Új régész a múzeumban


2019-09-20 22:58:12  | cikk: ha  | 


Új régész a múzeumban főképe

A Gróf Esterházy Károly Múzeum korábbi régésze, Péterváry-Szanyi Brigitta július elsejétől a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumot vezeti. A pápai múzeum megtalálta utódját Fekete Fruzsina személyében, aki már munkába is állt. Fekete Fruzsina Pápán született, apai és anyai ágon is kötődik a városhoz. A pécsi egyetemen szerzett alapdiplomát népvándorlás főszakon, római kor mellékszakon, majd az ELTE-n a népvándorláskor tanulmányozását folytatta és archeozoológiára specializálódott. Az archeozoológia vagy régészeti állattan a régészeti ásatások során napvilágra került állatcsontleletek vizsgálatával és régészeti értelmezésével foglalkozik. Fruzsina kicsi kora óta nagyon szereti az állatokat, főként a lovakat, így a régészet ezen ágában összekapcsolódik a munkája és a szenvedélye is.

A Fő téri ásatás során is rengeteg állatcsontlelet került elő, tehát lesz munkája ezen a területen is, de a legfontosabb feladatának a közösségi régészetet tekinti. Mint mondta, Péterváry-Szanyi Brigitta által megkezdett utat folytatja, most például egy korábbi lelet, a pápateszéri bronzüst kiállítására készülnek. Az érdekes lelet visszakerül a faluba, hisz bár a múzeum Pápán van, járási feladatkörű - ezt már dr. Nagy-L. István igazgató mondta, aki hozzátette, hogy amikor új munkatársat kerestek, akkor természetesen a jogszabályi előírásoknak megfelelően választottak, de az is szempont volt, hogy mivel a Gróf Esterházy Károly Múzeum kicsi intézmény, fontos, hogy az itt dolgozók önállóan tudjanak vinni egy-egy részterületet, ugyanakkor csapatban is tudjanak dolgozni.

Az új régész a munka sűrűjébe csöppent. A Laczkó Dezső Múzeum szakembereivel közösen részt vett terepbejárásokon, voltak beruházásokhoz kapcsolódó feladatai, ugyanakkor már szerepet kapott egy NKA-s pályázati anyag összeállításában is, mely siker esetén egy régészeti előadássorozathoz biztosít majd forrást. Dr. Nagy-L. István arra biztatja a pápaiakat és a járásban élőket, hogy ha régészeti tanácsadásra van szükségük, forduljanak bizalommal Fekete Fruzsinához, például ha valaki építkezni szeretne, de nem ismeri a hely régészeti érintettségét, akkor a múzeum szakembere szívesen ad tájékoztatást.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!