Újabb programpontját mutatta be Grőber Attila


2019-09-24 06:38:32  | cikk: Babos Petra  | 


Újabb programpontját mutatta be Grőber Attila  főképe
Az ellenzéki együttműködés negyedik programelemét mutatta be Grőber Attila, az ellenzéki Hatpárti Választási Együttműködés polgármesterjelöltje a sajtó képviselőinek hétfőn délután. Grőber Attila polgármesterjelölt elmondta, következő programja az egészségügyi alapellátást és egészségvédelmet célozza meg.
-Az alapvető feladatok három nagy csoportra oszthatóak. A gyógyító rendszerek kérdésére, a prevenció kiterjesztésére és az egészségtudatosság erősítésére, formálására. Az általam meghirdetett Egészséges Pápáért Programban ezek megvalósulhatnak. Első elem a házi gyermekorvosi ellátás megújítása. Jelenleg Pápán 6 gyermek háziorvosi körzet van, ebből 2 tartósan betöltetlen 2016 eleje óta. Szeretném megköszönni azoknak a gyermek háziorvosoknak, akik az elmúlt időben erejüket megfeszítve ellátták azt a két körzetet, ami nem az övék volt. Meggyőződésem, hogy ez a helyzet tovább nem tartható, már csak azért sem, mert nyáron megszűnt az önálló gyermekorvosi ügyelet is. Azt gondolom, az önkormányzatnak ilyenkor nagyon gyorsan és hatékonyan kell közbeavatkoznia, még akkor is, ha tudjuk, hogy ez nagyon sokba fog kerülni.
Grőber Attila szerint az eddigieknél nagyobb támogatást kell adni ahhoz, hogy a praxisokat be tudják tölteni. A polgármesterjelölt önkormányzati támogatást nyújtana a Pápán letelepedő orvosoknak, ha vállalják, hogy legalább öt évig itt praktizálnak. Vissza nem térítendő formában, minőségi szolgálati lakást biztosítana számukra, valamint olyan ösztöndíj rendszert alakítana ki, ami az utánpótlást biztosítaná.
-Második programelem, az önálló gyermekorvosi ügyelet visszaállítása, akármennyire is nehéz. Kerül, amibe kerül, de ez rendkívül fontos kérdés. Harmadik pont a felnőtt háziorvosi ellátást támogató fejlesztés. A háziorvosok több mint egyharmada már nyugdíjas, egyharmada nyugdíj előtt áll, egy körzet tulajdonosa most ment nyugdíjba, s egy háziorvos elhagyta Pápát, az ő betegeinek ellátását helyettesítéssel oldják meg.
Grőber Attila a felnőtt háziorvosi ellátást is megújításában azokat a módszereket szeretné bevezetni, mint a gyermekorvosi ellátásban.
-Negyedik pont az orvosi rendelők felújítása. Szerintem itt sok helyes példát lehet mondani, de sok a tennivaló is. Sajnos, több olyan orvosi rendelő van Pápán, amelyek a minimum feltételeknek sem felelnek meg - hangsúlyozta Grőber Attila, aki egy új rendelőintézetet építene a belvárosban, ez lehetőséget adna a helyettesítések megoldására is és szeretné elérni az egy orvos egy rendelő állapotot.
A Béke téri rendelő kiváltásával kapcsolatban úgy fogalmazott, mélységesen megdöbbentő, hogy ezt a pályázatot nem támogatta a TOP. Ígérete szerint a Béke téri rendelő helyett egy másikat fognak nyitni a következő öt évben.
Grőber Attila egy Egészségfejlesztési Terv kidolgozásáról is szólt, ez az egészségnevelést, az egészségvédelmet és a megelőzést érintené, hetedikként pedig egy integrált, prevenciós rendszer kialakítását tervezi. A polgármesterjelölt e célra létrehozna egy Pápai Egészségtanácsot, amely szakemberekből áll. Az egészség megőrzésének támogatása, sportolási lehetőségek bővítése is szerepel tervei között, mint mondta, szeretné, ha a következő ciklusban a sportolás a mindennapi élet része lenne.

Képek:

nincsenek képek


Címkék: választás2019
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!