Főzőverseny, faültetés, színpadi programok, születésnapi torta - Így ünnepeltek az erzsébetvárosiak


2019-09-15 11:35:29  | cikk: Babos Petra  | 


Főzőverseny, faültetés, színpadi programok, születésnapi torta -  Így ünnepeltek az erzsébetvárosiak főképe
Verőfényes, késő nyári időjárás várta azokat, akik szombaton már kora reggeli órákban nekiláttak a tűzcsiholásnak az Erzsébetvárosi Nap főzőversenyén, és persze azokat is, akik csak a szórakozás, a találkozás öröme miatt látogattak ki a rendezvényre, amely idén új helyszínen, a 120 éves Erzsébet ligetben várta az érdeklődőket. Sürögtek-forogtak a kukták, összesen 11 csapat ragadott fakanalat, hogy megméretesse főztjét a városrészi nap jótékonysági főzőversenyén. Jótékonysági, hiszen a megvásárolt ételadagok bevételét ismét az Erzsébetvárosi Óvoda költheti el. Az óvoda nevelőközössége minden évben lelkesen dolgozik is az adományokért, hiszen rendszeresen indítanak főzőcsapatot és számos program aktív közreműködői a nap során.
A Erzsébetvárosi Óvoda csapata minden évben részt vesz a rendezvényen

Bálint Mária óvónő elmondta, idén a korábbi hagyományoktól eltérően nem pörkölt, hanem gulyás készült a bográcsban. Az óvónők ízléses dekorációval is készültek, őszi díszekkel. Tizenegyeik éve vesznek részt a főzőversenyen, de nemcsak a főzésben indultak, hanem a délutáni játszóházat is ők vezetik és az óvodások pedig fel is lépnek. A főzőverseny bevételét az idei évben az óvodának ajánlották fel a szervezők, amiért nagyon hálásak. A bevételből hatalmas trambulint szeretnének vásárolni, hiszen a gyerekek nagyon szeretnek ugrálni.
Az Erzsébetvárosi Fiatalok tizenegyedik éve rendszeres résztvevői a főzőversenynek. Földy Gábor Gusty, a csapat kapitánya elmondta, a tradíciókhoz hűen most is pörköltet főztek 12 kilogramm sertéslapockából, 3 kilogramm csíkbordából és 2 féle csülökből. A csapat jelenleg három tagból állt össze, akik mindannyian régi, jó barátok. Gábortól megtudtuk, minden évben fontosnak tartják, hogy képviseltessék magukat a rendezvényen, s azt is, hogy ezzel támogassák a helyi óvodát.
Az ESZI csapata

Az ESZI csapat is lelkesen főzött. Bálint Henrietta részlegvezető elmondta, rendszeres résztvevői a főzőversenynek, ezúttal tejszínes-gombás sertésragút készítettek. Mint mondta, a recept titkos, erről nem árulhatnak el többet. A részlegvezető kiemelte, a főzőversennyel nemcsak támogatni tudják az óvodát, de ez egy kiváló csapatépítő program is, amit minden évben nagyon élveznek és szeretnek. A csapattagok készültek édességgel is, főként almáspitét sütöttek.
Készül a kürtőskalács a Tókert Bt-nél

Az Erzsébetvárosi Nap főzőversenyén a Tókerti Bt. csapata is részt vett. Bakos László elmondta, a baráti társaság minden tagja Tókerti lakosok, de fontosnak tartották, hogy ebben a városrészben is képviseltessék magukat. A lelkes csapat nyírségi gombóclevest főzött és ezzel párhuzamosan finom kürtős kalácsot sütött. Ezek mind házi készítésű ételek.
Az önkormányzat csapata is kanalat ragadott. Dr. Áldozó Tamás elmondta, nem bonyolították túl az ételt, azt tették bele, ami alapanyagot kaptak. A húst előre befűszerezték, s egy órát hagyták állni, majd úgy tették bele a bográcsba, valamint egy kis francia bokát. Mint mondta, különlegessége a pörköltnek még az, hogy a csíksomlyói zarándoklaton megmaradt fűszereket is felhasználták, így egy búcsút járt fűszerezése lett az ételnek.
A hattagú zsűrinek nem volt könnyű dolga. A zsűri elnöke James Sparrow ezredes és kedves felesége, Sarah Sparrow voltak. James Sparrow a kóstolók után elmondta, nagyon változatosak voltak az étkek, melyek között voltak fűszeresek és krémesebbek. Számára a fűszeresebb étkek ízlettek. Az ezredes korábban még nem látott el hasonló feladatot, mint gasztronómiai zsűri elnök, de nagyon tetszett neki.
A zsűri döntése alapján a képzeletbeli dobogó felső fokára az ESZI csapata állhatott, másodikak a nyugdíjasok lettek, míg harmadik a KDNP Pápai Szervezetének csapata lett.
Az eredményhirdetésen dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő elmondta, a főzőverseny mindig jó hangulatban telik, s egyben csapat összekovácsoló ereje is van, hiszen sokan már évek óta együtt főznek. Ebben a városrészben évente két alkalommal is jótékonykodnak főzőverseny keretében, ilyenkor és advent idején is.
Munkában a zsűri

-Én gratulálok minden csapatnak, nagyon finomakat főztek. Köszönjük, hogy támogatták ezzel az óvodát - emelte ki az országgyűlési képviselő, majd hozzátette, 25 évvel ezelőtt ezen a területen elkezdtek egy ligetet fásítási. Különböző híres és neves személyiségek ültettek itt fákat az elmúlt időszakban. Majd megköszönte Venczel Csabának, hogy gondolt arra, hogy a 120 éves évfordulón is kell ültetni egyet. Pápán sokan gondoznak közterületet, amelyet a magukénak éreznek, s ezt fogjuk tenni mi is ezzel a fával. A délutánra mindenkinek jó szórakozást kívánt.
Dr. Áldozó Tamás polgármester is köszönetét fejezte ki a főzőcsapatoknak, s mindenkinek, aki kilátogatott, s támogatta ezzel az óvodát.
-Nagy örömünkre, vannak olyan csapatok, akik szinte minden városrészben képviseltetik magukat. A nyugdíjasok az éves összetett pontversenyt biztosan megnyerték, hiszen a kedvelt klasszikus pörköltjükkel szinte minden városrészben a dobogóra állhatnak - tette hozzá, majd a jövő szombati, az idei utolsó városrészi napra, a Vajda Lakótelepi Nap főzőversenyére is meginvitált mindenkit.
Ezt követően dr. Kovács Zoltán, dr. Áldozó Tamás és Venczel Csaba a színházépület mellett egy hársfát ültetett el, Erzsébetváros és a liget névfelvételének 120. évfordulója emlékére.
A délutáni forgatagban trambulin, légvárcsúszda és kézműves foglalkozás várta az ügyes kezű gyerekeket a ligetben. Nagy népszerűségnek örvendett a cornhole nevű amerikai játék, amelyet James Sparrow ezredes ajánlott fel a rendezvényre. A játék során terméssel teli zsákokat kellett egy adott lyukba bedobni a csapatoknak. A színpadon a Holle Anyó Színház gyermekműsora az erzsébetvárosi ovisok adták elő zenés-táncos összeállításukat, majd az Erzsébetvárosi kis hercegnők felvonulása következett. A kislányok nagyon élvezték a programot, közben kedvesen integettek, pörögtek-forogtak szoknyácskáikban. A sátorban megjelenteket dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte, aki mint mondta, az Erzsébet liget idén ünnepli 120 éves fennállását.
-1898 szeptemberében Genfben egy olasz merénylő megölte Sissyt, Magyarország királynéját, a Habsburg uralkodóház egyik legnépszerűbb tagját. Sissy halála után az akkori magyar kormány azzal a kéréssel fordult a magyar településekhez, hogy közterületet nevezzenek el Erzsébetről, emléket állítva ezzel a királynénak. Így történt ez Pápán is, ezen a területen, ami akkor még kívül esett a várostól. Ekkor kapta ez a liget a nevet. Az Erzsébet liget központi helye ennek a városrésznek. A liget már több nagyrendezvénynek is helyszíne volt, s most a városrészi napot is itt tartották, s nem a Béke téren. Reméljük, ez a helyszín is bevált, s máskor is rendezhetjük itt ezt a programot - mondta a polgármester, aki elárulta, ő ennek a városrésznek az óvodájába, a Textiles Óvodába járt, amit nagyon szeretett. Most is büszke erre az intézményre, ahová életörömmel teli kisgyermekek és elhivatott óvodapedagógusok járnak. A délelőtt folyamán is bebizonyították a főzőcsapatok, hogy mennyire fontos nekik az óvoda, hiszen főztjeikkel az ovit támogathatták. Nagy örömükre több mint 220 ezer Ft gyűlt össze.
Ezt követően Venczel Csaba önkormányzati képviselő átadta a főzőversenyen befolyt összeget Petri Lászlóné óvodavezetőnek, akik köszönetüket fejezték ki az adományért.
Venczel Csaba hírportálunknak azt mondta, nagy öröm számára, hogy tizenegy csapat ragadott fakanalat, s főzött egy jótékony cél érdekében.
-Idén új helyszínen rendeztük meg a programot, a 120 éves Erzsébet ligetben, annak kapcsán, hogy 120 esztendővel ezelőtt nevezte el a város képviselő testülete ezt a ligetet Erzsébet ligetnek, illetve a környéket Erzsébetvárosnak. Úgy gondolom, ez méltó emlékezés az alapítókra, s Erzsébet királynéra. A nap folyamán sok baráti társaság látogatott el ide, s töltöttek el egy nagyon jó hangulatú napot. A napot minden évben színesítik az óvodások műsora és az ő felvonulásuk, amit évről évre nagyon kedvelnek a gyerekek. Ha már 120 éves a liget, ültettünk egy fát a délután folyamán, majd a gyerekeket egy születésnapi tortával leptük meg a város egyik cukrászdájának jóvoltából. A tortán Sissy portréja és a századeleji Esterházy utca volt látható. Az Erzsébetvárosi ünnep mindig két napos. Vasárnap körmentre várták a híveket, majd megáldották a városrészt a Golgotán és a templomot - emelte ki Venczel Csaba, majd hozzátette, az erzsébetvárosiak büszkék arra, hogy itt élhetnek. Amilyen szeretet övezte Sissyt, amilyen szeretettel fordult ő a magyarok felé, olyan szimbólum, hogy ezt a városrészt róla nevezték el, s amikor itt együtt vagyunk, jó látni, hogy vasúton innen és túli területekről is eljöttek, hogy együtt töltsenek egy kellemes napot.
-A 120 esztendős jubileum nemcsak a múltról szól. Rövidesen elkezdődik az Erzsébet liget felújítása, megújulnak a járdák, az útfelületek, a park és növényzete, új elemekkel bővül. Én úgy gondolom, ez méltó ünnepe a 120 éves évfordulónak, hisz számunkra nagyon fontos ez a park, ugyanúgy, mint utódainknak - tette hozzá Venczel Csaba. Mint kiemelte, a városrészben várható felújítások nemcsak a ligetet érintik, hiszen elkezdődött a Várkert úti körforgalom és a Győri úti kerékpárút építése, az elmúlt években számos utca megújult, a vasúton túli területekről sem feledkeztek meg, a közelmúltban adták át a felújított Gönczöl utcát és a Kisfaludy utca egy része is új járdafelületet kapott. Megújul a közeli Várkert is, de számos olyan fejlesztés, rekonstrukció történik, ami az itt élők komfortérzetét, életminőségét fogja javítani a jövőben.
A rendezvényen színpadi műsorban fellépett még a népszerű Black Bunny Rock and Roll Club és a Balance Dance Team is, valamint látványos műsorral mutatkozott be a Pápai Légtánc Csoport is, akiknek összeállítását szájtátva nézte a közönség.
A késő estig tartó Erzsébetvárosi napon Delhusa Gjon volt a sztárvendég, majd DJ. Béci bulijával folytatódott és zárult a program.
A Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány támogatási kérelmet nyújtott be a Pápa Város Kulturális Fejlesztéséért Helyi Közösség (továbbiakban: HACS) által kiírt TOP-7.1.1-16-H-069-3 azonosító számú, „Helyi összefogáson alapuló közösségfejlesztő nagyrendezvények és kisrendezvények támogatása" című helyi felhívásra. Pályázatuk címe: Erzsébetvárosi nap 2019-2020 A benyújtott támogatási kérelmüket a HACS által létrehozott Helyi Bíráló Bizottság támogatásáról biztosította. A 2 rendezvény (2019 és 2020-as évek) megvalósítására 1,77 mFt támogatási összegre nyújtottak be pályázatot. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!