Az egyszemélyes szimfonikus zenekar


2019-09-07 21:05:32  | cikk: ha  | 


Az egyszemélyes szimfonikus zenekar főképe

Magda Dávid kis túlzással előbb zenélt, mint beszélt. Bármilyen hangszer került a keze ügyébe, azonnal megpróbálta lejátszani az ismert vagy épp akkor hallott dallamokat. Szülei 5 évesen magántanárhoz adták zongorázni, 7 évesen pedig zeneiskolás lett. A kecskeméti konziban tanult, majd 2009-ben Szegeden szerzett orgonaművész diplomát. Ezt követően Göteborgban tanult egyházzenei és improvizációs szakon. Jelenleg Budapesten él, zeneszerzéssel foglalkozik, de tanít Egerben, egykori zeneiskolájában is. Pápán koncertezett már egyszer, édesanyja révén kötik ide rokoni szálak, s mikor meghallotta, hogy felújítják a református templomot, felajánlotta, hogy jótékonysági koncerttel segíti az adománygyűjtést.

A művész minden darabról mondott néhány szót

Zongoratanulmányai adták az alapot ahhoz, hogy áttérjen az orgonára, mely aztán a hangszere lett. 1998-ban indult orgona tanszak a zeneiskolában, s egy év után már tudta, hogy ez lesz a további útja, életpályája. - A hangszer sajátossága, hogy nagyon sok hangszínen lehet rajta játszani, tehát mintha egy szimfonikus zenekart szólaltatnék meg, én vagyok a saját zenekarom karmestere. Ez azért is jó, mert nagyon sok művet, átiratot lehet készíteni. Mivel azon az orgonán játszom, ami a hangverseny helyszínén van, mindig új kihívás a koncert, hisz változik a helyszín, változik a hangszer is - mondta a művész.


A pápai koncerten felcsendült többek közt Otto Olsson É-dúr orgonaszonátájának I. tétele, Bach és Liszt egy-egy műve, Bartók átirat, valamint saját kompozíciók is, hisz Magda Dávid zeneszerzéssel is foglalkozik. Már konzis kora óta rendszeresen komponált, gyakran felkérésre, pályázatokra is. Svédországban több ideje jutott erre, a koncerten Concerto-ját, Sinfonietta III. és IV. tételét és egy improvizációját hallhatta a közönség.


Márkus Mihály református lelkész megköszönte a közönség támogatását, mint mondta, a templom felújítási munkálatai jól haladnak, körülbelül a feladatok 60%-át már elvégezték a szakemberek. A felújítást a tervek szerint októberben befejezi a kivitelező.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!