76 millió forint a Türr-gimnázium kollégiumának energetikai korszerűsítésére


2019-09-05 17:58:39  | cikk: HuHa  | 


76 millió forint a Türr-gimnázium kollégiumának energetikai korszerűsítésére főképe
Az elmúlt években több alkalommal is korszerűsítették a Türr István Gimnázium és Kollégium kollégiumi épületét, ma egy újabb fejlesztésről adott hírt a Pápai Tankerületi Központ igazgatója, Egyházi Andrea és Németh Zsolt, a gimnázium igazgatója. A tankerület, mely fenntartója az iskolának, még tavaly nyújtott be pályázatot a KEHOP-5.2.10 pályázati konstrukcióban az épület energetikai korszerűsítésére, akkor a pályázat tartalék listára került, s most kapott zöld utat a fejlesztés. Az elnyert támogatási összeg 76 752 467 forint, a projekt augusztus 1-jén kezdődött és várhatóan jövő év nyarán ér véget.
A Türr kollégiumát érinti a fejlesztés

-A kollégium körülbelül negyven éve épült, vasbeton szerkezetű, energetikai célú pályázatunk azt a célt szolgálja, hogy a mai kornak megfelelővé tegyük energetikailag és külső megjelenésében - közölte a tankerület igazgatója a sajtótájékoztatón. Egyházi Andrea hangsúlyozta, a tankerület a múlt évben saját forrásaiból már elvégezte a szobákban a nyílászárócseréket, a sikeres pályázat segítségével most folytatják a felújítást.
-A projekt lehetőséget ad napelemek elhelyezésére a tetőszerkezeten, a homlokzat és tető szigetelésére, valamint azoknak a nyílászáróknak a cseréjére, melyeket korábban nem tudtunk kicserélni - közölte. Kiemelte, az újabb fejlesztés a köznevelési rendszert szolgálja, az épület működtetésében pedig jelentős megtakarítást tudnak majd realizálni.
Szebb, komfortosabb, olcsóbban működtethető lesz a kollégium épülete

Dr. Áldozó Tamás polgármester a sajtótájékoztatón arra emlékeztetett, a város tulajdonosként érintett a beruházásban, hiszen az épület a városé, melyet vagyonkezelésbe adtak át a tankerületnek. Meglátása szerint a Pápai Tankerületi központ jó gazdája az átadott épületeknek, hiszen más oktatási intézményekben is történtek jelentős fejlesztések.
-Ez az egykori fiúkollégium 2011-ben jelöltetett ki az Arany János Tehetséggondozó Program számára, ők korábban a volt orosz laktanyában laktak. Ekkor a város egy jelentősnek számító 50 millió forintos beruházást hajtott itt végre és olyan állapotba hozta az épületet, hogy fogadni tudja a középiskolásokat. Akkor a felújítás végén maguk a középiskolások segítettek a költözésben, az egy példaértékű összefogás volt.
Hozzátette, a mostani beruházással nemcsak energetikailag, hanem esztétikailag is megújul az épület, így a lánykollégium (ez ma a tankerület épülete) után a fiúkollégium is 21. századi külsőt kap. Az energetikai felújítással kapcsolatban a városnak jó tapasztalatai vannak, emelte ki a polgármester.
-A Napsugár Bölcsődét a közelmúltban adtuk át, ott jelentős megtakarításokat értünk el a beruházással. Pontos számot az év végén tudunk majd mondani, hiszen akkor lesz meg az első teljes év, amit össze tudunk hasonlítani a korábbi állapottal, de 30-40 százalékos megtakarítást remélünk az energiaköltségek tekintetében. Ha ez itt is megvalósul, akkor a megtakarított pénz más helyre tud kerülni.
A polgármester gratulált a sikeres pályázathoz, mint mondta, örül, hogy a város 76,75 millió forinttal gazdagabb lesz, hiszen a pénz itt marad és az oktatást szolgálja.
Az energetikai korszerűsítéssel kapcsolatban az önkormányzatnak jó tapasztalatai vannak - mondta dr. Áldozó Tamás

Németh Zsolt, a gimnázium igazgatója is örömét fejezte ki a sikeres pályázattal kapcsolatban. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy a kollégista diákok megfelelő körülmények között tudjanak lakni. Az elmúlt évek fejlesztései közül a múlt évi ablakcserét emelte ki, mely egyenletesebb hőmérsékletet, komfortosabb körülményeket biztosított a tanulók számára. Az újabb fejlesztés további eredményeket hoz energetikai szempontból -véli.
-A kollégiumban az Arany János tehetséggondozó Programban tanuló diákok élnek, az épület kihasználtsága csaknem 100 százalékos, hiszen 150 férőhelyes a kollégium és 148 diák lakik itt. Ebben a programban a nehezebb körülmények között élő családokból érkeznek hozzánk diákok, ezért is fontos, hogy jó körülményeket biztosítsunk számukra az iskolában és a kollégiumban. A beruházás megvalósulásával 21. századi körülményeket várják diákjainkat.
Németh Zsolt igazgató fontosnak tartja, hogy minél jobb körülményeket tudjanak biztosítani diákjaiknak

A pályázati forrásból megvalósuló beruházás során a közlekedőkben, lépcsőházban korszerű hőszigetelt nyílászárókat építenek be a régiek helyett, szigetelik a homlokzatokat és a tetőt és napelemeket helyeznek el a tetőn. A homlokzati szigetélést színezés követi majd, így esztétikailag is megújul az épület.
-A napelemrendszer az épület teljes villamosenergia szükségletét biztosítja, a szigetelés és a nyílászárócsere pedig a gázfelhasználásunkat csökkentheti 30-40 százalékkal. Mindemellett nem utolsó szempont, hogy az épületkülső is megújul, megszépül - mondta el érdeklődésünkre Németh Zsolt, a gimnázium igazgatója.
Ezeket az ablakokat is kicserélik

A projekt augusztus 1-jén kezdődött, jelenleg a kivitelező kiválasztásának közbeszerzési eljárása folyik és a tervek szerint az őszi szünetben már megkezdődhet a munka. A szigetelési, napelem telepítési munkálatok nem zavarják majd a kollégiumban folyó munkát és a diákok életét, a nyílászárócserék pedig nem a szobákat és tantermeket érintik, így viszonylag kevés zavaró hatással kivitelezhető a projekt, melynek befejezését jövő év nyarára tervezik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!