Hivatalosan is birtokba vették az Ovi-sportpályát a gyerekek


2019-09-19 09:33:07  | cikk: HuHa  | 


Hivatalosan is birtokba vették az Ovi-sportpályát a gyerekek főképe
Bár már a nyár közepére elkészült, szerdán adták át hivatalosan a Nátuskerti Óvoda új létesítményét, az Ovi-Sportpályát. Nem véletlenül, hiszen a nyári hónapokban sok kisgyermek tölti otthon az időt, szeptember első hetei pedig a legfiatalabb óvodások beszoktatásával telik, az óvodavezetés pedig azt szerette volna, ha minden kisgyermek boldog részese lehet az ünnepi alkalomnak.

A pályaavatón jelen volt dr. Molnár Andrea, az Ovi-Sport Közhasznú alapítvány elnöke, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, a pályához TAO támogatást nyújtó cég képviselője, de hívták a rendezvényre a város képviselő-testületét és a sportegyesületek vezetőit is. A sok kisgyermek izgatottan várta az ünnepi programot, melyen ők is szerepet kaptak: részt vettek a nemzeti színű szalag átvágásában és az új pályán bemutatták, milyen ügyesen mozognak, labdáznak, használják a mozgásfejlesztő eszközöket.

A program elején Csákvári Judit, a Pápai Városi Óvodák intézményvezetője köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Áldozó Tamás kívánt jó sportolást és sok játékot a gyermekeknek. Dr. Molnár Andrea, az alapítvány elnöke köszöntőjében felidézte az szervezet létrehozását és céljait. Elmondta, az alapítványt Buzánszky Jenő, a Nemzet Sportolója, a legendás Aranycsapat jobbhátvédje alapította azzal a céllal, hogy növeljék a kisgyermekek sportolási lehetőségeit, modern, sokféle mozgásra alkalmas infrastruktúra létesítésével. Így született meg az Ovi-Sportpálya, mely 2013-ban Magyar Termék Nagydíjas lett és elnyerte az Innovációért Nívódíjat.

Dr. Molnár Andrea arról is szólt, ez a 390. átadott sportpálya, Pápán az első, Veszprém megyében pedig a 10. Az elnök kiemelte, az alapítvány a támogatóik által befizetett TAO forrásokból gazdálkodik, az önkormányzatok pályázat útján juthatnak a létesítményhez és 30 százalékos önrészt kell biztosítaniuk a beruházáshoz. Pápa Város Önkormányzata nagyon jó pályázatot nyújtott be, egy cég pedig kimondottan a pápai óvodának szánta a befizetett támogatását, így nem volt kérdés, hogy a Nátuskerti Óvoda lesz a kedvezményezett. Ilyen előzmények után épülhetett meg az udvaron a 12 x 6 méteres, műfüves, hálóval védett sportpálya, melyet kimondottan a kisgyermekek mozgásigényéhez terveztek és számos sportág alapjainak megtanulásához nyújt segítséget.

Az elnök beszédében kiemelte, a pálya és a hozzá tartozó sport- és játékeszközök jelentik a hardverét a programnak, de a legfontosabbak ebben a történetben az óvodapedagógusok, akik elsajátították a pálya használatát, megtanultak új mozgásfejlesztő módszereket és alkalmazzák őket a rájuk bízott kisgyermekekkel. Nélkülük, nem működne az Ovi-Sport Program - hangsúlyozta, köszönetet mondva az óvónéniknek.

Az ünnepi beszédek után a nemzeti színű szalag átvágása következett, melyben a kisgyermekek is közreműködtek, aztán pedig csoportonként mutatták be a pályán, mennyiféle játékra, mozgásra alkalmas a létesítmény.

-Nagyon jó! Sokat játszunk és sportolunk benne - mondta lelkesen Stier Vivien és Merétey Blanka, Dózsa Nóra pedig hozzátette, neki legjobban az tetszik, amikor kapura rúgnak és kapura dobnak, meg amikor tűzgolyósat játszanak.

-Nagyon szeretik a gyermekek a pályát, minden nap használjuk és kollégáim nagyon lelkesen viszik be a pályára a kicsiket - mondta el érdeklődésünkre Geszti Dóra tagóvodavezető. Hozzátette, a mindennapos mozgás megszerettetésében, a különböző labdajátékok alapjainak megismertetésében és számos akadálypályás gyakorlat végrehajtásában nyújt kiváló lehetőségeket a létesítmény.

Csákvári Judit óvodavezető úgy fogalmazott, nagy büszkeség és öröm számukra, hogy egy ilyen korszerű sportpályát kaptak, majd köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak, az alapítványnak és támogatóiknak.

-Ez a pálya fantasztikus lehetőség és élmény a gyermekek számára új mozgásformák megismerésére, kipróbálására, a már ismertek megújulására. Az új sportpálya abból a szempontból is bővíti a lehetőségeinket, hogy esős időszakok után is használható, nagyon jól átereszti a vizet, így míg korábban eső után nem tudtuk a sáros udvart használni, most lehet a szabadban játszani.

Az intézményvezető kiemelte, szakmai programjuk kiemelt fontosságú része a mozgás mindennapi jelenléte a gyermekek életében, már eddig is számos sportággal ismerkedhettek meg az oviban, most ezek tovább bővültek.

Csákvári Judit hozzátette, az idei évben is készítettek egy pályázatot Ovi-Sport pályára, azt a Huszár Lakótelepi Óvodában szeretnék felépíttetni, de nagy vágya, hogy minden évben bővüljön ezeknek a pályáknak a száma és minden tagóvodájukba kerüljön.

Dr. Áldozó Tamás polgármester ezt a gondolatot azzal egészítette ki, támogatják a kezdeményezést, az önkormányzat biztosítani kívánja a 4,5 millió forintos önrészt a további Ovi-sport pályákhoz is, hiszen szeretnének minden óvodában azonos feltételeket biztosítani a kicsiknek.

 -Az óvodák az önkormányzat fenntartásában működő oktatási-nevelési intézmények és mi érezzük azt a felelősséget, ami a fenntartót terheli. Ennek jelét is adjuk évről-évre, hiszen az óvodák folyamatos felújításáról, korszerűsítéséről tudunk számot adni. Legutóbb a Kéttornyúlaki Óvodában voltak nagy fejlesztések. A felújítások, az alapfeladatok biztosításán túl arra is futja, hogy ilyen létesítményeket adjunk át.

Minden fejlesztésnek örülni kell, ami a gyermekeinket érinti - emelte ki a városvezető, hozzátéve, mindig büszkék lesznek, ha azt látják, hogy a gyermekek örömmel használják a pályát.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!