"Azt csináld, amiben hiszel és higgy abban, amit csinálsz!" - Mező Lászlóné kiállítása


2019-09-07 19:20:27  | cikk: ha  | 


"Azt csináld, amiben hiszel és higgy abban, amit csinálsz!" - Mező Lászlóné kiállítása főképe

Mező Lászlónét, Julikát nem csupán a képzőművészet iránt érdeklődők ismerik és szeretik városunkban. Kedves lénye, barátságos mosolya mindenkit elbűvöl. Az, hogy képei is szerethetők, az csak ráadás. Számos csoportos kiállításon szerepelt már, s volt két önálló tárlata is. Ez utóbbiakra Horváth Lajos festőművésszel válogatta az anyagot, most a harmadik alkalomra már egyedül, de a Mester útmutató szavaira emlékezve. Az anyagnak a Jókai Mór Városi Könyvtár előadóterme ad otthont.

A Mester portréja

Mező Lászlóné gimnazistaként került A. Tóth Sándor képzőművész körébe, ahova a báb- és festőművész invitálta. Sokat tanult ott, de aztán érettségi után dolgoznia kellett, nem indult el a képzőművészeti tanulmányok útján. Csak nyugdíjba vonulása után vált igazán tevékeny alkotóvá. Amikor Pápára költözött, ellátogatott egy kiállításra, ahol találkozott Borbély Lajossal. Ő hívta el a nyári szabadegyetemre, amit a JMSZK szervez minden évben. Ott figyelt fel rá Horváth Lajos festőművész, aki viszont a szakkörébe invitálta, abba a Körbe, amit egykor még A. Tóth Sándor vezetett. Azóta ott tanult, alkotott, mesterének Horváth Lajost tekinti. Egy portrét ki is állít róla a tárlatban, ez az egyik kedvenc képe a nemrég elhunyt művészről.

Ha tájkép, akkor Torockó

2014-ben volt az első önálló kiállítása, akkor portréival mutatkozott be, 2016-ban pedig már megismerhették sokoldalúságát az érdeklődők. Most a harmadik tárlaton látható több mint húsz kép fele Torockón készült, hisz öt éven át nyaranta egy-egy hetet ott töltött a művésztáborban. Az anyag másik része pedig ízelítőt ad abból, hogy milyen sok technikában járatos az alkotó, hisz olajjal, akrillal, akvarellel, pasztelkrétával készült képek is helyet kaptak a városi könyvtár felkérésére összeállított anyagban.

Műsor Julikának

A kiállításmegnyitón közreműködtek a Fogyatékosok Nappali Intézményének fiataljai, akik két szívhez szóló dallal lepték meg Mező Lászlónét. A tárlatot Kerpel Péter művésztanár ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. - Amikor Julika képzőművészeti-alkotó munkába kezd, azonnal feltűnik lényeglátó képessége. Gyorsan vázlatol, komponál, hamar el is készíti a művet az adott témában. Hamar beletanul a különböző művészeti technikákba, nagy érdeklődéssel használja az új anyagokat, eszközöket - mondta Kerpel Péter, aki külön is szólt a művekről, a kiváló arányérzékkel elkészített tájképekről, a jól elkapott pillanatokat megörökítő portrékról és a kellően kidolgozott csendéletekről. - A legőszintébben ajánlom mindenki figyelmébe Julika kiállított képeit, mert esztétika, tehetség és szív találkozásának gyümölcseit láthatjuk itt - emelte ki végül a művésztanár.

Sokan ott voltak a megnyitón

A megnyitó meglepetése volt az egyik unoka versmondása, majd az érdeklődők az alkotóval beszélgetve tudhattak meg többet a képekről. Az alkalmon ott volt dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is. A tárlat szeptember 26-ig tekinthető meg a könyvtárban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!