"A személyesség a legfontosabb" - Prőhle Gergely volt a vendég


2019-10-08 08:17:47  | cikk: ha  | 


"A személyesség a legfontosabb" - Prőhle Gergely volt a vendég főképe
Prőhle Gergely volt a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör október eleji összejövetelének vendége. A korábbi államtitkár, illetve helyettes államtitkár, jelenleg a Habsburg Ottó Alapítvány vezetője a körben a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjeként, világi vezetőjeként tartott előadást.
- Megünnepeltük a reformáció kezdetének 500. évfordulóját, most ezt követően évről évre el kell gondolkoznunk azon, hogy az évfordulóból milyen módon tudtunk meríteni. Innentől kezdve tulajdonképpen minden esztendőben van egy 500. évforduló, mely a reformáció európai, később magyarországi eseményeihez kapcsolódik, mondta felügyelő. - Épp ezért még inkább feladatunk végiggondolni, hogy mit üzen nekünk ez az 500 éves évforduló. Ez nem pusztán történeti visszatekintés kell hogy legyen, hanem a tanulságokat is levonhatjuk: mi az, amiben hasonlítunk a régi időkre, hogyan hatott a modernitás akkor és hogyan hat ma?

Prőhle Gergely elmesélte az egyik kedvelt történetét ennek kapcsán. Philipp Melanchthon (német teológus, reformátor, Luther Márton munkatársa) abban az időben kuriózumnak számító zsebórát tartott magánál. Az övé volt a világ harmadik zsebórája. Akkoriban csak a templomtorony mutatta az időt, a kor vívmányát hordani a zsebben olyan volt, mint ma egy legmodernebb telefont használni, mesélte Prőhle Gergely. Ez is mutatja, hogy korszerű emberek voltak a reformátorok, tudtak reagálni a kor fejleményeire. A könyvnyomtatás is akkor indult hódító útjára, s az, hogy Luther Márton arcképe, írásai eljutottak mindenhova, az ugyanolyan jelenség volt, mint ma az internet világa, tette hozzá. - Épp ezért az, hogy miként fordultak a Bibliához az emberek, milyen módon hatottak akkor a Szentírás üzenetei, az ma is tanulságos. Nem kell ellenségnek tekinteni a modernitást, hanem meg kell találni azt az utat, melyen keresztül az Ige a legkorszerűbb eszközökkel eljut az emberekhez.


Az egyházi iskolákkal kapcsolatban Prőhle Gergely kifejtette, hogy ezek az intézmények mindig a modernitás letéteményesei voltak. - Az evangélikus iskolákról el lehet mondani, hogy mindig a legkorszrűbb tananyaggal és pedagógiai módszerekkel dolgoztak, remélem, hogy ez a pápai iskolában is így van ma is. Egy dologra azonban vigyázni kell: az egyházi iskoláknak az egyénre - a gyerekekre, a szülőkre, a pedagógusokra - kell koncentrálniuk, a részleteket szem előtt tartva kell az intézményt működtetni és bővíteni a hálózatot. S fontos az is, hogy a különböző iskolatípusok kapcsolódjanak egymáshoz, s hogy a felekezetek közt ne versengés alakuljon ki, hanem jó együttműködés - hangsúlyozta Prőhle Gergely.

A felekezetek közti párbeszéd kapcsán elmondta, hogy Pápán a legendás református közegben, ahol a katolikus egyház is erőteljesen jelen van, evangélikusként fontos az együttműködés. A keresztény közösségek szerinte ma nincsenek ma abban a helyzetben, hogy a felekezeti villongásokat megengedhetnék maguknak, az együttműködésen van a hangsúly, azon, hogy a gyerekeket miként lehet közel vezetni a Szentírás üzenetéhez. - Négy gyermek apjaként tudom, hogy nem könnyű műfaj ez, az kell hozzá, hogy olyan lelkészek, hitoktatók, pedagógusok legyenek a gyerekek közelében, akik meg tudják ragadni a figyelmüket, kézen tudják fogni őket, mert a személyességnél fontosabb dolog nincs. Fontos az iskola, fontos a templom, ám mind nem ér semmit, ha nincsenek ebben olyan személyiségek, akik képesek megszólítani az egyes embert, beszélgetni, érdeklődni, figyelni a másikra.


A reformáció mai üzenete kapcsán Prőhle Gergely elmondta, fontos, hogy képesek legyünk visszatérni a Szentíráshoz, aminek ha üzenetét, tartalmát pontosan meg akarjuk érteni, az komoly intellektuális erőfeszítést igényel. - Nem kapjuk készen az információt, nem kapjuk készen a hitelveket sem, ezeket újra és újra át kell gondolni, végig kell menni azon a folyamaton, mely az embert hitre vezeti. Ezért beszélt Luther Márton a mindennapi megtérésről. A kétség, a gyarlóság mindnyájunkban benne van, ezt lelki és intellektuális folyamattal újra és újra le kell győzni. Másrészt nem szabad panaszkodni a modern világ jelenségeivel kapcsolatban. Itt, erre a XXI. századra kell adaptálni mindazt, amit a Biblia tanít. Nem ellenség a modernitás, de mindig vissza kell térni a Szentíráshoz - hangsúlyozta a felügyelő.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!