Viharosan, de jó hangulatban zárult a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál


2019-09-09 09:22:04  | cikk: Babos Petra  | 


Viharosan, de jó hangulatban zárult a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál főképe
Tegnap éjjel ért véget a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál az Esterházy-kastély udvarán. Borvasárnap is már a délutáni órákban sokan látogattak el a népszerű rendezvény ötödik napjára. Az asztalok ismét megteltek vidám baráti társaságokkal, akiknél jól fogyott a cicege, a csülök és mellé csúszott a jó bor is.
A Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál zárónapján még jó alkalom nyílt arra, hogy a számtalan borház által kínált édes vagy éppen száraz nedűket végigkóstolják a látogatók. Németh Jánosék már szombaton is kilátogattak a rendezvényre, akkor muskotályos bort kóstoltak, vasárnap pedig olaszrizlinget ittak. Mint mondta, nagyon finom volt mindegyik nedű. Természetesen, ha már kilátogattak a programra, megkóstolták a cicegét és a csülköt is, hiszen mindkettőt nagyon szeretik. Németh János szerint kiváló helyszín az Esterházy-kastély udvara a fesztiválra. Mint mondta, nagyon színvonalas volt a rendezvény.
-A cicegéből mindenféle feltéttel nagyon sok fogyott az öt nap során, de ugyanezt mondhatom a csülökről is, nagy kedvence volt a vendégeknek - mondta hírportálunknak Orbán László, a Galéria Bisztro vezetője, aki hozzátette, igyekeztek úgy összeállítani az ételek kínálatát, hogy a borokhoz mindenképpen illeszkedjen az ételek.
Jó tapasztalatokról számolhatott be a tokaji Espák Pincészet részéről Espák Bálint is, aki mint mondta, első ízben jártak Pápán, ahol nagyon jól érezték magukat mind az öt nap során. A családi pincészet Hercegkúton található, 11 hektáron gazdálkodnak.
-Pápára igyekeztünk a pincészet főbb borait elhozni, így furmintot, sárgamuskotályt, hárslevelűt, és aszút. Ha hazamegyünk, szerdától pedig kezdődik a szüret. Úgy tűnik, jó év volt, jó a termés - mondta a borosgazda, majd hozzáfűzte, ha már Pápán jártak, kihasználták a lehetőséget, s megtekintették a várost és a környékét is. Espák Bálint kiemelte, Pápa csodálatos város, s a helyszínválasztással is elégedettek, hiszen különleges a kastély udvara.
Espák Bálint nagyon elégedett volt a pápai rendezvénnyel

Az alkotni vágyó gyerekeket vasárnap is várta Marcsi néni a kézműves foglalkoztatóban, ahol ezúttal cicás képet és borkiflit lehetett készíteni.
A rendezvénysátorban is sokan gyűltek össze vasárnap. A jó hangulatú délutánon fellépett a Pápai Musical Stúdió, akik közkedvelt dallamokkal örvendeztették meg a megjelenteket. Mészárosné Varga Veronikától megtudtuk, a csapat a városi rendezvények állandó résztvevője, felléptek a Játékfesztiválon és szilveszterkor.
A Pápai Musical Stúdió ezúttal is fergetges hangulatot varázsolt

-Rengeteg fellépésünk volt a nyár folyamán, de ősszel sem fogunk unatkozni. Készülünk a jubileumi gálaműsorunkra, amely tavasszal lesz - tudtuk meg a stúdió vezetőjétől, aki hozzátette, nagyon szerencsésnek érzi magát, hiszen borszerdán az S.K. Társulattal, borpénteken a barokk kamarakórussal, vasárnap pedig a Pápai Musical Stúdióval mutatkozhatott be nagy örömére. Mészárosné Varga Veronika elárulta, ő eperbort kóstolt, ami ízlett neki.
Estére Boban Markovic Orkestar koncertjére aztán megérkeztek a sötét viharfelhők a város fölé, ez azonban nem szegte sem a zenekar, sem a közönség kedvét, hiszen a koncertet így is élvezettel hallgatták a fesztiválozók az el-eleredő esőben. A Boban Markovic Orkestar a gypsy rézfúvós vonulat képviselője. A szerbiai trombitaművész és zenekara számos zenei díj birtokosa. A kilencvenes évek első felében tűnt fel, amikor zenekarával többször elnyerte a híres gucai trombitás fesztivál első díját. Ezután több Kusturica-film, például az Underground vagy az Arizonai álmodozók zenéjét szerezte, és működött közre, mint előadó. Az ezredfordulóra Európa legnépszerűbb balkáni “rezesbandáját” vezette. Készített lemezt Lajkó Félixszel. Kutatja és bemutatja a Balkán cigányzenéjének kapcsolódását más zenei műfajokkal és kultúrákkal. A híres rezesbanda ezúttal Pápán is fellépett, ahol először jártak.
-Köszönjük a meghívást, annyira megtetszett a város, hogy amikor megérkeztünk, először az Esterházy-kastélyba akartunk bepillantani, ami gyönyörű - kezdte Biligens Rita, turnémenedzser.
-A Boban Markoviccal nagyon sok minden történik mostanában. Idén öt éves hallgatás után Boban kiadott egy új nagylemezt, Sötétség címmel. A MRAK című album zenei anyaga a 2018-as év rendkívül sűrű koncertszezonjában készült: a zenekar sokat turnézott külföldön és a koncertek közötti olykor rendkívül hosszú és fárasztó szünetekben születtek meg a jobbnál jobb zenei ötletek. Áprilisban megjelent, majd augusztusban felkerült az Európában ismert világzenei ranglistára, mégpedig az első helyet szerezte meg. Nagyon boldogok és büszkék is vagyunk arra, amit csináltunk. A jövőbeni terveink is ehhez kapcsolódnak, vagyis szeretnénk az egész világnak megmutatni az albumot, így világkörüli turnéra indulnunk 2019. december végén, első állomásunk Ausztráliában lesz, ott hét koncertet adunk majd - tudtuk meg a turnémenedzsertől, aki hozzátette, fontos a balkáni zene újjáéledése, amit Boban olyan szintre helyez, ami visszaadja a régi tradicionális értékeket, de mindig újat is tesz hozzá - tudtuk meg Biligens Rita turnémenedzsertől, aki elárulta, a koncert előtt már nem volt idejük megkóstolni a cicegét, amit ők tócsni néven ismernek, de mindenképpen meg fogják, amihez persze egy pohár finom bort is isznak.
A Boban Markovic Orkestar mindenképpen egy borfesztiválra való, mert a rendkívül vidám, fülbemászó dallamok hallatán sokan táncra is perdültek, tapsoltak a zenekarnak.
A remek koncert után egyre intenzívebben szórta Zeusz villámait, a legkitartóbb fesztiválozók még ittak egy-egy pohár bort, amihez Szórádi Gáborék szolgáltatták a zenét.


Képek:


Címkék: borfesztivál
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!