Ars Sacra Fesztivál a Pannonia Reformata Múzeumban


2019-09-15 11:00:38  | cikk: ha  | 


Ars Sacra Fesztivál a Pannonia Reformata Múzeumban főképe

Minden év szeptember harmadik hetén, szeptemner 14-22. között rendezik meg az ország legrangosabb szakrális művészeti ünnepségsorozatát, az Ars Sacra Fesztivált. Ennek kezdete egyben a Nyitott Templomok Napja is, így volt ez idén is. Pápán a Nyitott Templomok Napján díjtalan belépővel, interaktív előadással és koncerttel várták az érdeklődőket a Pannonia Reformata Múzeumban. A református Ótemplom és a „Hajlék az örökkévalóságban” című kiállítás, valamint Zoltai Bea „Hiány és jelenlét - A pápai zsinagóga" című kiállítása is díjtalanul volt látogatható.

Fráter Erzsébet biológus, botanikus előadásában érdekességekkel személyes élményekkel támasztotta alá az adatokat

- A Bibliát olvasva rájöttem, hogy botanikus szemmel is nagyon sok érdekességet rejt - mondta Fráter Erzsébet a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert kurátora, aki a Szentírásban szereplő növényekről, s ezeken keresztül Jézus koráról adott átfogó képet az érdeklődőknek. Elmondta többek közt, hogy a Bibliában a búza és az árpa a leggyakrabban említett növény, hozzávéve az ezekből készült kenyeret közel 650 előfordulást találhatunk a Szentírásban. Második helyen áll a szőlő és a belőle készült bor, harmadik helyen pedig az olajfa és az olaj. S bár az alma is eszünkbe jut a Biblia kapcsán, nem volt őshonos a Szentföldön, ez a gyümölcs csak a középkori ábrázolásokon jelenik meg az Édenkert gyümölcseként. A tudósok szerint inkább füge vagy gránátalma lehet az, amit Éva megkóstolt.

A füge az Ószövetségben a béke és a jólét jelképe volt

Az előadásban szó esett a fákról is, ezek közül kiemelten a cédrusról. Ez nem őshonos a Szentföldön, de ez volt az ókor legfontosabb fája az építkezésben és a hajóépítésben is. Azt gondolhatnánk, hogy akkor megvan a válasz arra, hogy miből készült Noé bárkája. Ez azonban tévedés, mondta a botanikus, hisz Noé bárkája a Biblia szerint gófer fából készült. Többféle értelmezés is született, hogy milyen ez a fa, de a legelfogadottabb nézet szerint a szó arámi nyelven szurkot jelent, tehát annyit tudunk, hogy Noé bárkája szurokkal bevont faépítmény volt - mondta a botanikus.

Nyilas Édua és Vivianne Caragea

Az előadást követően zenei élményt is kínált a múzeum, fellépett Nyilas Édua és Vivianne Caragea. A hangversenyen felcsendültek többek közt Berlioz, Piazzola, Bartók Béla művei is. Szeretett volna koncertezni az Ótemplomban, ahol a fuvola kifejezetten jól szól, mondta. Édua a Berni Művészeti Főiskola alapképzésén végzős fuvolista. Szeretné folytatni tanulmányait, azt még nem döntötte le, hogy hol, de számára fontos, hogy minél több képzéssel, módszerrel megismerkedjen.

Nyitottság, egység

Az Ars Sacra Fesztivál idei útmutató igéje János evangéliumából a „Legyetek mindnyájan egy!”, Jézus egyik imája, melyben a tanítványok egységéért fohászkodik, hogy az Istennel való egység a tanítványok közt is egységet teremtsen, mondta Köntös László főjegyző, gyűjteményi igazgató, majd hozzátette, hogy ez az ima ma a keresztyének és minden ember egységéért hangzik el.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!