Kastélykapu-avató a szentendrei mesterek műhelyében


2019-09-20 23:00:54  | cikk: HuHa  | 


Kastélykapu-avató a szentendrei mesterek műhelyében főképe
Ma délelőtt felavatták az Esterházy-kastély kovácsoltvas díszkapuját Lehoczky János kovács-iparművész szentendrei műhelyében. A rendezvényre Pápa városa is meghívást kapott, dr. Áldozó Tamás polgármester, Unger Tamás alpolgármester, dr. Nagy Krisztina jegyző, dr. Hermann István képviselő, Mezei László főépítész és a városfejlesztési osztály munkatársai vettek részt az ünnepélyes ceremónián. A hatalmas kovácsműhelyben Szentendre polgármestere, helyi ismerősök és a művészvilág ismert alakjai gyűltek össze, de jelen volt Kaló Judit, műemlékvédelmi egyetemi szakmérnök, a kastélyrekonstrukciót, valamint a kerítés és kapu rekonstrukcióját tervező mérnök is.
A pápai delegáció Szentendrén

-Amikor Párizsba, a Párizsi Magyar Intézet kapuját készítettük, akkor találtuk ki, hogy kapuavató ünnepséget rendezünk itthon, hiszen az a kapu olyan messze került, hogy ott nem tudtuk felavatni - mesélte Lehoczky Tivadar fém szakrestaurátor, a mester fia - aztán ebből hagyomány lett, így avattuk fel a műhelyben a Gresham-palota pávás kapuját, a Keglevich-ház kapuját és most a pápai kastélyét is.
A kapuavató ünnepség hagyomány a Lehoczky Műhelyben

A műhely közepén ott állt a szemet gyönyörködtető, monumentális díszkapu, közel egy esztendő megfeszített, gondos munkájának gyümölcse, a vendégek pedig sűrűn kattogtatták fényképezőgépeiket, hogy megörökítsék egy-egy szépen kidolgozott elemét, az építmény egészét és dicsérő szavakkal illessék az alkotást. Megtekinthették a munka során használt eszközöket, terveket is, a monitorokon pedig a kapu készítése során készült fotó- és videofelvételeket láthatták. Aztán az üllő és a kalapács találkozásának fémes hangjára elcsendesült a népes tömeg és megkezdődött a kapuavató.
Újjászületett az egykori kapu

A vendégeket Lehoczky Tivadar üdvözölte, majd Latorcai Csaba államtitkár köszöntő levelét olvasták fel. Az államtitkár levelében felidézte a kapuegyüttes történetét, emlékeztetett Magyarország Alaptörvényének értékmegóvásra vonatkozó részeire, majd köszönetét fejezte ki a kapuegyüttes újjászületéséért. „Engedjék meg, hogy köszönetet mondjak mindazoknak, akik magas szakmai színvonalú, elhivatott művészi teljesítményükkel lehetővé tették azt, hogy ez a műalkotás a jövő nemzedékei számára megmaradhasson. Külön köszönetet mondok Lehoczky János és Lehoczky Tivadar művész uraknak, akik hazai és nemzetközi szinten is elismert restaurátorként számos gyönyörű és jelentős munka mellett megmentették ezt az alkotást. Munkájuknak köszönhetően az ország és Európa gazdagabb lett egy helyreállított történelmi örökséggel.”
Farkas Ádám, Lehoczky János, Lehoczky Tivadar és dr. Áldozó Tamás

A kapuegyüttes újjászületését és művészi értékét Farkas Ádám Kossuth-díjas szobrászművész méltatta. Mint mondta, ez a kapuegyüttes művészi tartalmában és történetiségében olyan értékes műalkotás, amihez fogható Magyarországon nem sok van. Megtörtént az a csoda, hogy az eredeti kapu feltámadt, a semmiből létrejött - tette hozzá.
A gazdagon díszített oszlopfő

-Rendkívül nagy tett, hogy a város, ahol hiány keletkezett a rács helyén, fontosnak tartotta, hogy újra létrejöjjön és megteremtette a lehetőséget, de olyan, aki egy ilyen fontos műtárgyat - ami a francia királyi udvarnak volt a kapuja - a királyi kovácsművészet szintjén rekonstruálni tud nem sok van Európában. Magyarországon biztos nincs még egy valaki, ezt csak a Lehoczky műhely tudta létrehozni, János fél évszázados tapasztalatával, hatalmas életművével és szerencse, hogy Tivadar is benne van már a családi műhelyben. A szobrászművész kiemelte, hatalmas feladat volt a kapu elkészítése, melyhez óriási szakmai tudásra és nagyon jó formaérzékre volt szükség, hiszen a rekonstrukció alapját régi fotók, rajzok adták csupán.A két alkotó: Lehoczky János kovács-iparművész és Lehoczky Tivadar fém-szakrestaurátor

Farkas Ádám szólt a kapu által megjelenített szimbólumokról: a szerkezetről - mely egy olyan szilárd konstrukció, ami a királyi hatalmat jelképezte -, és a díszekről, meghajlított elemekről - melyek a növények stilizált változatai -, amik pedig a természetre és a teremtett világra utalnak.
Farkas Ádám Kossuth-díjas szobrászművész mondott beszédet a kapuavatón

Az alkotás és az alkotók méltatása után Lehoczky János és Lehoczky Tivadar jelképesen átadták dr. Áldozó Tamás polgármesternek a kapuegyüttest egy, a kapuegyüttesből való részlet ajándékozásával. A városvezető köszöntőjében felidézte a kastélykapu újjászületésének legújabb kori történetét és hangsúlyozta, Pápa városa és az Esterházyak kapcsolata, az Esterházyak öröksége rendkívül gazdag és hatalmas felelősség is.
-Ennek a történetnek az eddig megélt részei sikertörténetté teszik a mögöttünk álló évtizedeket, hiszen az elmúlt húsz évben az Esterházy-kastélyra 3 milliárd forintot költöttünk el és ma Magyarország egyik legszebb főúri épülete.
A polgármester köszönetet mondott az alkotóknak és felidézte a kapu újjászületésének történetét

A polgármester megosztotta a jelenlévőkkel a 2015-ös kastélyátadáskor megígért és aztán megkapott 165 millió forintos miniszteri támogatás történetét, mely Lázár János nevéhez kötődik és elmondta azt is, hogy az akkor becsült költségeket jóval meghaladta a kapuegyüttes és a falazott kerítés újjáépítése, a város 200 millió forintot tett hozzá a projekthez. Arról is szólt, ezt a pénzt másra is elkölthették volna, hiszen feladat van Pápán is, mégis támogatta a város ezt a beruházást.
-Azt érzem, a város óriási kíváncsisággal és támogatással áll e projekt mögött, szinte lélegzetvisszafojtva vártuk azokat a képeket, melyeket Tivadartól kaptunk az elmúlt napokban és a közösségi médiában megoszthattunk és biztos vagyok abban, hogy a felállítás munkáit is nagyon sokan figyelemmel kísérik majd.
Az erős királyi hatalom és a teremtett világ - kettős szimbólum jelenik meg az alkotásban

A városvezető megköszönte a két művész munkáját, kiemelve, jó volt együtt dolgozni. Úgy fogalmazott, ez nem a klasszikus megrendelő és vállalkozó viszony volt, ez sokkal több volt annál. Ez egy kilencéves kapcsolat, ami a reménytelenség állapotából indult - amikor volt fénykép és rajz, de esély semmi arra, hogy ebből valaha kapu lesz -, és ebből az állapotból jutottak el a mai napig.
-Én János mesterben sok mindent irigylek. Irigylem azt a derűt, amivel a világot szemléli, azt a nyugalmat, amivel magabiztosan tudja, hogy a nagy feladat meg fogja őt találni és a nagy feladat ebben a kilenc évben többek között ebben a kapuban meg is találta, ő pedig a tudásával, a tehetségével és ezzel az elképesztő világszemlélettel helyt állt. Gyönyörű példáját adta annak, hogy mire képes egy magyar művészember.
A polgármester meginvitálta a jelenlévőket a pápai kapuavatóra is, melyet szeptember 27-én, 18 órakor tartanak az Esterházy-kastély elé.
Részlet a kapuról

A köszönet szavain szólt Lehoczky Tivadar is a rendezvényen, megköszönve Kaló Judit építész-tervező, Jeges András és Németh Gábor fémrestaurátorok közreműködését, valamint saját munkatársaik: Törökéri Béla, Póra György, Heisz Gyula és Ütő Dániel munkáját.

Az ünnepség után Lehoczky János kovács-iparművésztől azt kérdeztük, milyen érzésekkel búcsúztatja és indítja Pápára a kaput?
-Nagyon jó, tényleg nagyon jó! Amilyen nehezen vágtam bele, annyira élveztem és megszenvedtem ezt a munkát. Élveztem és szenvedtem - mondta a mester és hozzátette, Pápán lesz igazán jó és impozáns helyen ez az alkotás. Felidézve legutóbbi beszélgetésünket, arról is mesélt, addig voltak álmatlan éjszakái, míg fel nem állították a kaput, most már nyugodtan szemléli az alkotást.
-Egyébként is éjszaka szoktam kigondolni, miként oldom meg holnap azt, amit tegnap nem tudtam megoldani - mondta mosolyogva.
Mindenki csodálattal nézett az alkotásra

Lehoczky Tivadartól megtudtuk, az avatóünnepség után becsomagolják a kaput, hétfőn reggel pedig elindulnak vele városunkban, hogy utolsó munkafázisként a kastély előtt a helyére illesszék a monumentális alkotást. A tervek szerint ez két-három napot vesz igénybe. Érdemes lesz végigkövetni!

Képek:

A kalandos sorsú alkotás történetének kezdete, a készítés ideje a dokumentumok szerint a 17. század vége - 18. század elejére tehető. Eredeti funkciójukban Párizsban a Tuileriák Palota Carrousel udvarának kapui és rácsai voltak. A párizsi kommün alatt felégetett palota romjai között megtalált darabjait 1883-ban elárverezték és így került a kapuegyüttes Pápára, miután az Esterházy család megvette és Esterházy Pál a kastély elé felállíttatta. Kalandos sorsa a 20. században is folytatódott, mert 1945-ben a szovjet csapatok bevonulása után eltűnt.
2010-ben Pápa Város Önkormányzata felkérte Lehoczky Jánost a kapuegyüttes rekonstrukciós terveinek elkészítésére.
2018-ban az önkormányzat a korábbi tervek alapján a kapuegyüttes elkészítésével bízta meg Lehoczky Jánost és Lehoczky Tivadart.
2019 szeptemberében a kapuegyüttes elkészült, avatását szeptember 27-én, 18 órakor tartják.
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!