Kutatók éjszakája a Refiben


2019-09-28 10:22:39  | cikk: ha  | 


Kutatók éjszakája a Refiben főképe
Szeptember utolsó péntekén és szombatján idén is megrendezik szerte az országban a Kutatók éjszakáját, immár 14. alkalommal. A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma 2013 óta vesz részt az országos programban, városunkban egyedülállóan. Az esemény célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet és vonzóvá tegye a kutatói életpályát. A rendezvény továbbra is az ország egyik legjelentősebb tudományos ismeretterjesztő eseménye.

A református intézményben az érdekes és látványos kísérletek mellett előadásal is színesítették a programot. Ferenczi Alpár igazgatóhelyettes elmondta, nagy öröm számukra, hogy az idei évben ismét sokan ellátogattak a rendezvényükre. -A kísérleteket a refis diákok végezték tanáraik közreműködésével. Az intézmény minden évben igyekszik újítani, színesebb és látványosabb kísérleteket bemutatni, amit a tanulók nagyon élveznek - majd hozzátette, hogy a természettudományos osztályok tanulói, valamint a fakultációkra járók magasabb óraszámban tanulják ezeket a tantárgyakat, s így több idő jut a különböző kísérletekre is.

Dr. Szabó Róbert volt az előadó

Az előadó ezúttal dr. Szabó Róbert, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Csillagászati Intézetének igazgatója volt, aki Lehet-e élet a Földön kívül? címmel a Naprendszeren túli bolygók kutatásáról beszélt. - Olyan témát választottam, ami 25 évvel ezelőtt még a tudományos fantasztikum irodalmába tartozott, azt gondolom, a távoli bolygók kutatása, a más bolygókon való élet lehetősége talán érdekli a nagyközönséget is. Ma már ezeket tudományos eszközökkel tudjuk vizsgálni. Ha felnézünk az égre, választunk egy csillagot, akkor meg tudjuk állapítani, hogy körülötte vannak-e bolygók. A kutatások bizonyítják, hogy nagyon sok bolygó és nagyon sok naprendszer van. A mai napig azonban egyetlen helyet ismerünk biztosan az Univerzumban, ahol élet van és ez a Föld, ezért is kell vigyáznunk rá - mondta a szakember, aki közérthetően, érdekességeket kiemelve beszélt az érdeklődőknek a témáról. - Az is egy izgalmas kérdés, hogy korábban volt-e élet valamely ismert bolygón, adottak voltak-e a feltételek. Az utóbbi tíz évben forradalom zajlott le a csillagászatban, korábbi ismereteink megsokszorozódtak, jelenleg több mint négyezer távoli bolygót ismerünk, s most próbálunk minél többet megtudni a felszínükről, légkörükről. Az fantasztkus lenne, ha találnánk egy olyan bolygót, mely életet hordoz - mondta az igazgató.

A Kutatók éjszakája Pápán is az érdeklődők számára próbálta érthetőbbé, emberközelibbé tenni a természettudományokat, melyhez hozzájárultak Podányi Tamás és Somosi István tanár urak látványos kísérletei is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!