Robotok a vörös bolygón


2019-10-05 23:11:20  | cikk: Babos Petra  | 


Robotok a vörös bolygón főképe
Az Országos Könyvtári Napok keretein belül a Bakonyi Csillagász Egyesület látogatott el a könyvtárba. Pénteken este különleges előadással egybekötött találkozóra invitálta az érdeklődőket a Bakonyi Csillagászati Egyesület.
-A Marsjárók technikai fejlődéséről tartottam előadást, majd egy interaktív LEGO Marsjáró foglalkozással készültünk, amit egy terepasztalon próbálhattak ki. Ezek az eszközök nemcsak távirányíthatóak, hanem programozhatók is. Mi ezt egy LEGO robot szakkör keretein belül oktatjuk is a gyerekeknek Ajkán. Ott olyan robotokat építünk, amelyek funkciójukban hasonlítanak a vörös bolygón dolgozó testvéreikre - tudtuk meg Ivanics Ferenc alelnöktől.
-A Bakonyi Csillagászati Egyesület néhány éve még klubként alakult pár lelkes, égbolt iránt érdeklődő fiatalból, ám igen hamar kiderült, hogy a rajongásukkal másokat is bevonhatnak az asztronómia rejtelmeibe. Az egyesület tagjai közül sokan szeretnek legózni, s amikor megtudtuk, hogy kijöttek a programozható LEGO-k, úgy döntöttünk, építünk belőle Marsjárókat. Ezt az elképzelést egy pályázat keretein belül megvásároltuk, s megépítettük hozzá a terepasztalt. Nagy örömünkre, egyre többen érdeklődnek irántunk. Fontos, hogy a csillagászati ismeretterjesztésbe ezeket az elemeket beillesszük, így izgalmasabbá tehetjük a programjainkat - fűzte hozzá az alelnök, aki kiemelte, a Holdra szállás 50. évfordulójára magaslégköri kutatóballont engedtek a magasba, melyből egy 21 darabos lenyűgöző fotókiállítást is elhoztak Pápára. Az Űrbatyu 2.-t szeretnék egy másik városból indítani. Három várossal ápolnak jó kapcsolatot, Pápával, Várpalotával és Tapolcával. Szeretnének egy internetes szavazást indítani, hogy melyik városból induljon a batyu. Az Űrbatyu 2. indításáról a későbbiekben döntenek, várhatóan jövő évben.
A rendezvényt távcsöves bemutató zárta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!