Nyílt nap az épülő piacon


2019-10-05 17:31:05  | cikk: HuHa  | 


Nyílt nap az épülő piacon főképe
Pápa Város Önkormányzata több alkalmat is szervezett az épülő piac megismertetésére, az elmúlt hetekben a leendő piaci árusokat, üzletbérlőket és a környékbeli települések polgármestereit fogadták a létesítményben, pénteken pedig a lakosság számára hirdettek nyílt napot. Sokan voltak kíváncsiak a leendő árusítóhelyre, többen a Fő téri hetivásár bejárása után jöttek le a rendezvényre. A látogatókat dr. Áldozó Tamás polgármester fogadta, aki fontosnak érezte, hogy még a vásárcsarnok elkészülése előtt láthassák az érdeklődők az új helyszínt.
-Egyrészt ma már olyan készültségi fokon áll az új piac építése, hogy balesetveszély nélkül bejárhatják a pápaiak, másrészt pedig igen nagy érdeklődést tapasztaltunk a lakosság részéről, ezért biztosítottunk lehetőséget az épülő létesítmény megtekintésére még az átadás előtt - mondta el hírportálunknak a polgármester.
Dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte az érdeklődőket

A nyílt napon a városvezető köszöntötte a megjelenteket, felidézte, a TOP-os pályázati forrás mellé önkormányzati pénzt is kellett rendelni a beruházáshoz. A képviselő-testülettel többször is tárgyalták a piac építésének ügyét és valamennyien azon a véleményen voltak, hogy biztosítani kell a szükséges többletforrást a projekthez, így közel 750 millió forintot költenek az új létesítményre.

Az új piac műszaki paramétereit a kivitelező cég vezetői, Nagy Szabolcs ügyvezető és ifjabb Nagy Szabolcs projektvezető mutatta be. Elmondták, az árusító csarnok alapterülete 830 négyzetméter, melyen 7 sorban 88 db árusítópultot helyeznek el. Ezek az asztalok stabilak, mégis mozgathatók, így a csarnok akár rendezvénytérré is átalakítható igény esetén.
Stabil, de mozgatható pultok készültek a csarnokba

-Az árusító csarnokot 12 üzlet és a kiszolgáló helyiségek ölelik körbe, egy-egy üzlet 43 négyzetméter alapterületű, tartozik hozzá saját vizesblokk és kétirányú megközelítést biztosít a vásárlók számára. A kiszolgáló helyiségek között van a piacfelügyelői iroda, a gombavizsgáló helyiség, a vizesblokk és kukatároló. Az épület körül modern térkőburkolatot építenek és 165 méter hosszan zöldfalat készítenek, melynek magassága 6,5 méter. A zöldfalra borostyánt futtatnak fel, amit automata öntözőberendezés lát majd el vízzel - sorolta ifjabb Nagy Szabolcs.
Nagy Szabolcs (balra) és ifjabb Nagy Szabolcs adott tájékoztatást a műszaki paraméterekről

A szóbeli tájékoztatás után az érdeklődők megtekintették a létesítményt, bekukkantottak az üzlethelyiségekbe, megnézték az árusító asztalokat és végigjárták a már csaknem teljesen elkészült Szabadság út felőli térköves sétányt.

A nyílt napon dr. Áldozó Tamás polgármestertől megtudtuk, a piac építésének ez a fázisa október végére kell, hogy elkészüljön - ennek most látszólag eleget tud tenni a kivitelező -, ezt követően azonban az üzleteket bérlők dolgoznak majd az egyes helyiségekben, hogy saját profiljuknak megfelelően alakítsák ki az árusítótereket.
-Ezekre a munkákra időt kell biztosítanunk, ha pedig elkészülnek a munkával, a különböző hatósági engedélyek beszerzésének is meg kell történnie. Mi úgy számolunk, december közepére, végére lesz teljes értékűen használható az új létesítmény.
A városvezető hozzátette, a bérlőket pályázat útján választják ki, de bizonyára a régi piachoz hasonlóan itt is lesz élelmiszer és feldolgozott élelmiszer árusítás, lesznek lacikonyhák, virágosok és egyéb árusok. Az üzletek a hét minden napján működhetnek, hiszen kifelé és a csarnok felé is ki tudják szolgálni a vásárlóikat. Az árusítópultokra a klasszikus piaci tevékenységet tervezték, azzal a kedvezménnyel, hogy azokat a helyi árusokat, akik az otthon megtermesztett zöldség, gyümölcs és virág feleslegüket értékesítenék és nem életvitelszerűen folytatnak kereskedést, azokat ingyen beengednék.
-Ez azokra a nénikre vonatkozik, akik virágot szoktak árulni, vagy akik például az öreghegyi termésből megmarad gyümölcsöt szeretnék eladni. Szeretnénk, ha ők visszatérnének és színesítenék az itteni kínálatot - fogalmazott a polgármester.
Végigjárták a létesítményt a megjelentek

A sok érdeklődő tetszéssel nézte végig a majdnem kész létesítményt, Németh János azt mondta, nagyon szép az épület, várják már, hogy átadják.
-Kellett már a városnak egy ilyen igényes piac - fogalmazott, hozzátéve, párjával rendszeresen vásárolnak a pápai hetivásáron, a nyílt napra is onnan érkeztek, a szokásos zöldségeket szerezték be éppen.
Németh János párjával rendszeresen vásárol a piacon

Ősz Zsuzsanna, szintén rendszeresen vásárol a piacon, a közelben lakik, de ha elkészül az új létesítmény még közelebb lesz az otthonához.
-A piacon veszem meg a zöldségeket és a szezonális gyümölcsöket. Vannak kedvenc árusaim, őket keresem fel mindig. A piac új épülete nagyon tetszik, főleg így, hogy zöld környezet lesz körülötte - mondta el érdeklődésünkre.
Ősz Zsuzsanna is tetszését fejezte ki a létesítményről 

Dr. Áldozó Tamás az érdeklődők sokaságát figyelve elégedetten nyilatkozott a nyílt nap sikeréről.
-Nekem tetszik a piac is, meg az is, hogy ilyen sok pápai kíváncsi az épülő létesítményre. Mivel ma piacnap van, azt gondolom sok vidéki is eljött megnézni a vásárcsarnokot, hiszen a pápai piac régóta fő szervező ereje a térségnek és akár 50-60 településről is jönnek ide. Remélem, a környező falvakból érkezők messzire viszik a hírét annak, hogy Pápán egy szép piaccsarnok épül - tette hozzá a polgármester.
A Szabadság utca felőli oldalon térkőburkolatos sétány készült

A pénteki piaclátogatáson többszáz érdeklődő tekintette meg az épülő létesítményt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!