Megújult egy öreghegyi kereszt


2019-10-10 21:02:23  | cikk: HuHa  | 


Megújult egy öreghegyi kereszt főképe
Több öreghegyi lakó és telektulajdonos örömére megújult az Öreghegyen a Mély út és Sávolyi út találkozásánál álló öreg kereszt, melyet közel 100 évvel ezelőtt, 1932-ben állíttattak az akkor itt élők, egész pontosan az első és második helység lakói. A kereszt alapjának tövében felcseperedett gesztenyefa az évtizedek alatt akkorára nőtt, hogy gyökerei kimozdították a talapzatot, a kereszt megdőlt, anyaga bomlani kezdett, a korpusz egyes részei pedig letörtek, korrodálódtak.
Dr. Schveighoffer Zita és Zsegraics Gyula fontos részt vállalt a kereszt megóvásában

A keresztet a Szent Anna Plébánia Templomaiért Alapítvány vette védőszárnyai alá és Schveighoffer Zita kuratóriumi tag irányításával, szervezésével gondoskodtak a felújításáról és megóvásáról. A munka mostanra fejeződött be, a szorgos kezeknek, jólelkű felajánlóknak köszönhetően megújult kereszt és a környékét is rendbe tették - ezt mutatta meg ma hírportálunknak Schveighoffer Zita kuratóriumi tag és Zsegraics Gyula, az Öreghegy önkormányzati képviselője.
A kereszten lévő egykori márványtáblát is elkészítették újra, őrizve az állíttatók emlékét 

Az alapítvány kuratóriumi tagja felidézte, hat évvel ezelőtt jött létre alapítványuk Hárs Józsefné kezdeményezésére a plébániához tartozó templomok és keresztek felújítására, így került látókörükbe ez a kereszt.
-Az alapítvány tagjaként szívügyem volt a felújítás koordinálása, a segítők megtalálása és munkájuk figyelemmel kísérése - fogalmazta meg Schveighoffer Zita. Azt is megtudtuk tőle, hogy megvizsgáltatták az öreg gesztenyefa állapotát is, a soproni erdészeti szakemberek szerint a fa bár öreg, de nem életképtelen, így amíg csak lehet igyekeznek megóvni. A gesztenyefa öreg, de életképes, igyekeznek ezt is megóvni

A kereszt felújításához a műköves munkákat Pákozdi Ervin végezte, a kereszt alapjának helyreállításában és a terület rendezésében pedig Vörös László volt a segítségükre. Zsegraics Gyula, aki egyébként az Öreghegy önkormányzati képviselője, maga is részt vett a munkálatokban.
-Anyaghibákat kellett kijavítani, hiszen több helyen már kitöredeztek darabok a keresztből, repedezett és törött volt és erősen meg is dőlt a gesztenyefa gyökérzete miatt - mondta el Zsegraics Gyula, aki arról is szólt, más keresztek felújítását is tervezik itt az Öreghegyben.

A kereszt állítóiról az alapítvány felkutatott egy könyvet is, ebből kiderült, egykor a hegy egyes területeit helységeknek nevezték el, ezt a keresztet az első és második helység lakosai állíttatták Isten dicsőségére. A kereszt megóvásával a mai emberek nemcsak Istent dicsőítik, de méltóképpen őrzik az egykor itt éltek emlékét is. A keresztet október 20-án, az öreghegyi templom búcsúján szenteli fel Salgó Ferenc atya.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!