Különösen sikeres volt a Vajda Lakótelepi Nap


2019-09-22 08:14:18  | cikk: Babos Petra  | 


Különösen sikeres volt a Vajda Lakótelepi Nap főképe
Hűvös reggellel indult a Vajda Lakótelepi Nap főzőversenye. A csapattagok közül többen a bográcsok alatt pattogó tűz lángjánál próbáltak felmelegedni vagy egy kis házipálinkát ittak vagy forró teát kortyolgattak. Az időjárás azonban megkegyelmezett az üstök mellett serénykedő szakácsoknak és kuktáiknak, akik ízletes étkeiket már verőfényes őszi napsütésben tálalhatták a zsűri és a látogatók elé. A reggeli napsütéses időben baráti társaságok, munkahelyi közösségek, pártok, intézmények és civil szervezetek tagjai láttak neki a főzésnek legjobb tudásuk szerint, s ki pörköltet, ki ragus ételt főzött a győzelem és a zsűri, valamint a látogatók tetszésnek elnyerése reményében. A csapatok között több helyi kötődésű közösség is volt és nem maradtak el a minden rendezvényen főzők sem.
Az önkormányzat csapata minden főzőversenyen indul, természetesen versenyen kívül. Dr. Guias János Zsolt elmondta, ő először vett részt a főzőversenyen, ahol nagyon jól érezte magát. Ezúttal birkapörköltet készítettek a csapattal. A receptről annyit árulhatott el, hogy jó sok hagymát tettek bele, de a többit nem mondhatta el, hiszen titkos volt.
A főzőversennyel egy időben családi vetélkedő várta az érdeklődőket, ahol összesen hét család játszott.
Dr. Áldozó Tamás polgármester örömöt fejezte ki, hogy rekordszámú főzőcsapat nevezett az idei utolsó városrészi nap jótékonysági főzőversenyére. Mint mondta, ez valószínűleg annak tudható be, hogy sokan szerettek volna egy jót főzni, együtt, az idei évben utoljára. Reményét fejezte ki, hogy sok pénz fog összegyűlni az ESZI mellett működő alapítvány javára.
Első alkalommal ragadott fakanalat a Felsővárosi csapat. Dr. Vaitsuk Mária, a csapat vezetője elmondta, eddig még nem indultak főzőversenyen, de remélik, jól sikerül, s főztjük elnyeri a zsűri és a közönség tetszését is. Ezúttal egy őszi ételt, sertéspaprikást erdélyi rókagombával főztek. Mint mondta, nagyon sokféle gombát tettek az ételbe, a rókagombát Erdélyből hozták - emelte ki dr. Vaitsuk Mária, aki hozzátette, lényegesnek tartották, hogy főzzenek a Vajdán, mivel fontosnak tartják, hogy támogassák a nemes célt.
A Felsővárosi csapat első ízben vett részt a főzőversenyen

A Vajda lakótelepi Óvoda szintén minden évben részt vesz a lakótelepi napon. Délelőtt együtt főznek, délután pedig kézműves játszóházba várták az alkotni vágyó gyerekeket és persze fellépett az óvoda egyik csoportja is.
Szabó Csilla, tagóvoda-vezető elmondta, a karbantartóval és két dajka nénivel főztek együtt tárkonyos ragulevest.
-A megadott alapanyagokon kívül az óvoda kis rozmaringos kertjében termelt zöldségeket is felhasználtunk, így tettünk bele karalábét, répát és tárkonyt. Reméljük, hogy a nemes célt egy szép összeggel tudjuk támogatni, hiszen hatalmas mennyiséget főztünk - tette hozzá Szabó Csilla.
A KALÁSZ Lányok első alakommal főztek városrészi napon.
A KALÁSZ Lányok

-A csapat a KALÁSZ tagokból állt össze, összesen hatan. Egyik tagunk a Vajdán lakik, ezért döntöttünk úgy, hogy mi is főzünk. Természetesen jövőre, a többi városrészi napon is fogunk. Ezúttal hamis vadast készítettünk, amiben szeletelt sertéshús van. Ez hasonlóan készült, mint a pörkölt, viszont az ízesítésében van különbség. Tettünk bele reszelt sárgarépát, petrezselymet, babérlevelet. Amikor behabartuk, akkor mustárral és cukorral ízesítettük. A recept Bakonynánáról származik - tudtuk meg Pataki Mátyásnétól, a Pápai KALÁSZ Egyesület vezetőjétől.
A Pápai Tankerületi Központ az idei évben negyedik alaklommal főzött. Egyházi Andrea elmondta, a lelkes csapat ezúttal zöldborsos-gombás tokányt készített, s lángossal és frissen sült langallóval is kínálták az érdeklődőket, az előbbit tejföllel és reszelt sajttal, míg az utóbbit lilahagymával és kolbászszeletekkel fogyasztották. Kiemelte, az intézményük elnyerte a Családbarát munkahely címet, melynek része a jó szolgálat és a civil szervezetekkel történő együttműködés. A tankerületi központ nemcsak elhivatottságában mutatja meg, hogy szerves része a városnak, illetve a térségnek, hanem főztjével és az ilyen hétvégi tevékenységével is.
A Pápai Tankerületi Központ lelkes csapata

Az ESZI csapata minden főzőversenyen képviselteti magát, más és más részlegük dolgozóival. A Vajdán évek óta két csapattal is indulnak, a Gyermekjóléti Központ és a Barát utcai csapat.
-Mi zöldséges sertésragut főztünk, hiszen korábban ilyet még nem készítettünk. Igyekszünk mindenhol mást és mást főzni, s egy jó recepttel előállni - tudtuk meg Szalainé Tihanyi Andreától, aki köszönetét fejezte ki dr. Áldozó Tamásnak azért, hogy az adományt idén az Időskorúak Ellátásáért Alapítvány veheti át.
-Az alapítványnak van egy kuratóriuma, melynek dr. Lőrincz Dániel orvos az elnöke. A befolyt adományokról a kuratórium dönt, hogy mire használják fel. Természetesen mindig megkérdezi az intézményünket, hogy mire van szükség. Az alapítvány minden szociális ellátásban érintett városlakót érint. Sok esetben a karácsonyi ajándékvásárlások, a tárgyi eszközök biztosítása történt az alapítványon keresztül. Fő támogatónk a Boeing cég, akik ötödik éve segítenek minket 2000-4000 dollárral. A kampeni alapítvány hároméves ciklusra 30-40.000 euróval támogat minket. A legutóbbi támogatásuk eredményeként egy kisbuszt kapunk, amivel kerekes székes ellátottat is tudunk szállítani. Az idén a Teuton Lovagrend már hetedszer biztosított bébiétel adományt, s ennek a szállítási költségét az alapítvány álja, így szeretnénk, ha az itt befolyt összeget a szállítás költségeire tudnánk fordítani - mondta el az intézményvezetője.
A szakavatott zsűrinek ezúttal nem volt könnyű feladata. Fábián Annamária elmondta, nagyon-nagyon sokféle és finom ételt kóstoltak, legszívesebben mind a 19 csapatot első helyezettnek hirdették volna.
-Idén még ennyire nehéz dolgunk nem volt. A csapatok nagyon jól főztek, változatosan. A terítésre is mindenki ügyelt, de sokan a ruházatra is figyeltek. Így tehát a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Fenyveserdő Bölcsőde Fakanálforgatói, a másodikra a Felsőváros csapata, míg az elsőre a Fenyveserdő Bölcsőde 6 Mus(T)kétásainak csapata került. Különdíjban több csapata részesült - mondta Fábián Annamária, aki a Vajda Óvoda főztjét emelte ki, mivel ők saját kis konyhakertjük fűszereit használtak, de a Felsővárosi csapat friss erdélyi rókagombája is kiemelkedett.
Horváth Orsolya, a 6 Mus(T)kétás csapata eddig mindegyik Vajdai főzőversenyen indult, idén két csapattal is.
-Az egyik csapat töltött káposztát készített, a másik pedig csatatéri pincepörköltet főzött. Hogy mitől csatatéri? Mert minden van benne, s úgymond egy nagy „csata” van az üstben - mesélte Horváth Orsolya, akitől megtudtuk, a kisgyermekgondozók, kisgyermeknevelő, dajkák és a két szakácsuk vett részt a főzősben. A lelkes csapat jól érezte magát a főzésen, miközben támogathatták a nemes célt.
Az eredményhirdetésen dr. Áldozó Tamás polgármester köszönetét fejezte ki a főzőcsapatoknak és mindenkinek, aki főztjével támogatta az ESZI mellett működő alapítványt.
Természetesen a Vajda Péter Lakótelepi Nap programjából sem hiányoztak a gyermekprogramok, melyekre kicsiket és nagyokat egyaránt vártak a délután folyamán. A bölcsőde udvarán a bölcsőde és az óvoda pedagógusainak közreműködésével kézműves foglalkozásokon vehettek részt a gyerekek, ahol őszi alkotásokat készíthettek, de volt portrérajzolás, ugrálóvár és arcfestés is.
A lakóépületek mögött, a bölcsőde előtti füves területen felépített óriássátorban délután kulturális programok sora kezdődött, ahol fellépetek a helyi óvodások, a Szó és Kép Színpad, a Zsoodance TSE, a Pápai Musical Stúdió és a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület is. A néptáncbemutató után dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte a sátorban összegyűlteket. Mint mondta, Vajdai Nap beépült a város kulturális programjai közé, amelynek van vidám és kulturális része is.
A résztvevők tapasztalhatták, hogy a Vajda Nap az egyik legjobban sikerült városrészi napok közé tartozik. Végül arra bíztatta a jelenlevőket, hogy október 13-án támogassák a polgármester urat és csapatát, így együtt tovább tudják gyarapítani a várost.
Dr. Áldozó Tamás polgármester úgy fogalmazott, hogy ő búcsúzni jött a lakótelepi napra, hiszen 25 év után nem indul képviselőjelöltként a körzetben, csak polgármesterjelöltként.
-25 évvel ezelőtt, 1994 decemberében a Vajda Péter Lakótelepen élők úgy döntöttek, bennem látják a következő önkormányzati ciklus önkormányzati képviselőjét. Engem ezzel mérhetetlenül megtiszteltek. Én akkor tudtam, hogy az a megelőlegezett bizalom nem nekem szól, hiszen akkor jöttem meg a főiskoláról, egy-két évet voltam még csak itthon, hanem az édesanyámnak és az édesapámnak. Aztán megtiszteltek ezzel a bizalommal 1998-ban, 2002-ben, 2006-ban, 2010-ben és 2014-ben is. Én ezt szeretném megköszönni, ugyanakkor nem szeretnék távozni. 1994-ben a Fidesznek érvényes volt az a választási szlogenje, hogy: Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre. Ha Önök, most 2019. október 13-án a szívükre fognak figyelni és közben eszükbe jut, hogy a szívük karbantartója egy kardiológus, akkor egy kiváló utódot fognak megválasztani, dr. Guias János Zsolt személyében. Ő egy nagyon közvetlen és sok energiával rendelkező fiatalember, remélem, megtalálják vele a közös hangot - zárta gondolatait a polgármester, majd még egyszer megköszönte a 25 év bizalmat, s kiemelte, felemelő érzés volt itt képviselőnek lenni.
Ezt követően átadta Szalainé Tihanyi Andreának a főzőversenyen összegyűlt adományt, ami 238.055 Ft-ot.
Dr. Áldozó Tamás hírportálunknak elmondta, a Vajda Lakótelepi Nap különleges helyet foglal el a városrészi napok sorában, hiszen a városban az AEGON játszótéri nap után-ami inkább csak délután rendezvény volt- 2008-ban itt, a Vajdán is szerveztek lakótelepi napot. Ezért a Vajda ezzel az elsőségével megtartotta a különlegességét. A rendezvény annak idején is jótékonysági főzőversennyel indult, majd délután színpadi programok következtek.
-Ebben az évben nagy örömünkre több olyan főzőcsapat is jelentkezett, akik itt főztek először. A Vajdán mindig nagy érdeklődés övezi a főzőversenyt, még nem lehetett annyi ételt készíteni, ami ne fogyott volna el, hiszen sokan ellátogattak a programra. A 19 csapat megfőzött legalább 100-120 kg húst és készített legalább tízféle ételt. Így nem volt könnyű dolga a zsűrinek, ezért is osztottak ki sok különdíjat is. Örülök, hogy sikeres volt a főzőverseny, mert ez azt is jelenti, hogy jövőre is visszatérnek a csapatok, akik sikerélménnyel távoztak. A magas részvételhez hozzájárult az is, hogy a bölcsőde két csapattal, az alapítvány, az óvoda, a helyi nyugdíjasok is képviseltették magukat - mondta a polgármester, aki hozzátette, jól sikerült az idei évben a városrészi napok programsorozata. A rendezvényre tapasztalatok szerint igény van. A jótékony célú főzéseknek általában intézmények voltak a címzettjei, akiknek az életét nyilván nem változtatja meg az összegyűjtött adomány, de jelzés értékű, és megadja a lehetőséget mindenkinek arra, hogy azonosuljon azzal a céllal, amit felkínálnak. A városban körülbelül 1,5-2 millió Ft gyűlt össze egy év során, s ha ezt megnézzük az öt év alatt, akkor az egy tekintélyes hozzájárulás az intézményeknek a céljaik megvalósításához.
Az estét Varga Feri és Balássy Betti fellépése, majd Rocklife Cover Band bulija zárta.

Képek:

A Fenyveserdő Bölcsőde támogatási kérelmet nyújtott be a Pápa Város Kulturális Fejlesztéséért Helyi
Közösség (továbbiakban: HACS) által kiírt TOP-7.1.1-16-H-069-3 azonosító számú, ?Helyi összefogáson
alapuló közösségfejlesztő nagyrendezvények és kisrendezvények támogatása" című helyi felhívásra.
Pályázatuk címe: Vajda Lakótelepi Nap 2019-2020
A benyújtott támogatási kérelmüket a HACS által létrehozott Helyi Bíráló Bizottság támogatásáról
biztosította. A 2 rendezvény (2019 és 2020-as évek) megvalósítására 1,8 mFt támogatási összegre
nyújtottak be pályázatot. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése
társfinanszírozásban biztosítja.
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!