Pápán díjazták a legvirágosabb településeket


2019-10-06 23:56:17  | cikk: HuHa  | 


Pápán díjazták a legvirágosabb településeket főképe
Tavaly a járás legkisebb településén, Bakonyságon, idén pedig a legnagyobbon, Pápán tartotta a Veszprém Megyei Önkormányzat a Tiszta és virágos Veszprém megyéért közterület szépítési verseny ünnepélyes díjátadóját. A települések vezetőit, képviselőit a Városházán köszöntötte Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, aki felidézte, egy héten belül másodszor járnak Pápán, hiszen múlt héten a közgyűlés a ciklus utolsó ülését tartotta itt. A közterület szépítési versenyről elmondta, évről évre több település indul ezen a versengésen, a falvakon, városokon pedig látszik az igyekezet és a munka, nagyon sok szép települése van a megyének. Az elnök köszönetet mondott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezetének, mely idén támogatta a díjátadót, valamint a Sylvestris Kertcentrumnak és a Talajerőgazdálkodási Kft-nek, melyek szintén részt vállaltak a díjazott települések jutalmazásában.
Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a vendégeket

A vendégeket dr. Áldozó Tamás is köszöntötte, méghozzá kettős szerepben, egyrészt mint a díjkiosztónak helyet biztosító település polgármestere, másrészt, mint a versenyt kiíró Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Területfejlesztési, Területrendezési és Gazdasági Bizottságának elnöke. Kiemelte, az idén nevezett települések többsége évek óta részt vesz a megmérettetésen, s ezért köszönet jár nekik. Ugyanakkor köszönetet mondott a megyei közgyűlés munkatársainak és a bizottság tagjainak, akik végigjárták és értékelték a versenyre jelentkező falvakat, városokat.
-Ezen a versenyen nem abszolút értelemben vetjük össze a településeket, hanem önmagukhoz képest figyeljük a változást, hiszen a Veszprém megyei települések anyagi lehetőségei között óriási különbség van nemcsak az adóerő képesség és településméret szempontjából, hanem abban is, hogy ki, honnan indult és hová szeretne eljutni.
Dr. Áldozó Tamás, mint házigazda polgármester és mint a versenyt kiíró bizottság elnöke mondott beszédet
 
Dr. Áldozó Tamás egyetértett a közgyűlés elnökével, miszerint a megye településeinek többsége rendezett.
-Minden forintnak helye van egy településen, minden forintot el lehetne jobban, hatékonyabban költeni és a virágokra elköltött pénzt akár luxuskiadásnak is tűnhet, amíg van egy megjavítható járda egy rosszul működő csapadékvíz-elvezető, vagy egy kiégett közvilágítási lámpa. De valamennyien érezzük és szerencsére a települések lakói is érzik, hogy ez nem így van, hiszen az embereknek természetes vágya, hogy szép környezetben éljenek. A szép környezet energiákat szabadít fel, termékennyé teszi a közösséget és egy ilyen közösséggel sokkal szebb eredményeket lehet elérni.
A bizottsági elnök kiemelte, a településvezetőknek feladata, hogy ezt az igényt szolgálják, ha pedig jó a példa és megtalálják az együttműködést a települések lakóival, nemcsak a közpénzt költik erre a célra, hanem az ott élők is sokkal nagyobb gondot fognak fordítani szűkebb lakókörnyezetükre.
56 nevezett település közül 42 kiváló minősítést kapott

Az idei versenyre a megye 56 önkormányzata nevezett, köztük 5 város, a helyszíni szemléket nyár közepén végezték a bizottsági tagok és a közgyűlés munkatársai. Az értékelésnél figyelembe vették a gyomtalanítással, gyepesítéssel kapcsolatos munkák elvégzését, a virágosítást, a település fásítását, a köztéri bútorzat ápoltságát, a vízelvezető árkok állapotát, a közterületek tisztaságát, a település összképének rendezettségét és a szabadtéri közösségi terek esztétikus kialakítását. A meghatározott szempontok szerinti értékelés alapján a települések eredményes vagy kiváló minősítést kaptak. A kialakított pontozás szerint minden nevezett település elérte az eredményes minősítést, 42 település pedig kiváló minősítést kapott, köztük a pápai járásból Döbrönte, Egyházaskesző, Mihályháza és Vanyola. Kup község a közösségi terek esztétikus kialakítása tematikus cél értékelésénél maximális pontszámot kapott, így ez a település vehette át a pápai székhelyű Talajerőgazdálkodási Kft. különdíját a kiváló minősítés mellé. Béb szintén kiváló minősítést kapott, emellett elnyerte a Veszprém Megyei Önkormányzat különdíját és a Talajerőgazdálkodási Kft. különdíját is.
A minősítések mellett különdíjakat is átadtak

A bizottság ebben az évben külön is jutalmazta azokat a településeket, melyek sorozatban három kiváló minősítést kaptak, ezek jogosulttá váltak a Veszprém megye virágos települése cím viselésére. A díjazott településeket a megyei önkormányzat és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jutalmazta elismerő oklevéllel, díszoklevéllel és az elismerést reprezentáló táblával. A pápai járás területéről ezt a címet Bakonyság, Ganna, Mezőlak, Nagygyimót, Nagytevel, Nyárád, Pápakovácsi, Ugod és Várkesző kapta meg. Nemesszalók a kiváló minősítés mellett elnyerte a Veszprém megye virágos települése címet, továbbá átvehette a megyei önkormányzat és a talajerő különdíját is.
A megyei önkormányzat különdíját Nemesszalók érdemelte ki

Pápa városa a megmérettetésen kiváló minősítést kapott, elnyerte a Veszprém megye virágos települése címet, továbbá a Talajerőgazdálkodási Kft. és a Sylvestris Kertcentrum különdíját is.
A díjátadó után dr. Áldozó Tamás polgármester érdeklődésünkre úgy fogalmazott, azok a települések, melyek indulnak a Tiszta és virágos Veszprém megyéért pályázaton, azt vállalják, hogy külső bírálók egyrészt önmagához mérjenek minden indulót, másrészt a tágabb környezetével is összehasonlítsák.
-Mi itt, Pápán hiszünk abban, hogy a Városgondnokság és a közterületet örökbefogadó helyiek közös munkájának eredményeként évről évre előbbre jutunk, hiszünk abban, hogy egyre virágosabb a városunk, de jó tudni mégis azt, hogy ezt a más településről érkező bírálók is így ítélik-e meg. Nos elmondhatjuk, hogy igen! Megköszönöm mindenkinek a munkáját, egyúttal mondjuk ki azt is: azokat illeti elsősorban az elismerés, akik egész évben feladatuknak tudják azt, hogy tisztább és virágosabb legyen a városunk! Köszönjük! - mondta a polgármester.
Pápa város díjait Unger Tamás alpolgármester vette át

A rendezvényt követően a településvezetők megtekintették Pápa belvárosát és látogatást tettek az Esterházy-kastélyban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!