveli úti Otthonházát, a Városi Sportcsarnokot, a Jókai Mór Városi Könyvtárat és a Nátus Konyhát. Az öt beavatkozási helyszínből négyen végezhetik el a munkát, a Városi Sportcsarnok épületére vonatkozó közbeszerzési eljárás nem volt eredményes, így azt meg kell majd ismételni.
Az ESZI Vörösmarty Úti Otthonháza is megújul

Rádi Róbert, a projekteket koordináló Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, az egyes helyszíneken többnyire azonos munkát kell elvégezni az épület-energetikai megújítás során.
-A projekt minden épület esetében tartalmazza homlokzatok, lábazatok és padlásfödémek hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét, a fűtési rendszer korszerűsítését. Ezen túl tartalmazza a könyvtár, a sportcsarnok és a konyha esetében a világítás korszerűsítését, napelemes rendszert telepítünk a Teveli Úti Otthonházra, a Nátus Konyha épületére, a Városi Sportcsarnokra és a könyvtárra, a használati melegvíz előállítását pedig a Nátus Konyhán és a két idősotthonban napkollektorok telepítésével biztosítjuk - sorolta az energetikai megújítás elemeit.
Szalainé Tihanyi Andrea igazgató és Rádi Róbert egyeztetett a projektről

Az önkormányzati épületek energetikai megújítása jelentős megtakarítással járhat a város számára, hiszen az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy valóban számszerűsíthető eredmény érhető el a hőszigetelésekkel, nyílászáró cserékkel, fűtési rendszerek korszerűsítésével. Erről szólt Szalainé Tihanyi Andrea, az Egyesített Szociális Intézmény igazgatója.
-Nagyon jó példa erre a Napsugár Bölcsőde, ahol már lezajlottak ezek a munkák. A bölcsődét ez év elején adták át, munkatársaink összehasonlították az elmúlt egy év adatait és a közműköltségek vonatkozásában kétharmados csökkenést állapítottak meg, ami több mint 1 millió forintot jelent - közölte hírportálunkkal. Hozzátette, bízik abban, hogy az érintett két idősotthon esetében is megvalósul ez a megtakarítás, hiszen nagy alapterületű épületekről van szó. A két otthonban összesen 46 szépkorú él, a beruházás nemcsak költséghatékonyabb üzemeltetést tesz lehetővé, de a lakók komfortérzetét is javítja.
A könyvtár épületén már megkezdődött a munka

A munkálatok elvégzésére 4 hónap áll rendelkezésre és bár ez belenyúlik a hideg hónapokba, az ügyvezető bízik abban, hogy megfelelő koordinációval, folyamatos működés mellett is elvégezhető a kivitelezés. Hangsúlyozta, a közbeszerzési eljárások, a közbeiktatott ellenőrzések miatt korábban nem kezdődhetett meg az energetikai korszerűsítés, most írhatták alá a kivitelezői szerződést és adhattak munkaterületet a vállalkozónak.
Elsőként a Jókai Mór Városi Könyvtár épületén indult meg a munka, ott már kedden nagy felületen felhelyezték a szigetelő elemeket, a következő hetekben pedig a többi épületen is dolgoznak majd.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!