Erős UV sugárzásra készülhetünk (frissítve)


2010-06-10 12:00:52  | cikk: mo  | 


A meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy ugyan nem a mai a legmelegebb nap a héten, ennek ellenére térségünkben 10-es skálán 7-8-as erősségű UVB sugárzást jeleznek. Ez azt jelenti, hogy bőrünk már akár 15 perc alatt is leéghet. A hőmérséklet a mai nap folyamán meghaladja a 30 fokot. A szakemberek azt javasolják, hogy 11 órától délután 15 óráig ne tartózkodjunk a tűző napon, fogyasszunk sok folyadékot, lakásainkat pedig – lehetőség szerint – ne engedjük felmelegedni!  Az idősekre, a betegekre és a kisgyermekekre ezekben a napokban különös figyelmet kell fordítani.

A meteorológusok előrejelzése szerint szombatig marad a kánikula, vasárnap hidegfront érkezik fölénk, amely némi enyhülést hozhat.

frissítés:

Mivel a napi átlaghőmérséklet meghaladja a 25 fokot, kettes fokozatú hőségriasztást rendel el péntektől Falus Ferenc országos tiszti főorvos − áll az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) legfrissebb közleményében.

A hőségriasztás első fokozatát akkor adja ki az országos tiszti főorvos, ha a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 Celsius-fokot, ez ugyanis a halálozások számának körülbelül 15 százalékos növekedését valószínűsíti. A második fokozatú készültséget akkor rendelik el, ha a hőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő nap eléri vagy meghaladja a napi 25 Celsius-fokot, vagy legalább egy napra eléri a napi középhőmérséklet a 27 fokot – áll az ANTSZ hőségre vonatkozó akciótervében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a napi középhőmérséklet csütörtökön még legfeljebb csak néhány helyen éri el a 25 fokot. Pénteken és szombaton azonban országszerte 25 és 27 fok között várható az átlaghőmérséklet. Vasárnap az ország déli, délkeleti részén még 25, 26 fok körül, az északi és a nyugati megyékben azonban már 25 fok alatt valószínű a napi középhőmérséklet – olvashatjuk az ANTSZ közleményében.

Országosan várható minimum és maximum hőmérsékletek:

június 11. péntek: hajnalban 16, 21°C napközben 30, 35°C
június 12. szombat: hajnalban 17, 22°C napközben 29, 35°C
június 13. vasárnap: hajnalban 17, 22°C napközben 26, 31°C
június 14. hétfő: hajnalban 15, 20°C napközben 26, 31°C
június 15. kedd: hajnalban 16, 21°C napközben 26, 31°C
június 16. szerda: hajnalban 14, 19°C napközben 22, 27°C


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!