A magyar expedíciós hegymászó volt a könyvtári nap vendége


2019-10-02 13:05:30  | cikk: Babos Petra  | 


A magyar expedíciós hegymászó volt a könyvtári nap vendége főképe
A Országos Könyvtári Napok kedd esti vendége Klein Dávid volt, aki a ma élő magyar hegymászók közül a legtöbb 8000 méter feletti csúcsot oxigénpalack nélkül mászta meg.
Klein Dávidtól megtudtuk, olyan sportok vonzották már gyermekkorában, amelyekben nem volt labda és versengés, hiszen ez nem motiválja. Szerette olvasni a kalandos történeteket és a fizikai erőfeszítést is. Eleinte karatézott, futott, judózott és tájfutott is, aztán amikor „kiderült” számára, hogy létezik a hegymászás, akkor azonnal tudta, hogy ez az a sport, amiben minden megvan, amit ő keresett.
-Bennem nincs verseny. A hegyet nem akarom és nem is tudnám legyőzni, hiszen az hatalmasabb nálam. Ha a hegy azt akarja, hogy én ne legyek ott, akkor nem leszek ott, s ha én nem akarok ott lenni, akkor nem történik semmi. Magamat a hegymászás során meg akarom ismerni, megérteni, s találkozni magammal határhelyzetekben. Számomra tehát nem motiváló tényező a versengés, a hegymászás egy izgalmas kaland átéléséről, a társélményről és a felelősségről szól - mondta Klein Dávid, majdkiemelte, a Himalájában három leg létezik.
-A legmagasabb a Mount Everest, a legnehezebb a K2 és a technikailag legveszélyesebb az Annapurna - hangsúlyozta, majd hozzátette, ő 2016-ban mászta meg az Annapurna 8091 méter magas csúcsát.
Sokan voltak kíváncsiak Klein Dávid előadására

-A legnagyobb nehézséget számomra az alaptábor elérése okozta. A hegy megmászásával sokat foglalkoztam fejben az út során, de az alaptábor elérésével nem foglalkoztam. Az Annapurna a leghalálosabb hegy. Erőss Zsolték is próbálták megmászni az Annapurnát, de nem sikerült nekik, így én is terhelve indultam el, komoly volt a pszichés batyum, s ez jelentette nekem a legnagyobb kihívást. A felkészülés nagy feladat. Komolyan kell venni, stratégiát kell kiépíteni, s mentálisan is át kell gondolni, hogy mekkora heggyel nézek szemben- tudtuk meg. Klein Dávid kiemelte, Suhajda Szilárddal 2013 óta mászik együtt, ami komoly mászó múltat jelent. A három legből már kettő a tarsolyukban van, a jövőben szeretnék a Mount Everestet 2021-ben palack nélküli megmászni, de 2020-ban is tervezik egy 8000-es csúcsot megmászását felkészülésként.
A magyar hegymászó lélegzetelállító fotók segítségével repítette a megjelenteket az Annapurnára.
Az Annapurna 

A 8000-es csúcsok szerelmesének élménydús előadása után bizonyára többekben megfordult a gondolat, hogy egyszer tényleg jó lenne eljutni a világ tetejét jelentő hegyekbe.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!