Turizmusfejlesztés, belváros-rehabilitáció, falvaink fejlesztése, intézményi korszerűsítések - négy újabb pont az Esterházy2035-ből


2019-09-17 07:20:26  | cikk: HuHa  | 


Turizmusfejlesztés, belváros-rehabilitáció, falvaink fejlesztése, intézményi korszerűsítések - négy újabb pont az Esterházy2035-ből főképe
A múlt héten újabb négy fejlesztési tervét tárta nyilvánosság elé dr. Áldozó Tamás polgármester, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje. Ezzel az Esterházy2035 tíz pontja már olvasható a közösségi médiában.

A hetedik pont a turizmusfejlesztés irányait szabja meg, kiemelve, hogy hazánkban mindössze három olyan város van, mint a miénk, vagyis, hogy rendelkezik várral/kastéllyal és termálfürdővel is, elismerve, hogy a másik kettő jóval nagyobb múlttal és ennél fogva előnnyel rendelkezik.

„A lehetőségeink szinte korlátlanok, sok pápai talál ezentúl is megélhetést, a vállalkozások pedig piacot a helyi turizmusban” írja a polgármester a tervek ismertetésében. A terv az Esterházy-kastélyépület együttese rekonstrukciójának befejezését, a Zsinagóga rekonstrukcióját, a Kékfestő Múzeum megújítását, a régi strand visszavásárlását és a helyén vizes látványtár kialakítását, a Szent István úti támfalra vonatkozó elképzeléseket, valamint a Tízes (Tüzes) malom és a Nagyhantai malmok rekonstrukcióját tartalmazza. Dr. Áldozó Tamás a Várkertfürdő fejlesztésére is hangsúlyt fektet a programban, a kapacitások ésszerű bővítését, a látogatószám növelését, a fenntarthatóság erősítését, a szálláskapacitás kialakítását és a kiépült magas minőségű szolgáltatások megerősítését tervezi.
A dokumentum szerint mindez a turizmusiparnak a városban jóval a nemzetgazdasági átlag (10 százalék) feletti jelenlétét eredményezi, megőrzi és bemutatja az épített és a szellemi kulturális örökséget.

Az Esterházy2035 nyolcadik pontja a piactérrel kiegészített Belváros rehabilitációjának megvalósításáról szól és számos beavatkozási pontot jelöl meg. Többek között a református főteret, a szűken értelmezett Belváros utcáit, közléit, a Belvároshoz közvetlenül csatlakozó piactér melletti területeket, sőt a Bástya lakótelepi parkolót is. A terv a belvárosi utcák felújítását, a piactér melletti területek rendezését, a buszpályaudvar területének csökkentését, az intenzív zöldfelületek növelését helyezi előtérbe, de számol a Bástya parkoló újragondolásával is, mely alternatívát jelenthet egy korábbi parkolótervhez képest. Dr. Áldozó Tamás úgy fogalmaz a dokumentumban „a beavatkozás eredménye a történelmi Belváros revitalizációja, egységes megjelenésének kialakulása, a közlekedés ésszerűsítése, a gazdasági funkciók erősödése, a református intézmények környezetében a közterületek rehabilitációja, osztott teres városi felületek kialakítása zöldfelület rekonstrukcióval.”

Fontos fejlesztési terveket irányoz elő az Esterházy2035 kilencedik pontja a városhoz csatolt településrészek és a külterületek vonatkozásában. Kitér Tapolcafő, Borsosgyőr és Kéttornyúlak helyi közösségei önállóságának erősítésére, a részönkormányzatok működésére, a településközpontok rendezésére, az intézményi háttér fejlesztésére - így az óvodákra és kultúrházakra, orvosi rendelőkre -, a járdafelújítások folytatására és a közlekedésbiztonságra. „Az egyes településrészeknek legalább akkora esélyt kell biztosítani az építkezéshez, mintha önálló falvak lennének” - hangsúlyozza a városvezető a programban.

A falvakban már jól működő részönkormányzatokhoz hasonlóan az Öreghegy, Kishegy és Törzsökhegy esetén ugyancsak egy részönkormányzat kialakítására tesz javaslatot az Esterházy2035, méghozzá úgy, hogy a hegyekből befolyt lakossági adók (kommunális, építmény- és telekadó) elkülönítését tervezi, s az így keletkező forrás felhasználására a részönkormányzat saját hatáskörében tehet majd javaslatot.

Intézményi rekonstrukciók - ez a tizedik témája dr. Áldozó Tamás programjának, ezt vasárnap este tette nyilvánossá a közösségi médiában. Ebben említést tesz az elmúlt évtizedekben már végrehajtott intézményi rekonstrukciókról (konkrétan tízet említ meg a dokumentumban), de azt is elismeri, hogy maradt még feladat a jövőre is. A program előtérbe helyezi az energetikai épületfelújítások folytatását és befejezését, tartalmazza a Városgondnokság, a Gróf Esterházy Károly Múzeum és a Jókai Mór Városi Könyvtár raktárkapacitásainak bővítését és tervez az erzsébetvárosi orvosi rendelő kiváltásával. A városvezető részletesen kifejti a Türr István Gimnáziumra vonatkozó elképzeléseit, melyek érintik a Csáky utca és a Pálos tér rendezését is. Az iskolaépület rekonstrukcióját 3-4 milliárd forintos nagyságrendben határozza meg, kiemelve, hogy ez városi költségvetésből nem finanszírozható és pályázati lehetőség sincs a projektre. Megoldást azonban mégis lát a beruházásra: „a magyar kormánnyal kell megállapodni hazai források biztosításáról. A tervezett projekt részleteiről a tankerület és az önkormányzat folyamatosan egyeztet.”

A tizedik programpontban úgy fogalmaz, az energetikai beruházások az intézmények működtetésében jelentős megtakarításokhoz vezetnek, a felszabaduló források pedig további fejlesztések megvalósítását teszik lehetővé.

Az Esterházy2035 a korábbi tájékoztatás szerint összesen tizenkét pontot tartalmaz, így még két nagy beavatkozási területre vonatkozó fejlesztés megnevezésére lehet számítani dr. Áldozó Tamás polgármestertől, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjétől.

Képek:

nincsenek képek


Címkék: választás2019
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!