Nemzetközi kórusfesztivál Pápán


2019-10-06 20:56:09  | cikk: ha  | 


Nemzetközi kórusfesztivál Pápán főképe
Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara a zene világnapja és Bárdos Lajos születésének 120. évfordulója alkalmából nemzetközi kórusfesztivált szervezett. A koncerteknek a reformátusok szakrális terei adtak otthont. Október 4-én, pénteken este 19 órakor a bergamoi Coro CAI Valle Imagna férfikar és a pápai vegyeskar lépett fel az Ótemplomban. A pápai és a bergamoi kórus egy toscanai fesztiválon találkozott először, a szimpátia kölcsönös volt, mesélte Filippo Manini karnagy.

Az Ótemplomban léptek fel először az olasz vendégek

A bergamoi kórus olyan zeneszerető férfiakból állt össze, akik a hegyvidék és az éneklés elkötelezettjei, tette hozzá. A kórus egész egyszerűen úgy alakult meg, hogy a gyönyörű hegyvidéket járva a baráti társaság énekelgetett. Aztán a kórus élére 1999-ben Manini karnagy került, akinek édesapja és nagybátyjai a csoport alapítói közt voltak. - A CAI a Club Alpino Italiano rövidítése, ez az az Alpok hegymászóinak, túrázóinak társasága. A Valle Imagna Bergamohoz közeli völgyes vidék, innen a csoport neve - magyarázta a karnagy. Hozzátette, hogy ők egyszerűen csak "Amici della Combriccola" néven említik magukat, hisz így hívták a baráti csoportot régen. A combriccola szó vidám csapatot jelent, s ez ma is igaz az olasz énekesekre. A tagok nem tanultak zenét, nem kottából olvassák a dalokat, hallás után, szívből dalolnak. Repertoárjukban szerepelnek hagyományos, a hegyvidékhez köthető dalok, vallásos témájú énekek, népdalok. A Bárdos kórus két Bárdos- és egy Karai-művel lépett fel az Ótemplomban.

A református templom volt a második nap helyszíne

A fesztivál második napján, szombaton a Március 15. téren álló református templomban gyülekeztek a résztvevők és az érdeklődők. A házigazdák kezdték a sort, Bárdos, Karai és Somorjai egy-egy művét énekelték Fehér Ferenc karnagy vezényletével. Őket a Győrzámolyi Bárdos Lajos Vegyeskar követte Róth József vezényletével. 1999-ben alakult a kar, kezdetben kisalföldi, szigetközi népdalok adták a repertoár alapját, ma már többszólamú műveket is énekelnek.

Megtelt a református templom a találkozóra

A Csornai Bárdos Kórus 1959 óta működik. Horváth József karnagy irányítja a nagymúltú csoportot, mely ezúttal többek közt Bach és Mendelssohn-művet is előadott. A Szombathelyi Erkel Kórust Ladvenicza Éva vezeti, s mint ahogy a többi résztvevő kar, ők is szívügyüknek érzik a magyar kóruskultúra ápolását, népszerűsítését. A Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar 1948-ban alakult, Makkos Ágnes karnagy elmondta, hogy nagyon fontosnak tartják a kórustalálkozókat, hisz ilyenkor mindig tanulnak egymástól, új dalok kerülnek a repertoárba. Végül az olasz kórus örvendeztette meg néhány dallal a közönséget. A találkozó zárásaként 220 fő énekelte közösen olasz nyelven Verdi Nabucco című operájából A rabszolgák kórusát.

Képek:

A Pápa Város Vegyeskara Egyesület támogatási kérelmet nyújtott be a Pápa Város Kulturális Fejlesztéséért Helyi Közösség (továbbiakban HACS) által kiírt TOP-z.1.1-16-H-0693 számú "Helyi összefogáson alapuló közösségfejlesztő nagyrendezvények és kisrendezvények támogatása" című helyi felhívásra.
Pályázatuk címe:
A zene világnapja Pápán, Karácsonyi koncert.
A benyújtott támogatási kérelmüket a HACS által létrehozott Helyi Bíráló Bizottság támogatásáról biztosította. A rendezvény megvalósítására 3.mFt támogatási összegre nyújtottak be pályázatot. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!