Új adópolitikát vezetne be Grőber Attila


2019-09-30 23:12:13  | cikk: Babos Petra  | 


Új adópolitikát vezetne be Grőber Attila főképe
Az ellenzéki együttműködés hatodik programelemét mutatta be Grőber Attila, az ellenzéki Hatpárti Választási Együttműködés polgármesterjelöltje a sajtó képviselőinek hétfőn délután.
-Ha adópolitikáról beszélünk, akkor egy nagyon kényes egyensúlyt kell figyelembe vennünk. Az egyensúly egyik oldalán az áll, hogy az adóterhek a realitás határán belül maradjanak, s az adóterhek a választópolgárokra ne nehezedjenek túl nagy súllyal, a másik pedig, hogy az önkormányzatnak szüksége van olyan adóbevételekre, amelyek később a fejlesztések forrását jelenthetik.
Grőber Attila azt állította, az elmúlt években az adópolitika egyik pillére az adóemelés volt. Ő 2019-2024-es ciklusban jelentős adócsökkentést ígért. A kommunális adót az ingatlan nagyságához igazítaná, a garázsadót pedig megszüntetné.
-Azt javaslom, hogy a 70 négyzetméteres ingatlan esetében a kommunális adó mértéke 15.000 Ft-ról 5.000 Ft-ra csökkenjen, a 70 és 120 négyzetméter közötti ingatlan esetében legyen 9000 Ft, a 120 négyzetméter feletti pedig 13000 Ft legyen. A főszabályhoz képest a kedvezményezettek körét szeretnénk kibővíteni.
A garázsadót előbb felére csökkentené, majd pedig kivezetné a helyi adók közül és csak a 40 négyzetméteresnél nagyobb garázsok után kellene fizetni. Grőber Attila a vállalkozások építményadóját is csökkentené, a garázsadóhoz hasonlóan két lépésben.
-Negyedik elem és az egyik legfontosabb, hogy a pápai kis-és középvállalkozók támogatása. Három irányban látom megvalósíthatónak a támogatást, az egyik, amiről beszéltem, vagyis az adómérték csökkentése, s ne felejtsük el, hogy a vállalkozások iparűzési adót is fizetnek. A másik, hogy gazdaságfejlesztési rendszert kellene megvalósítani. Támogatást nyújtunk a vállalkozásoknak ahhoz, hogy a különböző pályázatokhoz képesek legyenek az önrészüket biztosítani. Ha pályáznak a saját fejlesztésükért, s nehézséget jelent az önrész biztosítása, akkor ennek az önrésznek a biztosításához pályázatokon keresztül segítséget nyújtunk. Harmadik, hogy az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a pápai kis-és középvállalkozókkal szoros napi kapcsolatot tartson.
Grőber Attila szerint ma a helyi vállalkozásokat a város nem részesíti előnyben a fejlesztések megvalósításakor, ő patrióta gazdaságpolitikát tervez, de arra nem tért ki, hogy a törvényekben meghatározott rend szerint zajló versenyeztetési és közbeszerzési eljárásoknál ezt hogyan valósítja meg. Az ellenzéki polgármesterjelölt egy újabb testület felállítását is javasolta, ez egy konzultatív vállalkozói tanácsadó testület lenne, amelyik a polgármester mellett működne.
A sajtótájékoztató végén Grőber Attila számszerűsítette az elmondottakat, majd úgy fogalmazott, a következő öt év legfontosabb kérdése az lesz, hogy azokat a beruházásokat, amelyek a város előtt állnak, azokat a lehető legolcsóbban tudják megvalósítani és a legkevesebb pénzt fordítani a felvehető hitelforrásokból.

Képek:

nincsenek képek


Címkék: választás2019
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!