Az időseket köszöntötték a Teveli úti idősek otthonában


2019-10-02 23:05:44  | cikk: Babos Petra  | 


Az időseket köszöntötték a Teveli úti idősek otthonában főképe
Az idősek világnapja alkalmából szervezett központi ünnepséget Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye ma délután a Teveli úti idősek otthonában. Az ünnepségen részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Áldozó Tamás polgármester, Unger Tamás alpolgármester, Csőréné Pőr Eszter nyugdíjas intézményvezető is.
A szép számban összegyűlteket Szalainé Tihanyi Andrea intézményvezető köszöntötte, aki mint mondta, már hagyománnyá vált, hogy évente egy alkalommal összejönnek azért, hogy kifejezzék hálájukat, tiszteletüket, megbecsülésüket és szeretetüket azok iránt, akik hosszú, munkában eltöltött évek után az intézmény falain belül töltik idős éveiket.
A megjelenteket Szalainé Tihanyi Andrea köszöntötte

-28 évvel ezelőtt 1991-ben rendezte meg először az Egyesült Nemzetek Szervezete az Idősek Világnapját. Hosszú évek óta hagyomány ez a mi intézményünkben is. Az időskor egy nagyon fontos életszakasz, ajándék annak, aki meg tudja élni annak lényegét. Ez a lényeg pedig, hogy: az kerül előtérbe, ami számít, és ami igazán értékes, nem pedig a látszat! A szeretni-tudás, a türelem, a megértés művészetének birtokosai Önök, ezekhez szükségesek a személyes kapcsolatok, a közösségek. A családok biztos alapja a generációk közötti jó kapcsolat - kezdte köszöntőjét az intézményvezető, majd hozzátette, köszönik, hogy küzdöttek értünk, hogy vállalták mindazt, amit a sors a korosztályukra mért. Az időseknek amúgy is szembe kell nézniük azzal, hogy csökken testi erejük, munkabíró képességük, elveszíthetik egyes képességeiket és gyakrabban betegszenek meg. A fokozatosan kialakuló új élethelyzet szinte minden idős embert elgondolkodtat és megráz, mert felhívja a figyelmet az emberi korlátainak valóságára.
-Intézményünk feladata azoknak az idős embereknek az ápolása, gondozása, akik fokozott gondozásra szorulnak, egyedül vannak, vagy akiknek a családtagjaik ezt már az otthonukban nem tudják megtenni. Sokan vannak, akik még várakoznak a bentlakásos ellátásra és több százan veszik igénybe az alapszolgáltatás valamelyik ellátási formáját - mondta Szalainé Tihanyi Andrea.
-Az önkormányzat tartós bentlakásos idősotthoni ellátást 4 telephelyen biztosít, nem kötelező feladatként 137 férőhelyen és 20 főnek pedig átmenti ellátást. Pápa városában régre visszanyúló múltja van a szociális ellátásnak. Több mint 260 éves múlttal rendelkezik mindkét Barát utcai részleg. A Barát utca 3. szám alatt az úgynevezett. „Szentilonay Szegényház” volt, melyet Szentilonay József esztergomi kanonok létesített 19 szegény számara. Az épület 1756-ban épült. copfstílusban. A Barát utca 4-6. számú épület az egykori Városi Katolikus Ispota volt, melyet 1734-ben alapított a Kisgyimóti család. A mai egyetemes épület 1795-ben épült barokk stílusban. A két épületben jelenleg 74 férőhelyen biztosítunk ellátást. A Vörösmarty Otthonház első épülete 1992-ben került átadásra, az első emeltszintű ellátást biztosító részleg volt Pápán és az elsők között volt a megyében is, jelenleg 15 idős lakó otthona. A Teveli Otthonházba 1993 decemberében költözött be az első házaspár, itt 31 lakó éli mindennapjait. A Vörösmarty Otthonház udvarán újonnan épült 2 szintes épület már a XXI. századnak megfelelő kényelmes, 1-2 ágyas apartman szobákkal várta a beköltözőket 1999. július elsején. A legnagyobb alapterületű részlegen 27 lakónak ad otthont a ház. Ennek a részleg átadásának volt a nyáron a 20 éves évfordulója - elevenítette fel az intézményvezető, majd hosszú, boldog, életet, mindenekelőtt pedig jó egészséget kívánt a lakóknak, s azt, hogy ne fogyjon el szeretteik és gondozóik figyelme, tapintata, szeretete, legyen derűs az életük.
Dr. Áldozó Tamás polgármester egy fotóalbumot hozott magával az ünnepségre. A fényképek 1999. október 1-jén készültek, amikor Orbán Viktor akkori miniszterelnök tett egy látogatást a Vörösmarty utcai Otthonházban.
Az ünnepségen a város többi idős otthonának lakói is képviseltették magukat

-Az idős kor olyan erényekkel gazdag, amelyek után mi csak vágyakozunk, s irigykedünk, ez pedig a nyugalom, a higgadtság és a tapasztalat. Bízunk abban, hogy eljön az az idő, amikor Önökhöz hasonlóan, ezzel a nyugalommal, higgadtsággal, életkedvvel, derűvel tudunk visszatekinteni mindarra, ami mögöttünk van. Remélem, amikor Önök mindezt a visszatekintést megteszik, azt látják, hogy sok-sok jó döntést hoztak. Volt eredménye annak a munkának, amit elvégeztek, s mindazt az erőfeszítést, amit az elmúlt évtizedekben megtettek, az a gyermekeikben, unokáikban sokszorosan megtérült, és sok boldogságot, örömöt jelent Önöknek - mondta a polgármester. Majd hozzáfűzte, nemcsak az idősek napján szeretné köszönteni az bentlakókat, hanem hisz abban, hogy az otthonházakban olyan elkötelezett és elhivatott személyzet dolgozik, akik mindent megtesznek azért, hogy az ott lakóknak minden nap idősek napja legyen. Dr. Áldozó Tamás köszönetét és tiszteletét fejezte ki az otthonházakban dolgozóknak.
Az időseket dr. Áldozó Tamás is köszöntötte

A polgármester végül jó egészséget, boldog és szép otthonban töltött éveket kívánt minden jelenlevőnek.
Ezt követően Dr. Kovács Zoltán, Dr. Áldozó Tamás, Szalainé Tihanyi Andrea és Kissné Marton Bernadett felköszöntötték a Vörösmarty Otthonházba 20 éve beköltözött lakókat és a Teveli Otthon első lakóját.
Az ünnepség végén a Teveli Otthonház legidősebb lakóit, Nagy Imrénét és Krahm Zoltánt köszöntötték.
Az alkalmat Pados Dorottya és Kemenczky Gábor műsora tette ünnepivé.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!