Egy jelkép újjászületett - felavatták a kastélykaput és kerítését


2019-09-28 01:26:51  | cikk: HuHa  | 


Egy jelkép újjászületett - felavatták a kastélykaput és kerítését főképe
A címben szereplő gondolatot dr. Áldozó Tamás polgármester fogalmazta meg a péntek esti kastélykapu és -kerítés avatón, melyre hatalmas tömeg gyűlt össze az Esterházy-kastély előtt. A pápaiak az elmúlt hónapokban tanúi lehettek annak, miként született újjá a főúri épület egykori falazott kerítése, hogyan kerültek helyükre a kapu darabjai és díszei, aztán az elmúlt napokban már megcsodálhatták a hatalmas barokk díszkaput is, és most az ünnepélyes átadási ceremónián is rengetegen részt vettek. A rendezvényen jelen volt Lázár János, a rekonstrukcióhoz támogatást nyújtó egykori miniszter, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízott, az alkotók részéről Lehoczky János kovács-iparművész, Lehoczky Tivadar fém-szakrestaurátor és a kerítést újjáépítő Bótakő Kft. ügyvezetője, Zsegraics Gyula.
A Pápai Barokk Egyesület viseletében is megidézte a kapu születésének korát

Az ünneplők népes tömegét a budapesti BarokkMarsh muzsikája fogadta, majd dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a vendégeket és az alkotókat. Felidézte, Lehoczky János művész úrral az elmúlt hónapokban gyakran beszéltek arról, hogy már 9 évvel ezelőtt megfogalmazódott, jó lenne, ha a kastélykapu visszatérne a városba, ha ismét éke lenne a városnak.
-9 évvel ezelőtt erre semmi reményünk nem látszott, hiszen csak annyi remény látszott, hogy a kastély épülete talán elkezd megújulni, de még ott is óriási munkák voltak hátra és rendkívüli merészség volt az, hogy már a kapuval foglalkoztunk.
A rendezvény díszvendégei, akik kívánták, akik segítették és akik megvalósították, hogy újra a város dísze legyen a kastélykapu és kerítése 

A történet 2015-ben folytatódott, amikor a kastélyrekonstrukció a most látott formáját elérte és Lázár János miniszer úr adta át, aki a Városházán folytatott egyeztetésen megkérdezte, mi lenne az, amivel a kastélyépületet még szebbé lehetne tenni.
-Akkor mi azt mondtuk, ez a kapu lenne, miniszter úr pedig megtette az ígéretet itt a megnyitó nyilvánossága előtt 2015. április 17-én és onnantól elkezdődött a munka, mely hosszú volt és nagyon sok apró részletre kellett figyelni - emlékezett a polgármester, majd köszönetet mondott Lehoczky Jánosnak és Lehoczky Tivadarnak, a kapu megalkotóinak, akiket nagy tapssal fogadott a közönség.
Egy jelkép újjászületett - fogalmazott a városvezető

-Néhány hónappal ezelőtt egy emlékművet avattunk a város elkerülő útján, egy MiG21-es emlékművet állítottunk és akkor úgy fogalmaztam: új jelkép született. Most, amikor itt állunk a kapu előtt azt mondom, egy jelkép újjászületett - fogalmazott dr. Áldozó Tamás, hozzátéve - régi pápai családok fotóalbumaiban, mindenhol van egy olyan kép, amelyiken a család, vagy egy közösség a kapu előtt fényképezkedett le.
-Biztos vagyok abban, hogy újra megtelnek a fotóalbumok a pápai Esterházy-kastély kapuja előtt készített képekkel. Ez pedig azt jelenti, hogy valami, amit kiszakítottak a lelkünkből, a város kollektív tudatából valamikor 70 évvel ezelőtt, az visszatért és azt üzeni, létezik megújulás, érdemes hinni a dolgokban, erősen akarni kell őket és akkor azok megvalósulnak.
Lehoczky Tivadart és Lehoczky Jánost (balról jobbra) nagy tapssal fogadta a közönség
 
Lázár János kapuavató beszédének elején tréfásan úgy fogalmazott, áldozni jött, majd komolyan folytatta: a tisztelet és a megbecsülés oltárán kell ma áldoznia, mert nagyon megszerette az elmúlt évtizedek alatt Pápa városát, azokon keresztül, akiket személyesen is volt alkalma megismerni. Köztük említette dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselőt, akinek megköszönte a barátságát, megbecsülését és szövetségét.
-Örülök, hogy itt lehetek ma ebben a városban, ahol láthatóan békesség van, ahol láthatóan becsülik és tisztelik egymást az emberek és nem is tudnák tagadni, hogy maguk Pannóniában élnek, ahol nyugalom és rend van - mondta és azt kívánta, az önkormányzati választásokig hátralévő valószínűleg hangosabb két hét után ez a város újra találja meg a békéjét, nyugalmát és az együttműködés feltételeit teremtsék meg.
-Soha ne zárják be ezt a kaput, mindig legyen nyitva egymás előtt, hiszen Pápa város ügyeiben nincs szocialista, nincs DK-s, nincs Fideszes, csak pápai. Pápán fejleszteni nem lehet kommunista vagy Fideszes módon, vagy jól megy Pápa, vagy rosszul megy Pápa. Természetesen az Isten kegyelme az, hogy amikor jól ment Pápa, mindig a Fideszesek vezették az elmúlt évtizedekben.
Lázár János miniszterként támogatást ígért és nyújtott a kastélykapu és kerítésének újjáépítéséhez, mint mondta, örömmel jött el az avatóra

Lázár János kiemelte, követte Áldozó Tamás polgármester és a képviselő-testület munkáját az elmúlt években és jól tudja, a város nemcsak ünnepnapokat élt meg, voltak nehéz pillanatok.
-Azért jöttem, hogy kormány korábbi tagjaként elismerésemet, megbecsülésemet és tiszteletemet fejezzem ki minden pápainak azért a munkáért, amit az elmúlt évtizedekben közösen végeztek el - mondta. Elismeréssel szólt arról, hogy ma Pápán mindenkinek van munkája, aki dolgozni akar, gratulált ahhoz, hogy az elmúlt 10 évben csökkentették a munkanélküliséget, az állam segítségével kifizették a város adósságát és ma már Pápa városa folyamatosan gyarapszik, erősödik és az elmúlt években látványos fejlődés részesei lehettek azok, akik nemcsak itt születtek, de itt tervezik a jövőjüket is.
-Ennek az volt a feltétele, hogy legyen összefogás, terv és elképzelés. Dicséret és elismerés illeti azt az önkormányzatot, mely 2035-ig megtervezte a város jövőjét. Reméljük, ennek a kormányzati ciklusnak a végére már négysávos autóút teszi lehetővé a gyors közlekedést, újabb munkahelyek jönnek létre és folyamatosan növekszik az a bér, amiből minden pápai tisztességesen élhet - hangsúlyozta.
A volt miniszter elismeréssel szólt Pápa városának fejlődéséről

Lázár János arról is szólt, nagyon régi példája van Pannóniának, a pannon mentalitásnak, a polgári kultúrának ebben a városban, majd a nemzeti önérzetről szólt és arról, hogy a magyarok évszázadok óta tudtak nagy dolgokat végrehajtani, amivel legalább olyan értékessé váltak, mint a nyugati népek. A 18. századból a három Esterházy testvért, Ferencet, Károlyt és Miklóst emelte ki, akik naggyá tették Pápa városát, közösségét és hozzájárultak az ország gyarapodásához.
-Vajon elég volt-e Esterházynak születni, óriási vagyonban élni, vagy kellett ehhez tehetség is? - tette fel a kérdést, majd meg is válaszolt rá: a 18. században, egy osztrák birodalomban, a Rákóczi szabadságharc elbukása után magyar emberként nagyon sok tehetség kellett az államban és a katolikus egyházban is ahhoz, hogy az ember boldoguljon. Mindez pedig azt mutatja a 21. században, nem az számít Magyarországon, hogy az ember putriba vagy kastélyba születik, hanem az kell számítson, hogy ki milyen tehetséges.
-Nekünk Pápán és az ország minden pontján azért kell dolgoznunk, hogy az itt jelenlévő reménybeli Esterházy fivéreket felkaroljuk, gyermekként támogassuk és megnyissuk a tehetség érvényesülése előtt az utat és a lehetőséget - mutatott a jelenlévő gyermekekre.
-Ne a nagy házat, ne a díszes kerítést, ne a hatalmas vagyont lássák abban, ami mögöttem áll, hanem a tehetség érvényesülését, a tehetség uralmát és azt, ha egy közösség összefog, akkor a mai fiatalok, pápaiak is érvényesíthetik tehetségüket, lehet belőlük kiváló egyházi vezető, az ország államférfia, tehetséges mérnök, vezető pedagógus, megbecsült adófizető polgár Pápán és nyugton állíthatják, hogy nemcsak születni, hanem élni is érdemes ebben a városban.
Hatalmas tömeg gyűlt össze az avató ceremóniára

Beszéde végén gratulált a kapu és a kerítés megalkotóinak, reményét fejezte ki, hogy a kaput mindig nyitva tartják és október 13. után Áldozó Tamás nemcsak azoknak lesz a polgármestere, akik rá szavaztak, hanem azoké is, akik nem rá adták a voksukat, hiszen mindig Pápa az első, az a hely, ahol az embereknek összefogással minden lehetséges.
Az avatás után a kastélyudvarba özönlött a tömeg

A beszédeket követően a fanfár hangjaira a díszvendégek kinyitották a kaput, majd az ünneplők népes tömege beözönlött a kastélyudvarba, ahol egy képeslapot kaptak ajándékba emlékéül a kastélykapu újjászületésének. A ceremóniával kezdetét vette a Barokk Vigasságok rendezvénye, melynek első estélyén zászlóforgatók, barokk énekesek, néptáncosok és komédiások szórakoztatták a közönséget.
Lehoczky János kovács-iparművész (középen) nyitotta meg a kiállítást

Az Esterházy-kastélyban kiállítás nyílt a díszkapu készítésének történetéből és a meghívottak megismerkedhettek a munka során használt tervekkel, eszközökkel, alapanyagokkal. A vendégeket Lehoczky János kovács-iparművész kalauzolta végig a tárlaton, mesélt az eredeti kapu történetéről, művészettörténeti jellemzőiről, valamint arról is, hogy az oszlopfőkre azért nem készítettek lámpákat, mert azok az eredeti kapun nem lehettek rajta, hiszen 17. század végén, 18. század elején nem volt ismert a villanyvilágítás. A művész szólt arról a hatalmas munkáról is, melynek eredményeként néhány megsárgult, régi fénykép és képeslap alapján a királyi kovácsok nyomába léptek és újraalkották a különleges szépségű építményt.
A kapuavatóval kezdődött meg a Barokk Vigasságok rendezvénye, mely vasárnap estig tart

A Barokk Vigasságok programjai holnap is várják a pápaiakat, a kastélyban pedig megismerkedhetnek az érdeklődők a szentendrei művészek munkájával.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!