Borcsütörtök - a bor, a kórusok és a gasztronómia találkozója


2019-09-05 22:52:43  | cikk: ha  | 


Borcsütörtök - a bor, a kórusok és a gasztronómia találkozója főképe

A Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál sokszínű kulturális és gasztronómiai program. Bor és pálinka a javából, finom étkek, amikkel tényleg jóllakunk, s persze színpadi műsor - ezúttal főként környékbeli népdalkörök szórakoztatták a látogatókat az Esterházy-kastély udvarán. Az időjárás is a fesztiválozókkal volt, kellemes nyáresti hangulatban kóstolgattak, beszélgettek az érdeklődők. Bár a borcsütörtök még csak bemelegítése a hétvégi forgatagnak, már így is sokan sétálgattak, ízlelgették a borokat, a csülök- és cicegekínálatot.

A vaszariak kórusa is nagy tapsot kapott

A színpadon a Pápai Nyugdíjas Egyesület Énekkara, a Magyargencsi Dalkör, a Vaszari Asszonykórus és Dalárda, a Bakonyjákói Nefelejcs Vegyeskar váltotta egymást, mindegyik csoport hangulatos nótákkal, dalokkal készült az alkalomra. A vaszari csoport prímása, Sánta Béla elmondta, hogy ő két éve költözött a Pápa környéki faluba, s nagyon örült, amikor meghallotta, hogy van helyi énekkar. A hölgyeké már több évtizedes múltra tekint vissza, a férfikör fiatalabb, néhány esztenedeje alakult. Nagyon örültek, hogy meghívást kaptak a fesztiválra, sokat jelentett számukra ez a fellépés. Gondosan válogatták a dalokat a repertoárjukból, főként magyar nótákat énekeltek, igazodva a boros hangulathoz, mondta a prímás, aki mint kiderült, soha nem iszik alkoholt, így ő nem kóstolt a finom nedűkből, de a dalárda tagjai egy-egy pohár finom bor után indultak csak haza. A kórusok után aztán a Rocklife Cover Band tagjai csaptak a húrok közé.

Jól megfér egymás mellet a somlói és a győrújbaráti pincészet 

A színpad mellett áll a somlói Molnár Pincészet és a Pannonhalmi Borvidék Ács Pincészete faháza. A győrújbaráti családi pincészet most először vesz részt ezen a fesztiválon. Horváth Attila a pincészet képviseletében elmondta, hogy boraik megtalálhatók a Pannonia Reformata Kávézó és Vinotéka kínálatában, ezért döntöttek úgy, hogy személyesen is megmutatkoznak ezen a rendezvényen. Ács György 1992 óta működteti gazdaságát. A család 12 hektáros ültetvénye Győrújbarát legkiválóbb részén fekszik, többek között cserszegi fűszeres, sauvignon blanc, chardonnay, irsai olivér, zöld veltelini és merlot fajták szerepelnek kínálatukban. Horváth Attila elmondta, hogy a zöld veltelini igazi kuriózum, hisz főként Burgenlandban őshonos, a Pannonhalmi Borvidéken csak az Ács Pincészet foglalkozik ezzel. A szakember elmondta, hogy a fehér borok jobban fogynak, de egyre többen kóstolják a vöröseket is, főként tisztán. Szerdán még kevesebben voltak, tette hozzá, de a csütörtök este már ízelítőt adott abból, hogy a pápaiak is szívesen kimozdulnak otthonról egy jó program kedvért.

Nem csak a bor, a limonádé is finom

Az Eigner család is kilátogatott a fesztiválra, Eignerné Mészáros Zsuzsanna elmondta, hogy szeretik ezt a programot, hisz amellett, hogy finom ételek és italok várják a látogatókat, ők sok ismerőssel is találkoznak, jókat beszélgetnek. Ezúttal a cicegét kóstolta meg, ami nagyon ízletes volt, férje pedig csülköt evett. A programon részt vett a család legfiatalabb tagja, a két és fél hónapos trónörökös is, aki békésen aludt.

A Csalló pálinkák üvegét múlt századi angol orvosságosüveg alapján tervezték

A borok mellett azért a pálinka is mindig népszerű. A Csalló Pálinka Manufaktúra a kezdetek óta képviselteti magát a pápai rendezvényen. Mint kiderült, mindenfele járva mesélik, hogy az Esterházy-kastély hangulatos udvara tökéletes helyszín, melyet mindenkinek látni kell. A pálinkák közt ott sorakozott a Herbinka is, mely 30 féle gyógy- és fűszernövényt, mézet tartalmazó csodaszer. Tavaly például egy pápai vendég azzal a kéréssel ment oda a Csalló pultjához, hogy nagyon berekedt, de szeretné végigénekelni Zséda koncertjét. Felhajtott egy kupica Herbinkát, majd egy fél óra múlva boldogan tért vissza a barátnőjével, hogy a rekedtsége elmúlt és a hangulata is remek. Tehát aki ilyen problémákkal küzd, forduljon bizalommal a Csalló Pálinka Manufaktúra Herbinkájához.

Gondos válogatás előzi meg a kóstolást

A Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál holnap folytatódik, 19.30-kor lesz az ünnepélyes megnyitó, 20 órakor kezd a Budapest Bár, 22 órakor pedig Koós Réka lép színpadra.

Képek:


Címkék: borfesztivál
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!