"A környezettudatos olvasó könyvtárba jár" - Jövő héten Országos Könyvtári Napok Pápán


2019-09-25 22:22:21  | cikk: ha  | 


"A környezettudatos olvasó könyvtárba jár" - Jövő héten Országos Könyvtári Napok Pápán főképe

A Föld iránti felelősségre hívja fel a figyelmet a 2019-es Országos Könyvtári Napok programsorozata, melyhez a Jókai Mór Városi Könyvtár is csatlakozott. A magyar könyvtárak legátfogóbb és több évtizedes múltra visszatekintő programsorozata szeptember 30. és október 6. között várja az érdeklődőket. Könyvtárak az emberekért - felelősség a Földért, ez az idei mottó, így a városi bibliotékában is ennek jegyében szervezték a programokat.

A programismertető sajtótájékoztatón dr. Hermann István igazgató elmondta, hogy a könyvtár mindig nagy hangsúlyt helyezett a környezettudatosságra, így például a szelektív hulladékgyűjtésre, a virágosításra, a napelemek használatára. Hozzátette, hogy a könyvtár egyébként is a környezettudatos olvasók intézménye, hisz ha elolvasunk egy könyvet, félretesszük, nem biztos, hogy kézbevesszük megint, itt viszont újabb és újabb olvasók forgathatják a köteteket.

Az Országos Könyvtári Napok idén is számos kedvezményt nyújtanak a látogatóknak: jövő héten térítésmentes lesz a beiratkozás, a késedelmes könyveket is vissza lehet vinni pótdíj fizetése nélkül, a könyvtár leselejtezett könyveiből szabadon válogathatnak az olvasók, ezek ingyenesen elvihetők, s van egy új kezdeményezés is, a K und K = könyv és kávé. Ez azt jelenti, hogy hétfőtől péntekig az olvasóterem látogatói egy csésze ajándék kávé mellett olvashatják el a napilapokat, folyóiratokat. Polovitzerné Antal Mónika ismertette a részletes programot, mely megtekinthető az online felületeken és plakátokon. Minden napra több rendezvény is jut, kiállításmegnyitók előadások, foglalkozások, koncert és színházi előadás is. Az első napon, hétfő délután 16 órakor és 16.30-kor is lesz kiállításmegnyitó, 19 órakor pedig az S.K. Társulat lép fel.

Császár Csilla, a könyvtár munkatársa egy jövő heti játékra hívta fel a figyelmet. A résztvevők kapnak egy térképet, mellyel öt helyszínre kell ellátogatni: a városi könyvtárba, a levéltárba, a református gyűjteményekbe, a Kékfestő Múzeumba és az Esterházy-kastélyba. Minden helyszínen feladatokat kapnak a játszók, melyeket ha megoldanak, matrica kerül a térképre. A feladatokat teljesítők emléklapot kapnak, illetve ajándékot is kisorsolnak majd.

Dr. Áldozó Tamás polgármester is részt vett a sajtótájékoztatón, melyre jó hírrel érkezett. Volt egy korábbi, néhány önkormányzati intézmény energetikai korszerűsítését célzó pályázat, mely zöld utat kapott. Jövő héten aláírják a szerződéseket, így hamarosan a könyvtár is munkaterület lesz, de az apróbb kényelmetlenségekért cserében megújulhat az épület szigetelése, többek közt új nyílászárók lesznek, korszerűsítik a fűtési rendszert és a világítást, valamint napelemes rendszert telepítenek az épületre. Az Országos könyvtári Napok idején azonban még a megszokott környezet fogadja az olvasókat és az érdeklődőket. Szeretettel várnak mindenkit a rendezvényekre.

Részletes programért kattintson ide: http://www.jmvk.papa.hu/frontpage

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!