Péntektől Pápai Barokk Vigasságok


2019-09-24 16:06:21  | cikk: Babos Petra  | 


Péntektől Pápai Barokk Vigasságok főképe
Három napon keresztül, vagyis szeptember 27. és 29. között kínálnak Pápa város barokk múltját idéző programokat helyi amatőr művészeti csoportok, közösségek és profi előadóművészek közreműködésével. Pénteken az Esterházy-kastély udvara, míg szombaton, vasárnap a Fő tér ad otthont a rendezvénynek.
Szabadkai Verita, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ igazgatója a rendezvény kapcsán elmondta, a pénteki nyitónapon a fénypontot a 18 órakor kezdődő kapuátadási ceremónia jelenti, melyen Lázár János országgyűlési képviselő és dr. Áldozó Tamás polgármester mond köszöntőt. Az ünnepély után a kastély udvarán zászlóforgatók, hagyományőrzők fogadják a látogatókat, a színpadi programok sorában vásári komédiát, barokk dallamokat és természetesen a palotást láthatják és hallhatják az érdeklődők, de aktív részvételre is lehetőség lesz, a barokk táncházban.
-Szombaton 14 órától egy barokk vásári forgatagba csöppenhetnek a Fő térre látogatók. Megismerkedhetnek olyan ritkán látott ősi mesterségekkel, mint a páncélkészítő, a kovács, az ónöntő, de találkozhatnak mutatványosokkal, gólyalábasokkal, zsonglőrökkel is. Lesz még diákbarokk, élő ősök csarnoka, hajköltemények bemutatója, történelmi öltöző, csendélet és portré festő verseny is. Vasárnap a számos programelem között városunk értékeinek felfedezésére, történelmi emlékeinkhez, épített barokk örökségünkhöz kapcsolódó kincskeresésre invitáljuk a családokat - emelte ki Szabadkai Verita, aki hozzátette, tüzes elemekben is gazdag lesz a forgatag, hiszen szombaton tűzzsonglőr show-val, vasárnap különleges tűzszínházi előadással zárják a rendezvényt. A barokk programból a gasztronómia sem hiányozhat, lesznek hagyományos ételek és italok is.
Mészáros Szabolcs, a Pápai Barokk Hagyományőrző Egyesület elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, a három napos rendezvényt egy sikeres pályázatnak köszönhetően tudják megvalósítani a szervezőkkel.
Szabadkai Verita és Mészáros Szabolcs a programokat egyezteti

-A Pápai Barokk Hagyományőrző Egyesület pályázatot nyújtott be Pápa Város Kulturális Fejlesztéséért Helyi Közösség TOP-7.1.1-16-H-069-3 azonosító számú, „Helyi összefogáson alapuló közösségfejlesztő nagyrendezvények és kisrendezvények támogatása” című TOP
pályázatára, s elnyerte a támogatást, amit az Európai Szociális Alap (ESZA) és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosít. A rendezvény célja, hogy értéket teremtsenek a városban meglévő hagyományok újraélesztésével és ápolásával. A projekt két rendezvénysorozatot érint, a 2019-es és a 2020-as Barokk Vigasságokat, melyekre a támogatási összeg összesen 12 millió Ft. Az elnyert támogatás lehetőséget biztosít arra is, hogy az egyesület beszerezhessen olyan, egyébként nagyértékű eszközöket is, amire más módon nem nyílna lehetőség - emelte ki Mészáros Szabolcs. Majd hozzáfűzte, ma már bátran kijelenthetjük, hogy az Esterházy-kastély és közvetlen környezetének felújításával újra létezik az egyedülálló, pápai barokk környezet. Ennek egyik kiemelkedő művészettörténeti értéket képviselő darabja a díszkapu. Ez nagy örömünkre szolgál, de természetesen még rengeteg a tennivaló helyi kulturális örökségünk megóvása, megújítása terén.
-A csodálatos pápai barokk környezet egyrészről büszkeséggel tölt el bennünket, pápaiakat, hiszen a miénk, mindennapjaink része. Másrészről viszont kötelezettségekkel is jár, hiszen a lehető leghatékonyabban kell kihasználnunk ezt az adottságot városunk minél szélesebb körű megismertetésére és megszerettetésére, ezen keresztül pedig potenciális és kedvelt úti céllá kell tennünk bel-és külföldön egyaránt. A mai modern világ nyelvén szólva, tovább kell építenünk és ki kell használnunk egy jól csengő Pápa márkanévben, brandben rejlő marketinglehetőségeket - mondta az elnök.
Mészáros Szabolcs kiemelte, a Pápai Barokk Hagyományőrző Egyesület civil szervezetként, hagyományőrzőként ehhez kíván hozzájárulni a Pápai Barokk Vigasságok című programsorozattal, ami reményeik szerint méltó, de tartalmában sokkal színesebb követője lesz a korábbi, sok éven át megrendezett, kifejezetten a 18. századi kulturális örökségünket bemutató Pápai Barokk Napoknak, valamint a hasonló, de jóval szélesebb tematikájú Történelmi Napoknak.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!