Kicsik és nagyok, lepkék és denevérek


2019-09-15 12:48:04  | cikk: HuHa  | 


Kicsik és nagyok, lepkék és denevérek főképe
Népes társaság gyűlt össze tegnap este a Külső-Várkertben a leendő látványtó körül, főként kisgyermekes családok jöttek el az élőhely-bemutatóra, de sok lepke és repülő bogár, sőt legalább három denevér is tiszteletét tette a programon. Ez is volt a cél, hiszen Mészáros József denevérkutató és Mészáros Ádám rovarász a Zöld Város 2. projekthez kapcsolódva a terület éjszakai repülő élőlényeivel kívánta megismertetni az érdeklődőket.
A víztükör fölé hálót húztak ki

Akik kellően korán érkeztek azt is láthatták, a kutatók milyen eszközökkel dolgoznak és azokat hogyan készítik elő az adott élőhely állományának monitoringozására. A rovarász fehér lepedőt állított fel függőlegesen, azt pedig egy erős fényű lámpával világította meg, így csalogatva oda a bogarakat, lepkéket, a denevérkutató pedig a tó sekély víztükre fölé húzott ki sűrű hálót, az „itatóhoz” érkező denevérek megfogásához. Az ifjú látogatók lelkesen segítettek már az előkészületekben is, aztán pedig türelmetlenül várták, hogy leszálljon az este és meginduljanak szokásos útjukra az éjszaka aktív élőlények. S míg az alkonyatot vártuk, Mészáros Józseffel a denevérekről beszélgettünk.
Mészáros József denevérkutató

-Nem is olyan gonosz lények a denevérek, mint azt a babonákból gondoljuk. A denevér nem akad a hajba, nem szív vért, nem rág gerendát, nem eszik szalonnát, nem a pokol követe és nem kell feláldozni, hogy a házról levegyük a rontást - mesélte mosolyogva a kutató. Mint megtudtuk, a denevér nagyon hasznos jószág, hiszen leginkább a szúnyognépet pusztítja, így a legjobb biológiai szúnyogirtó.
-Pici állat, mégis saját testsúlyának 30-50 százalékát fogyasztja el szúnyogból egy-egy vacsorára, ez azt jelenti, hogy 1500-2500 szúnyogot lakmározik be éjszakánként egy-egy törpedenevér. A denevér ultrahanggal tájékozódik, méghozzá kiválóan, észreveszi a hálót is, éppen ezért a vízfelület fölé helyezzük ki a hálót, mert többségükben a szájukon bocsátják ki az ultrahangot, de amikor rárepülnek a vízre és kortyolnak belőle, tele szájjal nem tudnak ultrahangot kibocsátani. Ezzel a kis trükkel lehet befogni és megvizsgálni őket - tájékoztatott.
Óvatosan szabadították ki a hálóba keveredett denevéreket

A törpedenevér elfér egy hüvelykujjon, de a legnagyobb testű bakonyi denevér is csak tenyérnyi, ám szárnyfesztávolságuk akár 30-40 centiméter is lehet. A denevér egy pörgős állat, szívverése 800 percenként, levegővételének száma a 200, testhőmérséklete pedig 40-42 fok repülés közben. Ezzel szemben a téli pihenő idején a testhőmérséklete 10 fok alá süllyed, szívverése 20-30-ra csökken és percenként egyszer vesz levegőt. A kisebb testű denevérek 5-10 évig élnek, nagyobb testű társaik akár 20 évig is - tudtuk meg a szakértőtől. A denevérnek kölykei vannak, ezek bölcsője a mama farokvitorlája, abba szül bele az anya, amely 1-2 utódot hoz világra évente. A táplálékláncot alapul véve a magyarországi denevérek rovarevők, őket pedig szinte semmi nem eszi meg, természetes ellensége a bagoly és esetleg a sólyom, már ha sikerül elkapniuk - tudtuk meg a szakértőtől.
Apró, de nagyon hasznos állat, hiszen fő eledele a szúnyog

A tegnap esti bemutatón egy fehérszélű törpedenevért, rőt korai denevért és vízidenevért sikerült befogni, az érdeklődőknek pedig egy „hűha!” élményben lehetett részük, hiszen az állatokat csak rövid időre láthatták és simogathatták meg, aztán adataik rögzítése után szabadon repülhettek tovább.
A denevéreket meg is simogathatták az érdeklődők 

Mészáros József egyébként már végzett kutatásokat a területen, több denevércsaládot térképezett fel, olyanokat is, melyek egy-egy lakóépületbe költöztek be, így sok ismerettel rendelkezik az itt élő denevérekről. Mint mondta, ezek a denevérek városlakók, ezért a tervezett rekreációs és szabadidősport park nem nagyon befolyásolja életüket, békében megférnek majd az itt sétálókkal pihenőkkel. Ennek támogatására néhány ötletet már adtak is a városvezetésnek, miként lehet megőrizni az élőhelyüket.
-A két kutató közreműködése segít a projekt társadalmi elfogadottságát megalapozni és jó látni ezt a fogadókészséget. Észrevételeiket, javaslataikat figyelembe fogjuk venni, hiszen azok az élőhelyek megőrzését és gazdagodását teszik lehetővé, ez pedig semmilyen ellentmondásban nincs az általunk tervezett projekttel. Egyébként ennél nagyobb állatok is élnek a területen, olyanok, amik az én gyermekkoromban még nem voltak itt, a nyúlon és rókán kívül már az őz és a nagyméretű sikló is megjelent és persze rengeteg madár is lakik errefelé - mondta dr. Áldozó Tamás polgármester, aki szintén kilátogatott a programra. Hozzátette, ő maga is itt lakik, így gyakran látja, hallja az itt élő állatokat, amiknek megóvását fontosnak tartja.
-Néhány madárfajt én is felismerek, de van, hogy esténként a teraszon ülve nem tudom megkülönböztetni az elsuhanó állatról, hogy denevér-e vagy valamilyen madár - mesélte mosolyogva.
Színes rovarvilág - ebből is kaptak ízelítőt a programra kilátogatók Mészáros Ádámtól

A másik bemutató az éjszaka rovarait mutatta be a látogatóknak. Mészáros Ádám úgy fogalmazott, az emberek érdeklődése inkább az emlősökre és madarakra terjed ki, pedig a rovarvilág sokkal sokszínűbb és népesebb.
-Ez itt egy éjjeli rovarász lepedőzős szett, aminek az a lényege, hogy éjjel repülő rovarokat fogjunk meg. Nagyon változatos csapat gyűlt össze, lepkéket, hártyás szárnyúakat, kétszárnyúakat és bogarakat tudtam mutatni, sőt a denevérháló egy szitakötőt is fogott, így azt is bemutathattam.
A kutatótól megtudtuk, nem kell félni, irtózni a rovaroktól és bár vannak csípő, szúró állatok, azok száma elenyésző. Több 10 ezer rovarfaj él hazánkban, ebből 3300 fajta lepke, és 100 alatt van azoknak a rovarfajoknak a száma, melyek a vérünket szívják vagy csípnek minket. A gazdaságilag előnyös fajok közül a házi méhet emelte ki, valamint a lepkéket és viráglátogató rovarokat, melyek a beporzásban vállalnak fontos feladatot. A fajok zöme gazdaságilag közömbös - tette hozzá a szakember.
Tegnap este bagolylepkék, araszolók és apróbb molyok is megtelepedtek a fényben fürdő lepedőn, így a látogatók sok érdekességgel lettek gazdagabbak. A rovarász fontosnak tartja, hogy a környezettudatos szemlélet elterjedjen, ezért sok jótanáccsal is ellátta az összegyűlteket, köztük például azzal, hogy a lepkék szárnyát nem szabad megfogni.
Tenyérbemászóak?

Link Benett szüleivel jött el a programra, az ötéves kisfiútól megtudtuk, először látott élőben denevéreket, most egy picit és egy nagyobbat is megnézhetett közelről.
-Nem féltem tőlük - mondta kissé bátortalanul.
Hencz Boldizsár is szüleivel érkezett a különleges eseményre, sőt kisebb testvérei is vele tartottak. Boldi lelkesen mesélte, hálót építettek, abba repültek bele a denevérek.
-Most láttam először denevért, meg lárvát fogtam a kezembe és egy szitakötőt is megnéztem közelről. Denevérből láttam egy kicsit meg egy nagyobbat és láttam egy lepkét is repülni. A denevérnek hálót állítottunk és abba gabalyodott bele, a néni pedig kiszedte - mondta lelkesen az ötéves kisfiú.
Hencz Boldizsár nagyon lelkesen szemlélte a sok érdekességet

Dr. Áldozó Tamás örömmel látta, hogy sokan jöttek el a különleges programra és a kutatók is elégedetten fogadták a sok érdeklődőt, akiknek lelkesen mutatták be az apró állatokat. A tervek szerint több hasonló eseményt is szerveznek majd a jövőben.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!