Visszatért a víz


2019-10-05 19:10:10  | cikk: HuHa  | 


Visszatért a víz főképe
Csütörtökön 14 óra után néhány perccel nyitotta meg a zsilipet dr. Áldozó Tamás polgármester és Vörös László, a Boroszlán Zrt. vezérigazgatója a Tapolca patak és a Horgas-ér találkozásánál megépített osztóművön, hogy a Tapolca vize sok év után ismét megindulhasson a város felé és ott újra része legyen a pápaiak életének. Sokat készültek rá, sok év munkája van abban, hogy a víz elindulhasson - fogalmazott akkor a polgármester, hozzátéve, itt is az előkészítés volt a hosszadalmasabb feladat, a tényleges munkavégzés már gyorsabb volt. A Tapolca patak vize most már az újjáépített egykori mederben folyik, innen a kitisztított övárokban folytatja útját, mely aztán becsatlakozik a Bakonyérbe és így éri el a várost a víz.
-Szerintem ez nagyszerű dolog, biztosan megtanuljuk majd értékelni, hogy újra van élő vízfolyása városunknak és aztán majd ez természetessé válik. Az ugyancsak fontos, hogy most kezdhetünk tervezni ezzel a vízfolyással, hiszen a Zöld Város projekt részeként terveztünk vizes attrakciókat a Belső Várkertbe és most már van vizünk hozzá - mondta dr. Áldozó Tamás.
Sok munka eredménye, hogy visszatért a Tapolca patak vize a városba - mondta csütörtökön dr. Áldozó Tamás polgármester

A polgármester felidézte, sok emléke van a Bakonyérben egykor folyó vízről, odajártak pecázni gyermekkorában, az Aradi út és a Kisliget közötti bombagödörnek nevezett helyen próbáltak halat fogni. A 70-es évek elejéről a Tapolca patakról is van néhány emléke, de ezek benőtt mederről, alig csordogáló vízről szólnak és nem túl szépek. A mostani vízfolyástól sok szép képet és későbbi emléket remél. Meglátása szerint sok pápai lakos számára fontos, hogy ismét átfolyik a városon a Tapolca vize.
-Ez a vízfolyás része volt a városnak, éppúgy, ahogy a kastélykapu is, ezért is mondtuk, hogy hit, akarat és sok munka eredményeként beépül a kő, visszatér a víz és helyére kerül a vas - fogalmazott.
Ma délután ilyen volt a Bakonyér a Kisligetnél 

A víz megindulásakor Vörös Lászlót, a kivitelező cég vezérigazgatóját kértük a munkálatok összegzésére. A cégvezető emlékeztetett, már a múlt évben megkezdték az övárok kitisztítását, kotrását, mélyítését. Ez a szakasz már befüvesedett, a növényzet pedig védi a medret és a partot. Idén kikotorták a Papiros malom feletti Tapolca medret, kibontották a betemetett szakaszt és megépítették a tiltóművet a 83-as út mellett, az osztóművet a Tapolca és a Horgas-ér találkozásánál, valamint fenékküszöböt telepítettek a Horgas-érre.
A zsilip megnyitásakor a Horgas-érre épített fenékküszöb segítségével fele-fele arányban osztották meg a Tapolca patak vizét a Horgas-ér és a Tapolca meder között, ezt a beállítást folyamatosan figyelik és szükség esetén módosítják a két vízfolyás vízmennyiségét. A régi Tapolca meder és az övárok hossza összesen 3200 méter a Malomkertig, itt éri el a Bakonyér medrét, melyben tovább folyik a víz a Várkertbe és aztán a Tarczy utca felé kijut a városból. A csütörtökön 14 órakor indult víz 19 óra után néhány perccel érte el a Bakonyér medrét és reggelre jutott el a város határába.
Figyelik a vízhozamot és szükség szerint szabályozzák a vízmennyiséget - mondta Vörös László, a kivitelező cég vezérigazgatója 

Vörös László ma délután arról tájékoztatta hírportálunkat, a víz óránként 1-1,5 kilométert haladt, útja gond nélküli volt, de néhány helyen még ki kellett szedni az ismételten beleszórt hulladékot és az összegyűlt hordalékot az övárok szakaszán. Mint mondta, a Bakonyér vízszintje az első nap óta kissé emelkedett, hiszen az induláskor még száraz mederben sok víz beszivárgott a talajba, ez a hatás azonban mostanra megszűnt. A szakemberek folyamatosan figyelik a városba érkező víz mennyiségét és szükség esetén a tiltómű, az osztómű és a fenékküszöb segítségével gyorsan tudják változtatni a vízhozamot. Vörös László hangsúlyozta, problémát nem észleltek az elmúlt napokban, de még tart a próbaüzem, melynek során beállítják a városba érkező optimális vízmennyiséget.
Dr. Áldozó Tamás és Vörös László azt kérte a pápaiaktól, vigyázzanak a meder tisztaságára és ne váljon ismét szemétlerakóvá a kevésbé szem előtt lévő helyeken sem.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!