Ablak a múltra, ablak a jövőre - Zsidó Kulturális Napok


2019-09-15 23:55:47  | cikk: ha  | 


Ablak a múltra, ablak a jövőre - Zsidó Kulturális Napok főképe

A város képviselő-­testülete a 2019-es esztendőt a holokauszt pápai áldozatainak emlékévévé nyilvánította a helyi zsidó lakosság elhurcolásának 75 évvel ezelőtti eseményeire emlékezve, az áldozatok előtt tisztelegve. Több program is kapcsolódik idén ehhez a fájdalmas jubileumhoz, a tavaly első ízben megszervezett Zsidó Kulturális Napok is ebbe a sorozatba illeszkedik most. A rendezvény célja, hogy megmutassa a zsidó kultúra sokszínűségét, ismereteket közvetítsen, élményt adjon, biztosítsa a talákozások lehetőségét. A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület ennek jegyében szervezte meg a két napos kulturális programot a Zsinagóga falai közt, mondta el Schmidt Orsolya elnök.

Kiderült, hogy Fodor Bernadett nem csak operaénekesként kiváló

Szombat délután kezdésként Fodor Bernadett operaénekes hívta zenés-verses lelki utazásra az érdeklődőket Sem emlék, sem varázslat címmel. A művésznő hat ismert filmzene dallamára fűzte fel műsorát, többek közt Webber, Michel Legrand és Presser Gábor egy-egy dalára. Ezeket magyar írók, költők, például Radnóti, Heltai Jenő versei, prózái kötötték össze, kiegészítve Fodor Bernadett mély, filozofikus gondolataival. Az operaénekes hozzátette, hogy a helyszín csodálatos, nem tudja és nem is akarja kivonni magát a szakrális tér hatása, többletjelentése alól. Pápaiként kötelességének érezte, hogy megalkossa ezt a műsort, melyet azoknak az egykori városlakók emlékének ajánlott, akik a gettóban kényszerültek élni, akik a zsinagóga falai közt imádkoztak.

Ne csak az emlékezés, de az örömteli jelen ünnepe is legyen a rendezvény, mondta a polgármester

A Zsidó Kulturális Napokat dr. Áldozó Tamás polgármester nyitotta meg. - Sokan vagyunk azok, akik szeretnének azon dolgozni, hogy hagyomány legyen ebből rendezvényből. Sokan vagyunk azok, akik nem csak a múltba fordulva szeretnének megemlékezni a zsidó kultúráról, hagyományról, hanem az életigenlés oldaláról is. Hozzátette, hogy volt szerencséje Izraelben megtapasztalni azt a nyitottságot, amihez akár egy vallási ünnep kapcsán is a nem zsidók felé fordulnak, valamint a mindent átható éltöröm és optimizmus is példa lehet számunkra. A szervezőknek azt kívánta, hogy merjenek nagyot álmodni, mutassák meg az értékeket, melyek aztán értő közönségre találnak Pápán.

Szabó Szilárd a monodrámában nehéz kérdéseket járt körül, kesernyés humorral fűszerezve

A szombat este második felében Szabó Szilárdé volt a színpad. Szabó Dávid dolgozta át az izraeli író , David Grosmann Egy ló besétál a bárba című művét, majd színpadra állította rendezőként. Az előadás a komlói KASZT-on arany minősítést kapott. Szabó Szilárd elmondta, hogy a darab egy stand-up-osról szól, aki beteg és az egyik előadói estjét használja fel arra, hogy elbúcsúzzon a közönségtől, számadást végezzen. Olyan problémákról szól a mű, mely sokakat érint: betegség, család, szülő-gyerek viszony, magánélet és közélet, a kirekesztés és gyűlölet, megbocsátás és elengedés. Az alcím: Léleksztriptíz, mely jelzi, hogy egy végsőkig őszinte előadásról van szó.
A művész helyezte el a botlatóköveket

Vasárnap délben egy küldöttség érkezett Pápára. Gunter Demnig német képzőművész szeptember 12-16. között közel száz botlatókövet helyez el az országban. Pápán ebből 19 darabot fektetett le ma. A 10*10 cm-es bronztáblára vésett nevekkel azoknak a zsidóknak állítanak emléket, akik áldozatul estek az antiszemitizmusnak. A macskakövekre rögzített emlékjeleket maga a művész helyezte el. Az elsőt a Rákóczi utcán rakta le, az Auschwitzban elhunyt Guttmann Miksánéra emlékezve, egykori lakóháza előtt. A holokauszt-áldozat unokája is részt vette ezen az alkalmon. Mint mondta, több érzés is dúl benne, egyrészt nagyanyja elvesztése iránt érzett fájdalom, másrészt a megnyugvás, hogy szülővárosában egy kis kő őrzi legalább az emlékét. Unger Tamás alpolgármester is köszöntötte a művészt, hangsúlyozva, hogy a város fontosnak tartja az emlékezést, ezért is jelölték ki az idei esztendőt emlékévvé. A 75 évvel ezelőtti történéseket a város ma sem heverte ki, hisz egy olyan közösség tűnt el, mely mind gazdaságilag, mind kultúrájában meghatározó volt, tette hozzá.

Gunter Demnig

Délután a Zsinagógában Gunter Demnig átvehette a Radnóti-díjat a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnökétől, Hanti Vilmos. Az ünnepélyes átadáson jelen volt Róna Judit, korábbi Radnóti-díjas, Kirscher Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke és Nagyváradi Szűcs Mihály MEASZ alelnöke, Radnóti-díjas is.

Jó hangulatú, értékes gondolatokban gazdag kerekasztal-beszélgetés

A Zsinagógában egy érdekes program fogadta az érdeklődőket vasárnap délután, egy ökumenikus kerekasztal-beszélgetés. A találkozó célja az volt, hogy a hallgatóság megismerhesse az egyházak sajátosságait, a különbségeket, de még inkább azokat a közös pontokat, melyek meghatározóak, ha felekezetekről beszélünk. A beszélgetés moderátora Németh Tamás, a PRTA rektora volt, ő kérdezte Szakács Gergely református, Polgárdi Sándor evangélikus, Boncz Zoltán baptista, Ortutay Gábor Hit Gyülekezete lelkészét és Salgó Ferenc atyát katolikus részről. Mivel a pápai zsidóság már nem tud rabbit felmutatni, így a budapesti Hunyady körzet rabbija, Fináli Gábor érkezett Pápára erre az alkalomra. Szó esett többek közt arról, hogy mennyire ismerik a keresztény felekezetek hívei az Ószövetséget, de beszélgettek arról is, hogy a közöny mennyire mérgező, s a vallási türelmetlenségre mi lehet a megoldás.

Fináli Gábor rabbi jól érezte magát Pápán

A beszélgetés után Fináli Gábor rabbi egyedül állta a sarat és fogadta a kérdéseket, melyek érkeztek is. Szó esett az askenázi (európai) zsidók közt gyakori betegségekről, genetikai vizsgálatokról, arról, hogy miért nem esznek disznóhúst a zsidók és hogy miként vélekednek a homoszexualitásról. A fesztivál zárásaként pedig a rabbi zenekarát, az Ábrahám fiai-t hallhatta a közönség. Fináli Gábor elmondta, hogy nagyon jól érezte magát Pápán, érdeklődő és nyitott emberekkel találkozott, s a rendezvény megmutatta a zsidó kultúra, a múlt értékeit, ugyanakkor előre is tekintett, reménytkeltően, hogy a sokszínű világban jövője is van ennek a gazdag múltnak.

Képek:

A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület támogatási kérelmet nyújtott be a Pápa Város Kulturális Fejlesztéséért Helyi Közösség (továbbiakban: HACS) által kiírt TOP-7.1.1-16-H-069-3 azonosító számú, ?Helyi összefogáson alapuló közösségfejlesztő nagyrendezvények és kisrendezvények támogatása" című helyi felhívásra. Pályázatuk címe: Zsidó Kulturális Napok Pápán, Purim és Hanuka a zsinagógában
A benyújtott támogatási kérelmüket a HACS által létrehozott Helyi Bíráló Bizottság támogatásáról biztosította. A rendezvény megvalósítására 3 millió Ft támogatási összegre nyújtottak be pályázatot. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!