Városi megemlékezés a nemzeti gyásznapon


2019-10-06 21:34:08  | cikk: Babos Petra  | 


Városi megemlékezés a nemzeti gyásznapon főképe
Megemlékezésre gyűltek össze a pápaiak az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulóján. A Pápa Város Önkormányzata és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ által szervezett emlékezést a Március 15. téren tartották. A Himnusz dallamai után Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő mondott beszédet, aki beszéde elején Kövy Zsoltot, szülővárosunk egykori alpolgármesterének 25 évvel ezelőtti írását idézte, mi szerint: „Az áldozat tartja meg az életet. Az erőszak, a hatalom elveszíti. Történelmi igazság ez... Az áldozat lelke... kifogyhatatlanul teremt. Elnyomottan is emelkedett, megalázottan is örök emberi. Háborúk, haragok gázolta földünk áldozatai a végső győztesek...” Majd Pál apostolt idézte: „Isten azt választotta ki, ami a világ előtt gyönge, hogy megszégyenítse az erőseket, s ami a világ előtt alacsonyrendű és lenézett, azt választotta ki az Isten, a semminek látszókat, hogy megsemmisítse azokat, akik valaminek látszanak.”
Az ünnepélyen Kerecsényi Zoltán mondott beszédet

-Olyan kiválasztottak, akiknek lelke kifogyhatatlanul teremt, akik gyöngének, alacsonyrendűnek, lenézettnek, semminek látszónak tűnnek, de megszégyenítenek erőseket, hatalmasokat, birodalmakat, sőt világbirodalmakat. Olyanok, akiket semmilyen földi áldás elvesztése nem tudja rákényszeríteni arra, hogy hitüket megtagadják, akik szenvednek az igazságért, akik ha hűséges zászlóvivőkként el is hullanak „őrhelyükön”, vereségük győzelemmé lesz; hiába kaszabolnak le közülük minél többeket, annál többen lépnek a helyükbe. Mártírokká, vértanúkká lévő ősi hírnökök, figyelmeztetők, próféták, apostolok, diakónusok, a szülővárosunk címerében is megjelenő István vértanú, a városunkban nyugvó Martiális vértanú, a későbbi századok vallásüldözéseinek vértanúi, a bátran kiálló és kiáltó prédikátorok, irodalmárok, tudósok, otthont-házat-hazát féltő-védő hadfiak, a szabadság, a patrióta kiállás vértanúi, a fajüldözések vértanúi... Vér - tanú. A vér, mint szimbólum ugyebár szinte valamennyi kultúrában az élet, az életerő, a lélek szimbóluma. Az ember számára ugyanaz a vér, mint a világmindenség számára a víz: megtermékenyítő és megtisztító erő. A 170 esztendővel ezelőtti „vérfolyamban”, „vér-tengerben” is „új erő” érlelődik, a pesti Újépület udvarán, s az aradi „magyar Golgotán” kiömlő vér is „magvetés”, megtermékenyítő és megtisztító erő lesz - fogalmazott emlékbeszédében Kerecsényi Zoltán a nemzeti gyásznapon rendezett városi megemlékezésen,
-„...az igaz ügy örökre veszve nem lehet” „Dicsőség a mártír miniszterelnök Batthyány Lajosnak és a magyar szabadság vértanúinak!” - zárta tartalmas, irodalmi részletekre, s idézetekre fűzött gondolatait Kerecsényi Zoltán.
A méltóságteljes főhajtáson a Szent István Római Katolikus Általános Iskola emlékműsorral működött közre, majd a jelenlévők megkoszorúzták a Március 15. téri Honvéd-emlékművet. A megemlékezés a Szózat hangjaival zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!