Egy erős láncszem - Dr. Németh Tamás rektor volt a vendég


2019-09-24 22:05:23  | cikk: ha  | 


Egy erős láncszem - Dr. Németh Tamás rektor volt a vendég főképe

Dr. Németh Tamás, a Pápai Református Teológiai Akadémia rektora volt a Kávéházi beszélgetések őszi szezonjának első vendége a Pannonia Reformata Múzeumban. Ezúttal Mátyus Aliz mellett Baráth Julianna lelkipásztor, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma igazgatója is kérdezte a vendéget.

Dr. Németh Tamás lelkészcsaládból származik, dédapja Debrecenben volt püspök, nagyapja is ott szolgált, édesapja Budafokon volt lelkipásztor, majd Somogyjádon szolgált. Németh Tamás a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumába járt, majd a budapesti teológián végzett. - Nekem fontos volt a családi indíttatás, hisz számomra természetes volt, hogy templomba járunk, hogy Bibliát olvasunk, hogy napi elcsendesedés van, hogy együtt imádkozunk. Az akkori egyetlen református gimnáziumba, Debrecenbe jártam, ahol nagyon sok ember hatott rám a hitével, hisz egészen más dolog úgy kezdeni a napot, hogy a kémia tanár arról beszél, hogy egy bibliai ige miként változtatott az életén és csak utána tér rá a tananyagra. Nekem egyébként a kémia volt az egyik kedvenc tárgyam, a másik a történelem, mindkettőből OKTV-s döntős voltam. Ez akkor még szabad bejutást jelentett az egyetemre, de aztán én mégis a lelkészi pálya mellett döntöttem. Az elhívást 16 évesen éltem meg, amikor egyhetes bibliaórás alkalmakra hívott a barátom, de nem mentem el az első alkalomra. Kérdeztem, miről volt szó. A bűnről. Akkor talán jobb is, hogy maradtam, gondoltam, de aztán szerdán már sajnáltam, hogy nem voltam ott. Csütörtökön elmentem. Akkor nem arról volt szó, hogy milyen nyomorult az ember, mert az úgyis tudjuk, hanem arról, hogy Isten szeretete végtelen az ember iránt. Engem ez "fektetett két vállra", megváltoztatta az életem - mesélte a rektor.

Mátyus Aliz, dr. Németh Tamás és Baráth Julianna

Számos helyen volt helyettesítő lelkész, de aztán érezte, hogy szeretne egy állandó gyülekezetet, közben dolgozott a Pápai Református Gyűjteményekben, ösztöndíjas diákként a münsteri egyetemre járt, Pócsmegyeren és Leányfalun tíz évig volt lelkész. Dr. Németh Tamás 2012 óta vezeti a Pápai Református Teológiai Akadémiát. Három szakra várják ide a jelentkezőket: református teológia egységes osztatlan képzésre, katekéta-lelkipásztori munkatárs alapképzési szakra, illetve hit- és erkölcstanoktatói szakirányú továbbképzésre. Az akadémiának viszonylag kevés hallgatója van, de így volt ez régen is, a cél mindig az volt, hogy a Dunántúli Református Egyházkerület gyülekezeteibe jól felkészült lelkipásztorok kerüljenek.

" ....veled lesz az Úr, a te Istened, mindenben, amiben jársz" - ez dr. Németh Tamás vezérigéje, aki vallja, hogy kötelesek vagyunk számot adni a bennünk élő reménységről. Ezt kell nemzedékről nemzedékre továbbadni, és ha a fiatalok ezt átveszik, jó lelkészek lesznek - mondta a rektor. Szerinte komoly problémát jelent az, hogy míg régen egy közösség, egy család szoros kapcsolatot jelentett, ma már nem érezhetik azt a fiatalok, hogy láncszemek egy láncolatban, nincs kapcsolódás a múltba, s így a jövőbe sem. Ő még így nőtt fel, s ez támaszt jelentett számára.
A Kávéházi beszélgetések következő alkalma október 16-án lesz, akkor lelkészekkel és gondnokkal beszélget Baráth Julianna és Mátyus Aliz.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!