Külföldi vendégek a borfesztiválon


2019-09-10 10:58:34  | cikk: HuHa  | 


Külföldi vendégek a borfesztiválon főképe
A hétvégén több partnervárosunkból is érkezetek vendégek a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztiválra, hiszen a rendezvény remek alkalmat kínál az ismeretségek, barátságok ápolására, ugyanakkor lehetőséget nyújt a hivatalos kapcsolatok erősítésére is. Ezúttal a németországi, lengyelországi és felvidéki testvérvárosainkból érkeztek látogatók a hosszú hétvégi programra, Kovásznáról pedig egy fellépőt köszönthettek a pápaiak.
-Gorlicéből, Losoncról, Ógyalláról, Schwetzingenből érkeztek vendégeink, vannak, akik hivatalos delegációval érkeztek, de nagy öröm, hogy olyan vendégeket is fogadhattam, akik csak megszervezték egy egészen nagy csapattal, hogy ellátogatnak hozzánk - schwetzingeni barátaink így jöttek -, Gorlice polgármestere, Rafal Kukla pedig szintén civil vendégként érkezett - mondta el érdeklődésünkre dr. Áldozó Tamás polgármester. A lengyelországi polgármester már csütörtök este befutott, a schwetzingeni látogatókkal pedig pénteken délelőtt találkozott a városvezető.
Dr. Áldozó Tamás üdvözölte a népes németországi csoportot, akik saját maguk szervezték meg útjukat 

-A német vendégek közül többen már jártak nálunk és vannak, akik először látogattak el hozzánk. Van egy legendás, 7 évvel ezelőtti találkozónk, akkor ünnepeltük a partnerkapcsolat 20 éves évfordulóját, és az volt az első, hogy a többnapos program keretében nem léptünk ki a város határain kívülre. Az a találkozó nagyon jól sikerült, tartalmasan kitöltöttük az időt és azóta rendszeresen kisebb nagyobb létszámú csoportok jönnek el Pápára. Most a képviselő-testületen belüli egyik frakció szervezte az utat és velük tartott dr. René Pöltl főpolgármester - osztotta meg velünk dr. Áldozó Tamás.
Dr. René Pöltl schwetzingeni főpolgármester és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő

A nagylétszámú német nem hivatalos delegációt pénteken délelőtt fogadta dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő - aki a testvérvárosi kapcsolat létrejöttét irányította polgármesterként közel három évtizeddel ezelőtt - és dr. Áldozó Tamás polgármester. A találkozó nagyszerű hangulatban telt, számos közös élményt idéztek fel a jelenlévők. A népes társaság ezután megtekintette a város nevezetességeit és részt vett a borfesztivál programjain. A polgármester kiemelte, a schwetzingeniekkel nagyon közvetlen a barátság, az ilyen találkozók ezt a jó kapcsolatot tovább erősítik, erre példa az is, hogy a közelmúltban egy újabb pápai iskola talált partnerre egy schwetzingeni iskolában.
Nagyszerű a két város kapcsolata - mondta el a német főpolgármester

Hasonlóan vélekedett a két város közötti kapcsolatról dr. René Pöltl főpolgármester is, mint mondta, mindegy, hogy a nagypolitikában mi történik, a két város polgárai és vezetői között nagyon jó barátság alakult ki és ez a legfontosabb. Az emberek töltik meg élettel ezt a partnerséget és jó látni, hogy ez jól működik.
-Most a képviselő-testületünk legnagyobb frakciója szervezte az utat és nagyon sokan jelentkeztek rá, én pedig örültem, hogy csatlakozhatok hozzájuk, mert mindig szívesen jövök Pápára - fogalmazott René Pöltl. Mosolyogva mesélte, a delegáció figyelmébe ajánlotta a város látnivalóit, és arra bíztatta őket, hogy a borfesztiválon méltóan képviseljék Schwetzingent és sok bort kóstoljanak meg.
-Én nagyon jól ismerem a rendezvényt, többször voltam már itt, nagyon jó emlékeim vannak róla és bizony van olyan is, amire már nem emlékszem - nevetett.
A vendégek jártak a Tarczy-iskolában is

Schwetzingen főpolgármestere, polgármester helyettese és a város szociális irodájának munkatársa dr. Áldozó Tamással a város több intézményében tett látogatást, az oktatás-nevelési intézmények munkájáról és a szociális ellátás működéséről tájékozódtak. Jártak a Tarczy Lajos Általános Iskolában, a Nátuskerti Óvodában, megtekintették a kórházban folyó energetikai korszerűsítés munkálatait és ellátogattak a Szent Anna Házba.
-Mindkét városban hasonló feladataink vannak, gondoskodnunk kell az óvodai ellátásról, az iskolákról, a rászoruló emberekről. Jó volt látni, hogy itt miként végzik ezeket a feladatokat. Csak gratulálni tudok a döntéshozóknak az elmúlt évek változásaihoz, hogy végig tudták vinni a fejlesztéseket. Úgy látom, Pápa semmiben nincs lemaradva tőlünk, sőt, néhány dolgot még mi tanulhatnánk az itteniektől - jelentette ki.
A Nátuskerti Óvodában ismerkedtek az óvodai ellátással
 
Nicole Blane, a schwetzingeni szociális iroda munkatársa volt az egyik kezdeményezője az útnak, ő úgy fogalmazott, a két város közötti kapcsolat nem bürokratikus, hanem igazán megélt barátság.
-Én nagyon szívesen jövök mindig Pápára és azt akartam, hogy jöjjenek velem sokan és éljék át ők is ezt szívélyes fogadtatást és remek hangulatot.
A kórházban dr. Vörös Ibolya főigazgató fogadta a vendégeket

Az intézménylátogatás programjából a Szent Anna Házat emelte ki és hozzátette, az itt dolgozókkal jó barátságba kerültek az elmúlt években, mindenképpen szerette volna látni az új feladat-ellátási helyet.
-Lenyűgöző - mondta - az épület gyönyörű és nagyon jó körülményeket biztosít az ellátottaknak és a dolgozóknak. A szociális ellátás nagyon más nálunk, mint itt. Mi nem hozhatunk döntéseket, csupán segíthetjük az ügyfeleket abban, hogy hová forduljanak, és hogyan töltsék ki a kérvényeket. Nálunk járási szinten születnek a döntések, éppen ezért irigyeljük azt a rendszert, ami itt működik, hiszen itt közvetlenül tudnak segíteni az ügyfeleknek, nálunk túl bürokratikus a rendszer és lépésről-lépésre lehet haladni.

A Szent Anna Házról valamennyien elismeréssel nyilatkoztak

A szakmai egyeztetések után a polgármester és kollégái csatlakoztak a csapat többi tagjához és nagyszerű hangulatban töltötték a hétvégét a fesztiválon.

Mgr. Peter Zavodskyt, Ógyalla polgármesterét és munkatársait, valamint Csúsz Pétert, a losonci magyar iskola igazgatóját pénteken délután köszöntötte a Városházán dr. Áldozó Tamás. Az ógyallai városvezetés látogatása fontos esemény volt a két település kapcsolata szempontjából, hiszen ott tavaly ősszel voltak az önkormányzati választások és új polgármester került a város élére.
-Ógyallán a korábbi magyar helyett, egy szlovák nemzetiségű polgármestert választottak, aki nem is beszél magyarul és a képviselő-testületbe sem kerültek be magyarok. Ez kissé érzékennyé teszi a kapcsolatot a két város között, de a távolság Pápa és Ógyalla között, lehetővé teszi, hogy egy-egy napos látogatásra meghívjuk egymást és közelítsük egymáshoz a két települést - mondta Pápa polgármestere.
Ógyalla új polgármesterét a városházán fogadta dr. Áldozó Tamás

Mgr. Peter Zavodsky polgármester nem először járt városunkban, hiszen korábban is tagja volt a képviselő-testületnek. December óta tölti be a polgármesteri tisztséget és mint mondta, a két város közötti kapcsolatot szeretné megőrizni, erősíteni. Érdeklődésünkre elmondta, kellemes emlékeket őriz Pápa városáról, mindig jól érezték magukat nálunk.
-Nagyon szeretném folytatni ezt az együttműködést. Nem csak hivatali szinten alakult ki a kapcsolat, hanem a közösségeink is együttműködnek egymással. Szeretnénk létrehozni az iskolák közötti kapcsolatot, átadni egymásnak a tapasztalatainkat, tudásunkat.
A polgármester számít arra, hogy nemcsak a magyar nemzetiségű ógyallaiak vesznek részt ebben a kapcsolatépítésben, hanem a szlovák nemzetiségűek is, hiszen Ógyallán békében él együtt a két nemzetiség, közösek az értékeik, közös a morál. Bízik abban, hogy a kulturális és civil kapcsolatok minél több pápai és ógyallai polgárt hoznak össze nemzetiségüktől függetlenül.
Mgr. Peter Zavodsky is a két város közti kapcsolatok erősödésében bízik

Az ógyallai delegáció a dr. Áldozó Tamással folytatott hivatalos egyeztetés után megtekintette az Esterházy-kastélyt és a Pannonia Reformata Múzeumot, majd részt vett a borfesztivál ünnepélyes megnyitóján. Peter Zavodsky mosolyogva mesélte, nem nagyon ismeri a magyar borokat, általában is kevés bort fogyaszt, de eddigi tapasztalatai pozitívak a magyar borokkal kapcsolatban, a fesztivál pedig jó alkalom lesz arra, hogy tovább ismerkedjen a magyar szőlőnedűkkel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!