Csülök, cicege, bor és szórakoztató programok - elkezdődött az ötnapos fesztivál


2019-09-04 23:24:15  | cikk: Babos Petra  | 


Csülök, cicege, bor és szórakoztató programok - elkezdődött az ötnapos fesztivál főképe
Ma délután elkezdődött az Esterházy-kastély udvarán a Pápai Csülök, Cicege és Borfesztivál. A szervezők az idei évben is változatos és színes szórakoztató programokról gondoskodtak. Borszerdán fellépett a Honvéd Bajtársi Klub Vidám Nagyik kórusa, a Megafon Zenei Egyesület, majd őket az S.K. Társulat követte, akik vidám összeállítással örvendeztették meg a megjelenteket. Az est zárásaként a kovásznai heavy metal zenekar, a Background lépett színpadra.
A Background zenekar 2011 októberében alapított kovásznai rock együttes, mely kezdetben három tagból állt. 2012-re négytagúra bővült az együttes, mára már öt tagot számlálnak. 2016 augusztusában megjelent első albumuk. A zenekar saját szerzeményeiben a követett stílusirányzatnak a klasszikus heavy metalt tartja, helyenként thrash metalos beütéssel.
A kovásznai Background zenekar

Ambrus Attila alapítótag elmondta, először járnak Pápán, ami nagyon tetszik nekik, igazán szép város.
A fesztivál ideje alatt ínycsiklandó ételek sokaságával is várják az érdeklődőket.
Orbán László, a Galéria Bisztro ügyvezetője elmondta, tavaly nagy sikert aratott a cicege, körülbelül 1,5 tonnát értékesítettek belőle az öt nap során, s az idei évben is hasonló mennyiséggel készültek.
-1000 kilogramm krumpli, 200 kilogramm liszt, 300 kilogramm tejföl és 200 kilogramm reszelt sajt - ezzel készültünk az idei évre cicegéből. Természetesen csülök is lesz, körülbelül 600 kilogramm hátsócsülköt dolgoztunk fel, amiből 220 kiló sültcsülök - árulta el Orbán László, aki hozzátette, ebben az évben is kapható őszi zöldségekből csirkeragu, pácolt csirke steak és sült kolbász is. A cicegéket különböző feltétekkel lehet kérni, tejföllel, baconnal és hagymával, ki ahogy szereti. Az ügyvezető kiemelte, a gyorsabb kiszolgálás érdekében hat óriás serpenyőben sütik a finomságokat, s a találáson is változatattak, hiszen papírtálcát és fából készült evőeszközöket kínálnak.
A szervezők ezúttal is gondoltak az édesszájú vendégekre is, őket házi jellegű rétessel és kürtőskaláccsal várják az öt nap során.
A finom étkekhez jó borok társulnak. Idén 12 faházban, 13 borászat kínálja ízletes nedűit, ezek között van badacsonyi, tokaji, móri, pannonhalmi, villányi és természetesen somlói is, de a jóféle pálinkák kedvelői sem maradnak szomjasan.
Kovácsné Harmat Helga, a Kovács-Harmat Pincészet képviseletében elmondta, ő a pécsi-villányi borvidéket képviseli.
-Igyekeztünk a két borvidék legjellegzetesebb borait elhozni a pápaiaknak. Nagy öröm számunkra, hogy eljöhettünk ide, nagyon lenyűgöző a kastély udvarában ez a fesztivál. A pécsi borvidékről elsősorban a juhfarkot emelném ki, miután az kevés borvidéken van az országban. Ez egy ősi hungarikum, s úgy gondoltunk, ezt Pápán is megmutatjuk. A villányi vidékről a könnyedtől az egészen testes borokig hoztunk mindenfélét - tudtuk meg Kovácsné Harmat Helgától, aki elárulta, a szüretet elkezdték az Irsai Olivérrel és a héten folytatták az oportóval. Reméli, a pápaiaknak is ízleni fog a kínálatuk, ajánlja a juhfarkot és a merlotot.
Szántó Gyuláné Ibolya két unokájával látogatott ki a fesztiválra szerda délután. Ibolya elárulta, unokái Németországban élnek, s nagy örömére most itthon vannak, s együtt eljöttek a rendezvényre, ahol a Megafon Zenei Egyesület műsorát hallgatták meg. Ibolya elmondta, az unokái nagyon szeretik a kürtőskalácsot, ezért ma ezt kóstolták meg, de holnap a cicegéből fognak enni, s persze a felnőttekkel valami finom bort is isznak.
A fesztivál borcsütörtökön is 17 órától várja a vendégeket, holnap a Pápai Nyugdíjas Egyesület énekkara, a Magyargencsi Dalkör, a Vaszari Asszonykórus és Dalárda, a Bakonyjákói Nefelejcs Vegyeskar és a Rocklife Cover Band lép fel.

Képek:


Címkék: borfesztivál
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!