Hetedíziglen - Pápai Levéltári Nap


2019-10-03 08:27:31  | cikk: ha  | 


Hetedíziglen - Pápai Levéltári Nap főképe

A személyes történelem, családtörténet témakörében tartott konferenciát szakmai napján a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának Pápai Fióklevéltára. A program a Magyar Nemzeti Levéltár három éves projektjének egyik első eleme, az intézmény 2019 őszétől családtörténet-kutatást népszerűsítő és segítő projektet indított Hetedíziglen címmel. A családtörténet, a felmenők utáni kutatás olyan embereket is megragad, akiket a történelmi folyamatok, a múltbeli események nem érdekelnek. A családfakutatás a történelembe nyíló kapu, amelyen belépve az egyes ember elhelyezheti önmagát, felmenőit a történelemben. Így tehát ez a projekt túlmutat a levéltárosok, a kutatók érdeklődési körén, sokakat megszólít. Boross István, a megyei levéltár igazgatója elmondta, ők ebben a sorozatban például Családtörténeti kutatás a levéltárban címmel továbbképzést indítanak kezdő és haladó kutatók, érdeklődők számára. A kurzus nagyon hamar betelt, a nagy érdeklődésre való tekintettel tervezik, hogy a jövőben meghirdetnek még ilyen képzést.
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is részt vett a rendezvényen

A rendezvényen a „Hetedíziglen” projekt vezetője, Kovács Eleonóra főlevéltáros, az MNL főtanácsosa elmondta, hogy számos programot szerveznek ennek kapcsán - egyik ilyen a pápai konferencia -, az elkészült oktatási csomagokkal pedig kiindulópontot kívánnak nyújtani a családtörténet-kutatáshoz. A jelenlegi projektben a Magyar Nemzeti Levéltár minden egysége, minden telephelye részt vesz, egységes oktatási anyag mentén tájékoztatva az érdeklődőket. Az életkori sajátosságok figyelembevételével külön füzeteket állítottak össze az általános és a középiskolások, valamint a felnőttek számára. Megjegyezte, hogy a projekt részeként további kiadványok - albumok, forráskiadások, oktatóanyagok - kiadása is várható. Emellett egy adatbázist is szeretnének összeállítani, így a kutatók számára az interneten is elérhetővé válik a levéltárak gazdag anyaga.

Az előadók pápai illetve veszprémi kötődésű kutatók, levéltárosok voltak

Petrik Iván, a Pápai Fióklevéltár vezetője elmondta, hogy mintegy másfél km-nyi a levéltári anyag városunkban, s ennek csak töredéke köthető családtörténethez. Hangsúlyozta, hogy szívesen fogadnak fényképanyagot, levelezéseket, naplókat, bármely személyes anyagot, hisz nem is gondolnánk, hogy a kutatók számára milyen fontos kordokumentumok lehetnek ezek. Ehhez kapcsolódóan Kovács Eleonóra hozta fel példának Szabó Magda Régimódi történet című regényét, melyhez levéltári anyagok, személyes iratok adták az alapot, például egy háztartási könyvből tökéletesen lehetett rekonstruálni a család életét, kiadásait, bevételeit.

A családkutatás témaköre sokakat érdekel

A konferencián Hudi József történész-levéltáros Dr. Antal Géza a Pápai Lapok élén címmel tartott előadást, Petrik Iván főlevéltáros a Martonfalvayakról beszélt, Bauer Marcell pápai kutató a a szentgyörgyvölgyi Zsoldos család pápai ágát mutatta be, Jakab Réka főlevéltáros a pápai Neumannokhoz kapcsolódó kutatásának eredményeit ismertette. Karika Tímea levéltáros asszisztens Perczel Mór utódai Pápán és Vanyolán címmel beszélt az 1848-49-es szabadságharc jeles alakjának helyi kötődéseiről, Nagy Szabolcs főlevéltáros a lovászpatonai Újházy család Tanácsköztársaság idejéhez köthető történetéről szólt, Simon Zsolt pápai kutató pedig a Steiner család életéről beszélt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!