Előadás a 2000 éves népi álomról és az utolsó szűrszabómesterről


2010-06-10 11:18:02  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Előadás a 2000 éves népi álomról és az utolsó szűrszabómesterről főképe
Az Ipartörténeti Honismereti Kör vendége volt Németh Annamária a Be van az én szűröm ujja kötve című könyv szerzője. A decemberben megjelent kötetben a bakonyi szűr mesterét, Zalai Károlyt mutatja be, róla szólt tagnapi előadás is.

-A Bakony szívében, Bakonyjákón 2010 februárjáig élt egy ember, aki munkásságával országon belül és az ország határán túl is kitűnt a többi ember közül. Ő volt vitéz Zalai Károly István, aki a szűrszabóságot, ezt a kiveszettnek hitt mesterséget 130 év után újra felélesztette. S tette ezt úgy, hogy csodálatos munkái az egész világon ismertté váltak. De ki is volt ő valójában? Most elmesélem mindazt, amit nekem mesélt el Karcsi bácsi- mondta Németh Annamária.

Zalai Károly 1944. március 14-én született Veszprémben. Szabad nemesi családból származott, egész életében kutatta családja történetét, melynek eredményeképpen családfájában egészen 1526-ig sikerült visszanyúlnia. A családban öten voltak testvérek, és ő volt a legidősebb gyermek. Általános iskola után elhatározta, hogy porcelánfestő lesz, de apja katonai múltja miatt mindez nem valósulhatott meg. 14 évesen segédinasnak állt a veszprémi Szabó KTSZ-be. 1961-ben bevonult a Honvédséghez. 1970-ben tagja lett az „üzemtörténet-írók” klubjának, így bejáráshoz jutott minden levéltárba, múzeumba. Ekkor akadt kezébe egy régi adósságlevél Türjén dédnagyapja részére, aki szűrszabóként dolgozott. Elkezdett érdeklődni a szűrszabóság iránt, felkutatott minden olyat, ami a szűrrel kapcsolatos: miből és milyen úton készül. 1971-ben megnősült, 1974-ben örökbe fogadtak egy 9 hónapos kislányt. 1975-ben megszületett első fiuk, második pedig 1989-ben jött világra. Szűrei a világ minden szegletében megtalálhatóak: Portugáliában, Németországban, Ausztriában, Svájcban, Olaszországban és Romániában, Japánban, Dél-Afrikában és Kanadában is lelhetünk Karcsi bácsi által készített szűrökre. Otthonában létrehozott egy múzeumot, ahol a betyár élettel kapcsolatos tárgyakat sorakoztatta fel. Egyik nagy büszkesége volt a II. János Pál pápának készített szűrje, a másik a Trianoni Szűr, valamint a múzeum vendégkönyvébe irt dicsérő szavak, Jászai Joli néni részéről.

Az előadásból kiderült az is, hogy milyen szerszámok, eszközök kellenek egy szűr készítéséhez, valamint az, hogyan készül, s milyen fajtái ismertek a világban. A cifraszűrök viselését a bakonyi betyárok nevéhez tudjuk kötni a leginkább. A legenda szerint a legdrágább szűr a 19. században készült és Sobri Jóska tulajdonában volt. Ez a szűr 30 tehén árába került és Sobri Szűrnek nevezték. A szűr a régi világ státuszszimbólumának számított leánykéréskor is, hiszen a rajta található mintákból minden kiolvasható volt a legényről: családi állapota, vagyoni helyzete, életmódja. A szűr létezését népdalköltészetünk is megőrizte.

- Zalai Károly szerette volna, hogy minél többen megismerjék őseink világát és a nemzeti hovatartozás jelképeként mindezt tovább őrizzék és megbecsüljék. Ez az, amiért dolgozott! Úgy vélte, ha nincs múltunk, akkor nincs jövőnk sem. Elkeseredetten mesélte, hogy nincs rajta kívül olyan ember, aki ezt a szakmát választotta volna hivatásának-zárta előadását Németh Annamária.

A könyv ismét kiadásra kerül az utolsó bakonyi szűrszabóról. A könyvtárban és a Könyvsziget könyvesboltban lehet majd megvásárolni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!