Támogatások, tapasztalatok - foglalkoztatói fórum a paktum projektben


2019-10-06 23:31:53  | cikk: HuHa  | 


Támogatások, tapasztalatok - foglalkoztatói fórum a paktum projektben főképe
Foglalkoztatói fórumot szerveztek a munkaadók számára a Foglalkoztatási együttműködések a pápai járásban című TOP projekt keretében. A rendezvényt, melyre a vállalkozásvezetőket, munkaadókat várták a Városháza üléstermében tartották. A program elején Unger Tamás alpolgármester, a paktumszervezet vezető testületének elnöke köszöntötte a megjelenteket, emlékeztetve arra, hogy ez a projekt számos területen nyújt segítséget a munkaadóknak és a munkavállalóknak. Ilyen az aktuális és hasznosítható információadás a vállalkozásvezetők számára, a képzések és a munkaerőpiacon való elhelyezkedést segítő szolgáltatások az álláskeresők számára és ilyenek a foglalkoztatást segítő pénzügyi támogatások. Mint mondta, a 2020. július végéig tartó programban 583 álláskereső bevonását vállalták, eddig 334 fő részesült valamilyen támogatásban vagy szolgáltatásban. Az alpolgármester kiemelte, a projekt megvalósítása nem könnyű, mert a célcsoportba tartozó személyek száma az elmúlt években jelentősen lecsökkent, hiszen az álláskeresők aránya csupán 2 százalék körüli a városban és jók az arányok a járásra vonatkoztatva is.
A paktum projekt soron következő rendezvénye egy foglalkoztatói fórum volt

A rendezvény ezúttal a paktum keretében igénybe vehető pénzügyi támogatásokról szólt és a munkaadók ezzel kapcsolatos tapasztalatairól. Nagy Zsolt, a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. vezérigazgatója arról szólt, állandó munkavállalóik mellett a nyári strandszezonban további nagy létszámú munkatársat foglalkoztatnak, őket különböző konstrukciók szerint alkalmazzák. Az új munkavállalók alkalmazásakor igyekeznek minden pályázati lehetőséget kihasználni, hiszen a bér- és járuléktámogatások jelentős megtakarítást eredményeznek számukra. Mint mondta, minden pályázati lehetőséget igénybe vettek, köztük a TOP-5.1.2 projekt által nyújtottakat és összességében 20 millió forintnál is több forráshoz jutottak közel 20 fő alkalmazásához. A vezérigazgató kiemelte, a pályázatok ügyintézése során korrekt tájékoztatást, segítőkészséget tapasztaltak a foglalkoztatási osztály munkatársai részéről, együttműködésük a projekttel és a járási hivatallal hasznos és eredményes.
Serdült József egyéni vállalkozó elsősorban arról szólt, hogy a munkaerőhiány a kisvállalkozásoknál sokkal inkább érzékelhető, mint a nagy multiknál, a szolgáltatóipar pedig még inkább ki van téve a nagy cégek elszívó hatásának. Ő egy fő alkalmazott esetében fordult támogatásért a paktum projekt keretében, az elnyert pályázati forrást jól tudták hasznosítani az új dolgozó foglalkoztatásánál.
Hasonlóan nehéz helyzetről számolt be Bezzeg József, a Hasik Hotel Döbrönte igazgatója. Meglátása szerint a szállodaipar az egyik olyan terület, ahol a humánerőforrás rendkívül fontos. Ők is sokat küzdöttek a megfelelő minőségű és létszámú munkaerő biztosításáért, hiszen itt is jelentős a munkaerőhiány. 2019-ben 5,3 millió forint foglalkoztatási támogatást tudtak igénybe venni a projektnek köszönhetően.
Nagy Zsolt, a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. vezérigazgatója jó tapasztalatokról számolt be

A rendezvény második felében Margl Melinda, a projekt szakmai megvalósítója, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Pápa Járási Hivatala Foglalkoztatási Osztályának munkatársa ismertette, a TOP-5.1.2 projekt keretében igényelhető támogatásokat. Szólt arról, hogy jelenleg közel 10 képzéssel várják az álláskeresőket és részletesen ismertette az egyes támogatási formákat.
A pénzbeli támogatási lehetőségekről a foglalkoztatási osztály munkatársa adott tájékoztatást

Unger Tamás a program végén úgy összegezte, az előadásokból az derült ki, a munkaadók minden szakterületen munkaerőhiánnyal küzdenek, az új munkavállalók alkalmazásához nyújtott támogatásokat viszont jól tudják hasznosítani, vagyis a projekt hasznos segítséget jelent a munkaadók és az álláskeresők számára is. Mint mondta, ez a projekt is hozzájárul ahhoz, hogy ilyen kedvezők a foglalkoztatási adatok a városban és környékén.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!