Idősek napja a nyugdíjas egyesület szervezésében


2019-10-05 23:01:50  | cikk: Babos Petra  | 


Idősek napja a nyugdíjas egyesület szervezésében főképe
Közel hatszáz nyugdíjast köszöntöttek az idősek világnapja alkalmából a Városi Sportcsarnokban szombaton a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképvisleti Egyesület szervezésében. A szép számban összegyűlteket Baán Éva, az egyesület elnöke köszöntötte.
-Az ENSZ közgyűlése 1991-ben október 1-jét nyilvánította ki az Idősek Világnapja ünnepi rendezvényének. Az idősek világszerte elismert ünnepére, az Idősek Világnapjára az elkövetkezendő két évben, a városunkból és a csatolt településrészekből is meghívjuk szervezett formában működő nyugdíjas klubokat, megkeresve a partnerszervezeteket és elnyerve azok támogatását is. Továbbá, az ünnepi rendezvény sikere érdekében Pápa Város Önkormányzata több civil szervezettel, vállalkozóval kötöttünk együttműködési megállapodást - mondta az egyesület elnöke, majd hozzátette, az idősek napja alkalmából szervezett rendezvény egy közösségi nagyrendezvény, hiszen 600 fővel vannak jelen a csarnokban.
-Nekünk már nem kell beszélnünk a közösség-építésről, hiszen évről-évre egyre nagyobb létszámmal büszkélkedhetünk. A nagy létszám nem sokat jelent, ha nincs mögötte tartalom: a közösségi összetartozás fontossága, az aktív és hasznos szabadidő eltöltése, az önmegvalósítás sikere, az időskori méltóság megőrzése. A biztonság, az egészségügy, a kultúra, a sport, az igényként felmerülő képzések biztonsága által pozitív önkép alakul ki, mely meggátolja az idősek elmagányosodását, javul életminőségük.
Baán Éva kiemelte, büszke egyesületükre, akik egyre inkább érzik és tudják, hogy közösségükben megoldást találnak problémáikra és kiteljesedhet időskori életük.
-Az a tény, hogy ma itt együtt lehetünk és egy értékes, élményekben gazdag napot tölthetünk el egy beadott nyertes pályázatnak köszönhető. Pápa Város Kulturális Fejlesztéséért Helyi Közösséghez nyújtottam be egyesületünk pályázatát. A kiírt pályázat címe: A helyi összefogáson alapuló közösségfejlesztő nagyrendezvények és kisrendezvények a 2019-2020-as években - emelte ki Baán Éva.
Baán Éva a nyugdíjas egyesület elnöke

Ezt követően dr. Horváth Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Idősügyi és Nyugdíjbiztosítási Főosztályának vezetője szólt a megjelentekhez, aki mint mondta, a társadalom számára fontos, hogy a generációk együtt működjenek, a generációk szövetsége erős legyen. Minden nemzetnek fontos, hogy az idősekkel foglakozzon, s tartalmasabbá és örömtelibbé tegye az idősek életét. A főosztályvezető elismeréssel szólt Baán Éva munkájáról, aki összefogja a pápai nyugdíjasokat, támogatja őket, s megszervezi a rendezvényeket nekik. Dr. Horváth Anikó kiemelte a családvédelmi akciótervet is, amely segíti a generációk közötti együttműködést, és azt, hogy azok a nagyszülők, akik még nem mentek nyugdíjba, igényelhetik a GYED-et, ha a dolgozó szülő helyett vállalják, hogy az unokákat ők gondozzák, nevelik. Végül megköszönte a meghívást, s azt kívánta az egyesületnek, hogy maradjanak mindig ilyen összetartóak, s jó szórakozást kívánt a jelenlevőknek.
Dr. Áldozó Tamás polgármester is köszöntötte a szépkorúakat. Beszéde elején Baán Évának gratulált közelegő születésnapja alkalmából, majd személyes gondolattal kezdte beszédét.
A szép számban megjelenteket dr. Áldozó Tamás is köszöntötte

-Már néhányszor sikerült felkészülnöm, hogy fussak egy félmaratoni távot. Amikor nekivág az ember, sokáig tart, süt közben a nap, esik az eső, vannak emelkedők és lejtők, van, amikor csikorgatni kell a fogat, s van, amikor ez könnyebb. De aztán ennek a 21 kilométernek egyszer csak vége lesz és következik a cél. Ebben a célban már nincs más feladat csak átélni az eufóriát, s akkor végre eljön az ünneplés, derű ideje. Önök megtették ezt a 21 kilométert, Önök már a célban vannak. Túl vannak a nehézségeken, az emelkedőkön és a lejtőkön. Azt kívánom valamennyiüknek, hogy derűvel, nyugalommal és sok-sok tapasztalattal nézzenek vissza a maguk mögött hagyott távra, éljék át újra és újra annak minden szépségét - mondta dr. Áldozó Tamás majd hozzátette, hisszük, hogy szép ez a város, azért, mert rengeteg munkának köszönhetően lett olyan, amilyen.
-Ebben a rengeteg munkában az Önök keze van benne, az Önök energiája, hite és akarata. A mi dolgunk az, hogy kövessük az önök példáját, hogy lássuk azt a mintát, amit önök megrajzoltak és legalább olyan állapotban, ha nem szebben adjuk tovább ezt a várost, mint ahogy önöktől megkaptuk. Aki pápai, az az elmúlt néhány napban többször is megélhette azt, hogy érzelmileg ehhez a városhoz kötődik, s ezek az érzelmek tudják igazából csak kifejezni azt a gazdagodást, azokat a pillanatokat, amelyek a miénk lehettek. Két olyan dolog van, ami régóta járt nekünk. Az egyik a kastélykapu, a másik pedig, hogy a Tapolca újra pápai lett, vagyis a víz újra folyik a mederben. Ezekben a hetekben azt tanultuk meg, hogy legyen hitünk és erős akaratunk, mert ha van hitünk és erős akaratunk, akkor beépül a kő, helyére kerül a vas és visszatér a víz. Mivel volt példánk és követtük az önök mintáját, mindez megtörtént. Visszatért a víz, és a helyére került a vas - zárta gondolatait a polgármester, majd jó szórakozást kívánt mindenkinek.
A köszöntőket követően a nyugdíjasokért végzett idősbarát tevékenységükért emléklapot adományozott az egyesület elnökségi tagjai dr. Áldozó Tamás polgármesternek, Unger Tamás alpolgármesternek és Szabadkai Veritának, a JMSZK igazgatójának. Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni a rendezvényen, így nem tudta átvenni az emléklapot, ő a következő programon kapja majd ezt meg.
A rendezvényt az Elfeledett tárgyaink című kiállítás színesítette, ahol a tagok régi tárgyi eszközeit mutatták be.
A Honvéd Bajtársi Klub díszoklevelet adományozott Baán Évának, Erdős Ferenc nyugállományú őrnagynak, Mészárosné Oláh Juditnak, Füredi Gyulának és Füredi Lajosnak közösségi munkájuk elismeréseként.
A Honvéd Bajtársi Klub is adott át elismerésket 

A közös ünnepi ebéd elfogyasztása után szórakoztató programok gondoskodtak a felhőtlen szórakozásról. Kora délután fellépett a Pápai Musical Stúdió, a Black Bunny Rock and Roll Club, Tarnai Kiss László énekművész és a Füredi Duó.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!