Megoldások a csapadékvizek elvezetésére


2019-10-05 21:34:25  | cikk: HuHa  | 


Megoldások a csapadékvizek elvezetésére főképe
A városban több helyen is akadnak problémák a csapadékvíz-elvezetéssel, ezekben a hetekben az önkormányzat megbízásából két területen végeznek beavatkozásokat a szakemberek. Borsosgyőrön szeptemberben kezdte meg a munkát a Városgondnokság a Borsosgyőri úton, azon a szakaszon, ahol tavaly télen felújították a járdát.
-A borsosgyőriekkel folytatott beszélgetéseink során tapasztaljuk, hogy az itt élők számára a szűkebb lakókörnyezetükben megoldandó feladatok nagyon fontosak, ilyen a járdaépítés és a csapadékvíz-elvezetés. Ez utóbbinál arra tekintettel kell lenni, hogy olyan rendszert alakítsunk ki, ami működőképes, tehát vagy elszikkasztja a vizet, vagy elvezeti. Itt most ez utóbbi megoldást választottuk és ezzel a felsőbb szakaszokon is biztosabbá válik a vízelvezetés, vagyis a beavatkozás nemcsak ennek az utcaszakasznak a problémáját oldja meg, hanem a felsőbb területekét is - mondta dr. Áldozó Tamás polgármester, amikor megtekintette a Városgondnokság által végzett munkát.
Bakó István (balra) és dr. Áldozó Tamás a borsosgyőri árokmélyítésnél szeptember végén

Bakó Istvántól, a Városgondnokság igazgatójától megtudtuk, a tavalyi járdafelújítás óta már tavasszal mélyítették itt az árkot, most pedig az átereszek kiszabadításával, az árok további mélyítésével biztosítják a víz elfolyását. Mivel az utcának ezen a részén az átereszek feltöltődtek és a talajszint alá kerültek az évek során, így az árok csak szikkasztóként tudott működni, a víz elfolyására nem volt lehetőség.
-A Dákai utca alatt futó áteresz adja meg az árok mélységének szintjét, ez határozza meg az alsóbb szakaszok mélységét is a falu széléig. Az árkok rendezése, megfelelő szintre mélyítése mellett az ingatlanokhoz vezető hidakat is újjáépítjük - közölte Baló István. A hidakat az előírásoknak megfelelően 4 méter szélesre építik, ehhez új beton átereszeket építenek be a kimélyített árokba, a bejárókat pedig murvázzák és monolit betonkútfejjel zárják le. A munkálatok szeptember második felében kezdődtek meg és hamarosan véget érnek.
A Kodály utcában ezen a héten dolgoztak a szakemberek

A város egy másik pontján, a Kodály utcában egy egészen más megoldással oldják meg a csapadékvíz elvezetését. Ez az utca és környéke ugyanis rendkívül lapos, lefolyástalan terület, a széles utca egyik oldalán fut az úttest, másik oldalán pedig kiterjedt zöld sáv húzódik, melyen nagyobb csapadék esetén pangó vizek keletkeznek. Itt a terület adottságai és az Erkel utcai csapadékvíz-csatorna szintje miatt ároképítésről nem lehet szó - tudtuk meg Molnár Istvántól, a városfejlesztési osztály vezetőjétől.
-Igyekeztünk egyszerű, de jó megoldást választani és a terepet alakítottuk át. A zöldfelület közepén készül egy vápa, ahová lefolyik a víz, ezen a mélyedésen keresztül pedig belefolyik az Erkel utcai csapadékvíz-csatornába - közölte Molnár István a műszaki megoldást. A héten zajlott munkálatok során kialakították zöldfelület lejtését a vápa felé, az utca elején pedig a járda felbontásával a csapadékvíz-elvezetőt bekötötték a meglévő csatornába, ami a terepszint közelében van. Az úttestről a lakóingatlanokhoz vezető bejárókat murvával borították és tömörítették, így a vápa nem gátolja a házakhoz történő bejárást.
Az átereszeket már beépíteték és készülnek az új hidak is Borsosgyőrön

A most zajló beruházásokkal kapcsolatban a polgármester hangsúlyozta, rendszeresen zajlanak munkálatok a városban a csapadékvíz-elvezetési problémák megoldására, de fontos lenne, ha az átereszek javítása és a problémák megszüntetése után a lakók az árkok folyamatos rendben tartásával közreműködnének a működőképesség fenntartásában, az árkok csövezését pedig a szabályoknak megfelelően végeznék, hiszen csak így biztosítható a rendszer hosszú távú jó működése.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!