Érdekességek a Szent Koronáról


2019-10-06 18:31:20  | cikk: ha  | 


Érdekességek a Szent Koronáról főképe

A 2012-ben létrehozott „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője, prof. dr. Pálffy Géza tartott előadást a Jókai Mór Városi Könyvtárban a Szent Koronával kapcsolatos érdekességekről, az utóbbi pár év során végzett munkájuk eredményeiről. A kutatócsoport tagjai a hazai és külföldi gyűjteményekben is tevékenykednek, számos kollégával együttműködve. Eredményeiket eddig mintegy 300 publikációban és közel 20 saját kötetben és kiadványban tették közzé, amelyek között egy tudományos ismeretterjesztő film is található.

- Kutatócsoportunk elsősorban az 1526 és 1916, azaz Szapolyai János király székesfehérvári és IV. Károly budapesti koronázása közötti korszakokkal foglalkozik - mondja Pálffy Géza történész, az MTA BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója. - A korona története kalandos, hisz az eddigi ismereteink szerint háromszor ásták el, ládáját ötször törték fel, tizenegyszer vitték külföldre, de mind a tizenegyszer hazatért - tette hozzá.

Dr. Hermann István igazgató köszöntötte az előadót

Érdekes például, hogy a magyar korona első hiteles ábrázolása az 1550-es évekből származik, azt pedig nagyon sokan tudják, hogy Esztergom, Székesfehérvár, Pozsony és Buda koronázóváros volt, de hogy Sopronban három koronázás is volt, azt már kevesebben. A kutatásnak köszönhetően értékes dokumentumok kerültek elő a korona soproni tartózkodásáról, ahol 1622-ben, 1625-ben és 1681-ben volt koronázás.

Első alkalommal 1205 áprilisa és májusa között volt távol a korona Magyarországról, ekkor Bécsbe vitték. Az már érdekesebb, hogy negyedik alkalommal egy királyné juttatta külföldre: 1440 novembere és 1463 júliusa között Bécsújhelyen és Grazban tartották, Luxemburgi Zsigmond császár és magyar király leánya, Erzsébet trónviszály miatt lopatta el a koronát. 1464. március 29-én Hunyadi Mátyás koronázására tértek vissza a koronázási ékszerek. Ezzel kapcsolatban Pálffy Géza elmondta, hogy Mátyás apja, Hunyadi János nem tett meg mindent azért, hogy a korona korábban hazatérhessen, tulajdonképpen ezzel készítette elő fia számára a magyar királyi trónt. Ha ez nem így történt volna, akkor Mátyást nem emlegethetnénk nagy királyaink sorában, mondta Pálffy Géza.

Sok titok tudója a Szent Korona, a kutatócsoport szeretne ezek közül, minél többet megfejteni, még több információval gazdagítani a magyar történelmet.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!