Zene, tánc, bor, cicege, csülök és jókedv minden mennyiségben


2019-09-07 11:31:59  | cikk: ha  | 


Zene, tánc, bor, cicege, csülök és jókedv minden mennyiségben főképe

A Pápai Csülök Cicege és Borfesztivál a szerdai és csütörtöki "bemelegítés" után péntek este már hozta az igazi fesztiválhangulatot, megtelt az Esterházy-kastély udvara. Délután a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület táncosai kezdtek a színpadon. Müller Zoltán művészeti vezető elmondta, hogy három csoportjuk lépett fel a rendezvényen. A Pipacsok, a kisebbek utánpótláscsapata kalocsai táncokat mutatott be, illetve volt egy modernebb koreográfiájuk. A nagyobbak, a felső tagozatosok a Nefelejcsben készülnek a Vadvirágba, ők gömöri táncokkal készültek a programra. A Vadvirág Néptáncegyüttes a gazdag repertoárból többek közt felvidéki, erdélyi koreográfiával kedveskedtek az érdeklődőknek. Az egyesületet épp tegnap értesítették, hogy bekerültek a megyei értéktárba is nemzeti értékként, úgyhogy ezt a jó hírt egy fergeteges felépéssel ünnepelték, együtt a közönséggel. A pápai néptáncosok minden évben részt vesznek a rendezvényen, Müller Zoltán elmondta, hogy ő a száraz fehér borokat kedveli, a somlóit kínáló faházaknál biztosan kóstol majd a juhfarkból.

A borpénteket a néptáncosok nyitották

Száraz fehér borokat a Móri Borvidékről érkezett Sáfrán Pincészet is kínált. - Családunk 5 hektáron gazdálkodik. Pincészetünkben korszerű technológiával dolgozunk, ami elősegíti a könnyed, gyümölcsös borok elkészítését - mondta a pincészet második generációs képviselője, Sáfrán András. Édesapja kezdett el szőlészettel, borászattal foglalkozni, s ő folytatja a hagyományt. A móri ezerjó a legismertebb boruk, de a gyümölcsös, zamatos Generosa is egyre nészerűbb. A Sáfrán Pincészet hét éve jár már Pápára, nagyon szeretik a város fesztiváljait, szerintük az emberek kedvesek és érdeklődők, ők pedig fontosnak tartják, hogy ne alkalmazottakat küldjenek árusítani, hanem személyesen is részt vegyenek a rendezvényeken, képviseljék a pincészetüket.

Sáfrán András szívesen beszélget a vásárlókkal

Az ünnepélyes megnyitón a Somlói Borrend és a Somlói Borút Egyesület tagjai vettek részt. A programon köszöntötték dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselőt, René Pöltlt, Schwetzingen főpolgármesterét, dr. Áldozó Tamás polgármestert, Unger Tamás alpolgármestert, a Somlói Borrend nagymesterét, valamint Simon Jánost, a Somlói Borút Egyesület elnökét.

Ismét finom borokat ízlelgethetnek a vendégek, mondta a polgármester

Dr. Áldozó Tamás elmondta, hogy ismét a magyar borok kiváló seregszemléje a pápai program, de a jóféle balatonalmádi pálinka sem hiányzik a kínálatból, s ízletesek az ételek. A polgármester jó szórakozást kívánt mindenkinek, arra kérte a vendégeket, hogy vigyék jó hírét a rendezvénynek.

Idén a somlói borra irányul a figyelem, mondta Unger Tamás

Unger Tamás alpolgármester, a Somlói Borrend nagymestere elmondta, hogy a megnyitón most két, a Somlóhoz kötődő borrend vesz részt, hisz szeretnék a figyelmet ráirányítani a Pápához közeli borvidékre, annak boraira. Kiemelte, hogy a somlói bor az idősebb, a tapasztaltabb emberek, az ínyencek bora. Erős, testes borról van szó, mellyel már kisebb mennyiséggel elérhető az a derű, amely más borok esetében nagyobb mennyiséget igényel - mondta a nagymester, jó szórakozást kívánva a jelenlévőknek.

Simon János is a Somlói Borvidék előnyeit méltatta

Simon János, a Somlói Borút Egyesület elnöke köszöntőjében elmondta, a Somló a legkisebb, de egyben az egyik legrégebbi történelmi borvidéke hazánknak, mely nagyon gazdag, három hegyből álló terület, s ahonnan kiváló borok származnak. De nemcsak borok, hanem pálinkák is, tette hozzá és kellemes kikapcsolódást kívánt a fesztivállátogatóknak.

Nyereményjáték is kapcsolódott a fesztiválhoz

Pápa Város Hivatalos Oldala a facebookon játékra hívta a zeneszeretőket: azt kellett megtippelni, kik azok az énekesek, akik itt lesznek a Budapest Bár pápai koncertjén. Ikits-Udvardy Andrea Dalma jól tippelt és ő lett a szerencsés nyertes, Várkertfürdő belépőt vehetett át Szabadkai Vertitától, a JMSZK igazgatójától.


A köszöntőket követően a Brezza di Barocco kórus énekelt, majd a Budapest Bár lépett színpadra. Farkas Róbert, zenekar vezetője elmondta, hogy nagyon eseménydús nyaruk volt, sok fellépéssel, s készül az új album, mely szerelmes hangvételű dalokat tartalmaz. A Budapest Bárnak jelenleg 12 énekese van, Tóth Vera csatlakozott utolsóként, ő itt is volt a pápai koncerten Bohumi Dóri, Frenk, Keleti András, Szűcs Krisztián mellett. A nyár hangulatát idező, pörgősebb dalok nagy tapsot kaptak a közönségtől. Szűcs Krisztián a kezdetektől énekel a csapatban, ő írta a Budapest Bár első saját számát Húszezer éjszakás kaland címmel. Ő a cicegét tócsni, illetve lepcsánka néven ismerte, de szerinte ezek közül a szavak közül a cicege hangzik a legjobban, ez a legdallamosabb, úgyhogy ő ezt fogja ezentúl használni. Somlói juhfarkkal öblítette le a krumplis étket, mely jó választásnak bizonyult, tette hozzá.

Tóth Vera is fellépett

Az est során fellépett még Koós Réka, s szerencsére az idő is megkegyelmezett a fesztiválozóknak, így kellemes időben, jó hangulatban telt a pápai borpéntek.

Képek:


Címkék: borfesztivál
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!