Pápai Barokk Vigasságok - Vásári forgatag a Fő téren


2019-09-29 09:01:17  | cikk: Babos Petra  | 


Pápai Barokk Vigasságok - Vásári forgatag a Fő téren főképe
A Pápai Barokk Vigasságok rendezvénysorozat szombati napján igazi vásári forgatag, gólyalábasok várták a Fő térre érkezőket. Az időjárás nem fogadta kegyeibe a programot, de az el-eleredő eső sem szegte a látogatók kedvét, s így is többen ellátogattak a barokk rendezvényre. A téren lehetett gyógynövényeket vásárolni, többek között levendulát. A rendezvény keretein belül ősi mesterség bemutató is várta az érdeklődőket, volt páncélkészítő, papírmerítő, ónöntő, kovács, keramikus, bőrös, textilműves és szövő is.
Antal Judit mesterfodrász barokk frizurákat fésült, korhűen, de picit modernen, a mai divatot belecsempészve.
Antal Judit mesterfodrász barokk kontyokat készített három diáknak

-A barokkra a túldíszítettség, a részletgazdagság és a tornyos frizurák a jellemzőek. Sok bennük a lokni, a vállon lelógó varkocsok. A mai világban ilyeneket nem igazán készítünk, már nem annyira divat, s rendkívül időigényes is, mert körülbelül 2,5 -3 óra egy-egy ilyen barokk frizura elkészítése - tudtuk meg a mesterfodrásztól, aki hozzátette, a barokk kor óta sem változott a konty elkészítésének alaptechnikája.
-Félig kész alapfrizurákkal érkeztek a fiatal lányok, hiszen munkaigényes ezek a frizurák. Ahhoz, hogy tornyos legyen a frizura, kontybetéteket használtam és oázist, olyat, mint amilyenekkel a virágkötők dolgoznak. Már az sok időt igénybe venne, ha stabil bázist építenék, amely egyfajta magasságot ad a frizuráknak, mert stabil alapokra kell aztán dolgozni, hogy a konty bírja a szelet, esőt - emelte ki Antal Judit, aki hozzátette, a barokk korban minden nap ilyen frizurákat viseltek a hölgyek. A nők szinte nem is aludtak, csak fejtámaszokon pihentek, hiszen vigyáztak a frizurájukra. Hajat nem mostak, akkoriban nem is bontották le a kontyokat.
Mint megtudtuk, régen nem voltak ennyire modern eszközök a kontyok elkészítéséhez, akkor drótkeretekre építettek és sok-sok póthajat használtak. Divat volt akkoriban a rizsporos paróka is. Frizurák szempontjából a magyar barokk különbözik a franciától, mégpedig abban, hogy a magyar sokkal egyszerűbb, letisztultabb, nem annyira tornyos, túldíszített, s nincsenek rizsporos parókák sem.
A Diákbarokk elnevezésű programba iskolásokat vontak be a szervezők, melyen a Weöres iskola, a Közgáz és a Mező vett részt. A Pápai Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium nevében Szalóky-Katóné László Mária elmondta, nagy örömmel vettek részt a vásári forgatagban diákjaikkal.
A mezősök jövendő mondással várták a forgatagba ellátogatókat

-Erdő, mező kincseit hoztuk el a pápai barokk forgatagba, vagyis megpróbáltuk a különböző iskolánkban oktatott szakmákat bemutatni, így erdészek, vadászok részéről kitömött állatokat, de hoztunk trófeákat is. A lovászok részéről a különböző lószerszámokat mutattuk be, de a falusi vendéglátók termékeit is megtekinthették, az édesipari termékgyártók pedig aprósüteménnyel készültek. A fő attrakciónk a jövendőmondó volt, aki egy kártya húzásából megmondta a népeknek, hogy mik voltak előző életükben, s mi vár rájuk a jövőben. Élőben bemutatjuk a 2002-ben alapított Magyarország első és egyetlen Mustlovagrendjét, s a mustlovagjaink is láthatóak - tudtuk meg a tanárnőtől, aki a kikiáltója és a hoppmestere volt a programnak.
A Weöres-iskolások a kézműves játszóházon túl kenyérlángost is sütöttek. A Veszprém Megyei Vadászkamara fegyvereket és trófeákat hozott ki a rendezvényre.
Az Ősök csarnoka

A Kapuszín alatt barokk portré-és csendéletfestő verseny zajlott, melyre sokan neveztek. A téren megjelent A ravasz szerzetes és mások is csapata, ők szintén korhű ruhában, ágyúval és biciklivel bukkantak fel időnként a téren. Vasárnapra történelemi játéktérrel készülnek.
A vásári forgatagban élő ősök csarnokát is megtekinthették, ahol a kastély Ősök Csarnokában lévő festmények elevenedtek meg, s ha valaki odaállt az élő festmény elé, az elkezdett mesélni magáról, életéről.
Sokan indultak a festőversenyen is

Aki szeretett volna korhű ruhát ölteni magára, arra is volt lehetőség a Történelmi öltőzőben rengeteg méretű kézzel varrott, szebbnél szebb ruhát vehettek fel, amiben le is lehetett fotózkodni egy-egy kép erejéig.
A forgataggal egy időben színpadi programok is várták a térre látogatókat. Fellépett a Szó és Kép Színpad vasári komédiával, a Maszk Bábszínház, a Brassdance és Con Spirito kvartett is.
A Pápai Barokk Vigasságok ma délután 14 órától folytatódnak a Fő téren. Ma is lesz gyógynövény vásár, ősi mesterség bemutató, diákbarokk, történelmi játéktér, gólyalábasok, tánctanítás és még sok minden más, ami a barokkhoz kapcsolódik. Fellép az Aranyszamár Bábszínház, az SK Társulat, a Pavane Táncegyüttes, a Zafír Orientális Társulat és lesz tűzszínházi produkció is. A látványkonyha ma is megnyitja kapuit, ahol hagyományos ételeket lehet kóstolni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!