Családbarát barokk a Fő téren


2019-09-30 08:05:24  | cikk: Babos Petra  | 


Családbarát barokk a Fő téren főképe
Óriásbábos fenevadak hangos muzsikaszóval csalogatták vasárnap kora délután a Fő térre a látogatókat a Pápai Barokk Vigasságok vasárnapi programjaira, s miután már sokan összegyűltek, megkezdődött a színpadi program.
Gólyalábasok a forgatagban

A szombati barokk mesterek nyomában című csendélet és portré festőverseny eredményhirdetését ma tartották. Felnőtt kategóriában első lett Kerpel Péter, különdíjat Mező Lászlóné vehetett át, míg a diák kategória győztese Szántó Tamara lett, különdíjat Horváth Evelin kapott.
Szántó Tamara a Refi diákja. Ő csendéletet rajzolt, mivel az állt hozzá a legközelebb.
-Szerintem jó kompozíciót készítettek nekünk, mivel nehéz is és könnyű is volt. Én pasztellel készítettem az alkotást, mivel azzal gyorsan lehet dolgozni. Örülök, hogy első lettem - mesélte a fiatal lány.
A portré és csendéletfestő verseny résztvevői

Kerpel Péter hozzátette, Horváth Lajos körében az utóbbi években portrékat rajzoltak, ezért is ezt választotta. Szerinte élvezetes volt rajzolni, mert jók voltak a fények és a társaság is. Mint mondta, büszke a diákokra, akik nagyon igényes, tónusos és szép csendéleteket készítettek.
Az díjátadó után az Aranyszamár Bábszínház lépett színpadra, akik A Holdkirály palotája című előadást hozták el a rendezvényre. Őket az pápai SK Társulat követte, Megóvott szüzesség című vásári komédiájukkal. Vasárnap délután fellépett még a Zafír Orientális Társulat és a Pavane Táncegyüttes is.
Mészáros Szabolcs, a Pápai Barokk Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta, igyekeztek színes és rendkívül változatos programot összeállítani.
-Pápa város történelmének része a barokk, ezért fontos, hogy megismerkedjünk vele. Erre a Pápai Barokk Vigasságok egy kiváló rendezvény volt, így a város hírét is továbbvitte az ország más részeire és külföldre is - emelte ki az elnök.
A délután során sok család, baráti társaság benevezett a Kincsvadászat nevű programra, melynek során a történelmi belváros területén kellett feladatokat megoldaniuk. Az ötlet gazdája Mészárosné Varga Veronika volt. A kérdésekre számok a válaszok, s ezekből egy titkos kód jött ki, ami kinyitotta a kincsesládát, s ajándékot kaptak a helyes megfejtők.
A rendezvény mindkét napján nagy volt az érdeklődés az ősi mesterség bemutatóra és a történelmi öltözőre is, ahol korhű ruhákba lehetett beöltözni és fotót készíteni.
-Háromféle korból hoztunk ruhákat, a reneszánszból, a barokkból és a reformkorból. Mindenféle mérettel készültünk, a legkisebbtől az legnagyobbig. Nagy örömünkre, sokan kerestek fel minket. A ruhák különlegessége, hogy kézzel varrottak, tehát teljesen egyediek.
A Történelmi öltőző népszerű volt a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt

Minden korszak jellegzetességét a ruhadarab magába fogalja, a ruhák alakíthatóak - mondta Szelessné Csizmadia Márta, a Történelmi öltöző varrónője, aki hozzátette, nagyon jól érezték magukat a Pápai Barokk Vigasságon, Pápa szép város, szombaton megtekintették a pénteken átadott kastély kaput és kerítést is, amit lenyűgözőnek tartottak.
A gyerekek örömmel merültek el a papírmerítés rejtelmeiben.
A gyerekek szívesen próbálták ki a papírmerítést

-Ez úgy működik pontosan, mint pár száz évvel ezelőtt. A vödörben cellulóz van, amit vízzel keverünk. Szitával kimerítjük a papírt, s utána sodrófával kipréseljük, majd száradni hagyjuk. A papírra utána lehet rajzolni, de ragasztani is tudnak rá. Régen nem voltak gépek, minden kézzel készült. Ezt akkoriban papírmalomnak hívták, hiszen ahol vizek voltak, ott készült a cellulóz. Régen rongyalapú papírok készültek, s miután megnőtt az igény, akkor a papírmerítő mester rájött, hogy a darazsak is készítenek papírt, hiszen összerágják a nádat, s úgy készítik a papírt. Akkor kezdődött, hogy a papírmerítő is tud ilyet készíteni fa alapból - mesélte Gulyás Ferenc papírmerítő.
A délutánt betyárok, gólyalábasok és történelmi zászlóforgatók színesítették a téren.
A Lángleguánok műsora

A Pápai Barokk Vigasságokat a Lángleguánok románca című tűzszínházi látványos produkció zárta az esti órákban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!