A magyarországi rendszerváltás 30. évfordulójára emlékeztek a refisek


2019-09-26 21:32:03  | cikk: Babos Petra  | 


A magyarországi rendszerváltás 30. évfordulójára emlékeztek a refisek főképe
Az Amerikai Nagykövetség és a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma által közösen szervezett filmvetítéssel egybekötött beszélgetést neves szakemberekkel. A program apropója a magyarországi rendszerváltás 30. évfordulójához kapcsolódik. Érdekessége, hogy a rock zenén keresztül közelíti meg a történelmi fordulatot. Az alkalom elején a Free to Rock című történelmi dokumentumfilmet tekintették meg a diákok, amelyet egy beszélgetés követett Lauren A. Perlaza, amerikai kulturális attasé, dr. Jávorszky Béla rocktörténész, zenei szakíró, Zselencz László Zsöci, aki 1978-tól 1983 decemberéig az Edda Művek Miskolc zenekarban játszott, 1989-1994 között pedig a Beatrice együttesben működött közre Nagy Feróval, dr. Csatári Bence történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja és Dr. Áldozó Tamás helyi történész, polgármester részvételével.
A filmet az Amerikai Nagykövetség a 30. évforduló alkalmából több magyarországi városba is elvitte

A Petőfi Moziban összegyűlteket Lauren A. Perlaza köszöntötte, aki mint mondta, a magyar rendszerváltás évfordulójáról az Amerikai Nagykövetség is szeretett volna megemlékezni egy könnyedebb, de a történelmet mégis izgalmasan és hitelesen bemutató dokumentumfilmmel. A film magyarországi premierjére Sopronban, a 30 éve lezajlott páneurópai piknik évfordulós megemlékezésén került sor.
-30 éve kelet-német menekültek több hullámban áttörtek az osztrák-magyar határon. A magyar határőrök nem állták útját ennek a menekültáradatnak, és ez a lépes lett a német újraegyesítés első látványos megmozdulása, ami végül a vasfüggöny lebontásához vezetett. A határtörés, a kelet-német menekültek áradata, valamint a kelet-német kommunista diktatúra meggyengülése nem csupán a német újraegyesüléshez vezetett, hanem a hidegháború végét és Európa újraegyesítését is jelentette. Ahogy a korábbi német kancellár, Hellmut Kohl megjegyezte: A magyarok távolították el az első követ a berlini falból - kezdte köszöntőjét a kulturális attasé, majd hozzátette, a film címe: Free to Rock. A szabadság, a transzatlanti közösségben élők számára, Európában és az Egyesület Államokban, valamint a világon más demokráciákban, a mindennapi életünk egyik leginkább magától érthető értéke.
A moziban összegyűlt népes diáksereget Lauren A. Perlaza köszöntötte

-Elődeink Magyarországon és Amerikában is képesek voltak az életüket áldozni a szabadság eszméjéért, és sok országban az emberek a mai napig minden egyes nap harcolnak a szabadságért. Harminc évvel ezelőtt, 1989-ben, Magyarországon, a magyarok hősiesen választották a szabadság és demokrácia útját - hangsúlyozta Lauren A. Perlaza.
-Reméljük, a film elgondolkodtatta a diákokat a szabadság eszméjéről és a rendszerváltozás óta elért, a transzatlanti közösséghez való tartozásból fakadó közös sikerekről. Remélem, a film kapcsán felmerülő gondolatok, ötletek, kapcsolódások inspirálnak, élesítik felismeréseiket és tudatosabb állampolgárokká formálnak - zárta gondolatait a kulturális attasé.
Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes elmondta, a diákoknak ez már történelem, de a személyes találkozások, kapcsolatok, azok sokkal élményszerűbbé teszik számukra az eseményeket. S így talán megértik, hogy miért is vagyunk büszkék arra, hogy részesei lehettünk a rendszerváltoztatásnak, hogy miért kell megbecsülni, azt, ahol most tartunk.
-A Free to Rock című amerikai film rocksztárokkal és politikusokkal való interjúkon keresztül mutatja be az utat a Szovjetunióban a kommunizmus bukásáig, és hogy a rockzenén keresztül az amerikai és más zenészek milyen szerepet vállaltak ebben a folyamatban. A valós szereplők között találunk elnököket, diplomatákat, kémeket, rock sztárokat Nyugat-Európától a Szovjetunióig, akik elmondják, hogyan játszott szerepet a Rock and Roll a hidegháború lezárásában. A filmet a négyszeres Emmy-díjas Jim Brown rendezte, a narrátor szerepét Kiefer Sutherland tölti be. A film angol nyelvű, magyar felirattal - tudtuk meg az igazgatóhelyettestől.
A város több középiskolájából is hívtak meg diákokat a filmvetítésre

Dr. Áldozó Tamás polgármester a filmvetítése után elmondta, fontos és természetes, hogy a történelem ezen eseményeiről beszéljenek a diákoknak. Mária Sándor mondta: Ilyen nagy dolog a Szabadság? Akik ebbe születtek bele, ezt élik meg a mindennapokban, nekik ez magától érthető, de másoknak vannak emlékeik, hogy volt ez másképpen is, a korlátozásokat lehetett érezni, például nem lehetett szabadon utazni külföldre, nem tarthattunk szabadon kapcsolatot, ami ma már természetes - emelte ki a polgármester, aki hozzátette, Pápán is volt a rockzenének egy emblematikus helyszíne, ez a Szabadtéri színpad volt.
-Nagyon sok részlet kezd már elhomályosulni, de az gondolom, a lényegre emlékszünk, azok, akik ott voltunk annak idején. Izgalmas és sokszínű időszak volt, rengeteg változással, amit nehéz összefoglalni - mondta dr. Áldozó Tamás, majd megosztotta a jelenlevőkkel, hogy majdnem ott volt Berlinben a híres koncerten, de végül nem ment el, mivel nem volt kék útlevele. Csak keleti útlevéllel rendelkezett, úgyhogy otthon maradt, de a barátai részt vettek a berlini fal zúzásában, s hoztak neki emlékbe egy kis faldarabot, amit különleges ereklyeként azóta is őriz az otthonában. De nosztalgiával emlékezett vissza a korszak jellegzetes, hosszú, vállon viselhető táskájára, a szimatszatyorra is, mely eredetileg gázálarctartóként funkcionált az orosz katonák körében, de akkortájt közkedvelt volt a fiatalok körében, s ezekre a táskákra a rock and rollt kedvelők előszeretettel írták rá kedvenc együtteseik nevét, mellyel igyekeztek kifejezni hovatartozásukat.
A rendezvényen a Refi 11-12. évfolyamos diákjai mellett a petőfis, türrös, közgázos tanulók vettek részt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!