Van jövőképünk - dr. Áldozó Tamás a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Körben


2019-09-03 07:52:43  | cikk: HuHa  | 


Van jövőképünk - dr. Áldozó Tamás a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Körben főképe
Dr. Áldozó Tamás volt a vendége a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör hétfői összejövetelének. A polgármestert nem először hívta meg előadónak a kör, évente legalább egyszer maguk közé várják, hogy beszélgessenek a város ügyeiről. Ezúttal az EFOP projekt keretében megrendezett beszélgetéssorozat soron következő alkalmára hívták előadónak.
Polgárdi Sándor esperes köszöntötte a vendéget és a kör tagjait

A vendéget és a megjelenteket Polgárdi Sándor evangélikus esperes köszöntötte a látogatói központban, dr. Áldozó Tamás pedig azzal kezdte gondolatmenetét, hogy választási kampány van, nem kell szégyenlősnek lenni, hiszen ő éppen azokról az elképzelésekről akar beszélni, amivel a város jövőjét tervezik.
-Ma arról kell beszélnünk, hogy milyen a jövőképünk és mi bátran beszélhetünk róla, mert van jövőképünk. Mi egy jó csapat vagyunk, olyan csapat, mely ezt a jövőképet részleteiben kidolgozta, és abból is látszik, hogy jó a csapatunk, hogy néhány képviselőjelölt társam elkísért a mai rendezvényre is - fogalmazott.
A városvezető hangsúlyozta, a Fidesz-KDNP csapatát a közös értékrend és a város iránti közös elköteleződés fűzi össze, nem pedig a kényszer, a mások gyűlölete. Az Esterházy2035 elnevezésű programon hosszú időn keresztül dolgoztak, az az élet minden területét érinti, az infrastrukturális fejlesztéseken, közösségépítésen, egészségügyön és szociális ellátáson át az intézményi fejlesztésekig, környezetvédelemig és turisztikáig.
-Az Esterházy2035-ből eddig három pontot hoztunk nyilvánosságra a közösségi médiában, a többiről itt sem szeretnék még szólni, de a már ismertetett három beavatkozási területről is nagyon sokat lehet beszélni - mondta el érdeklődésünkre.
Az Esterházy2035 program az élet minden területére fogalmaz meg fejlesztéseket

A három pont egyike a belváros komplex rehabilitációja, mely részben a Fő tér 16-21-es számú épületek udvarában kialakítandó parkolókat jelenti, majd ezt követően az épületek megújítását és a mostaninál lényegesen jobb hasznosítását.
-Ettől azt várjuk, hogy serkentőleg hat a belváros gazdasági, kereskedelmi életére és ellensúlyozza azt a hátrányt, amivel az összes történelmi belvárossal rendelkező város küzd, a település szélére települt multinacionális kereskedelmi cégek miatt - magyarázta.
A második pont a lakótelepek megújítására vonatkozik, ahol nagy problémát okoz a közlekedés, a megnövekedett autóforgalom, ezzel együtt a parkolás és ugyanakkor a zöldfelületek megóvása, de ide tartozik a közösségi terek létrehozásának szükségessége, valamint a különböző generációk igényeinek kielégítése.
-A lakótelepek eddig kimaradtak minden EU-s pályázati lehetőségből, ott a közterületek megújításához külső forrásra nem számíthattunk. Azt gondoljuk, hogy ez változni fog és részben hazai forrásból, részben helyi forrásból tudunk majd a lakótelepeken beruházásokat végrehajtani.
Az Esterházy2035 harmadik eleme a vizekkel foglalkozik, egyrészt a város létrejöttét eredményező és jelentős természeti kincsként megóvandó vízről, másrészt a lakossági vízhasználatról, mely sok feladatot ró a városra, amiket meg kell oldani. Ilyenek a szennyvíz-elvezetéssel kapcsolatos még hátralévő feladatok és ilyen a Tapolcafői forrás, amit eredeti állapotában kell tudni megmutatni.
-Ez a Kárpát-medence egyik természetföldrajzi csodája lenne, és ez a víz nekünk akkora kincsünk, amiből jóval többet ki lehetne hozni a közösség javára, minthogy megisszuk vagy engedjük elfolyni a Marcal irányába.
A Fidesz-KDNP programját hamarosan kiadvány formájában is megjelentetik - mondta dr. Áldozó Tamás

E témával kapcsolatban a polgármester érdeklődésünkre elmondta, ha a kör tagjai a tapolcafői szennyvíziszappal kapcsolatban kérdezik, elmondja mindazt az információt, amivel rendelkezik.
-A tapolcafői vízbázist és ivóvizet nem fenyegeti semmi, ugyanakkor legyen mindenki óvatos, mert szemmel láthatóan a helyi hat ellenzéki párt mindenféle etikai megfontolást félretéve erre alapít egy olyan hamis kampányt, amivel megpróbálják hergelni a pápaiakat.
A fejlesztési tervek megvalósításának időtartamáról szólva elmondta, a felelős gondolkodás nem önkormányzati ciklusokban méri a célokat és az időt, hanem mivel átfogó és komplex beavatkozási területekről van szó, hosszabb időtávra - 15 évre - fogalmazták meg elképzeléseiket. A megvalósítással kapcsolatban elmondta, 60-80 milliárd forintot szeretnének elkölteni ebben az időszakban a város fejlesztésére, ehhez az Európai Uniótól érkező pályázati források, a hazai támogatások és a város saját bevételei biztosítják a fedezetet. Az elsőről elmondta, a tervezési időszak két EU-s ciklust érint, a második tervezett forrás kapcsán a most készülő Modern Városok 2. programról szólt - ez biztosítaná a hazai forrásokat -, a saját bevételekkel kapcsolatban pedig arról beszélt, hogy a város gazdaságának növekedése jelentős bevételnövekedéssel jár az önkormányzat számára is. Említést tett az ipari parki területek értékesítéséről és az ott várható beruházásokról, amik szintén a helyi adóbevételeket növelik majd.
A polgármester arról is szólt, a 12 pontból álló jövőre vonatkozó terveiket a közösségi média után kiadvány formájában is megjelentetik, hogy mindenki számára elérhető legyen. Mindezek mellett pedig egy önálló turisztikai fejlesztési koncepcióról is említést tett előadásában.
A polgármestert néhány képviselőjelölt társa is elkísérte a kör összejövetelére

-Az önkormányzati választások nemcsak a jövőről szólnak, hanem a mögöttünk álló évekről is, hiszen egyfajta értékelése lesz a munkának a választók döntése. Ön hogyan értékeli az elmúlt öt évet? - tettük fel a kérdést dr. Áldozó Tamásnak a rendezvény előtt. A városvezető úgy válaszolt, objektív mutatók alapján kell kiállítani a bizonyítványt, ezek pedig olyanok, hogy büszkék lehetnek rá a pápaiak.
-A város az elmúlt öt évben nagyot lépett előre, és hiszem, hogy ez egyben azt is megalapozza, hogy a következő időszak elé még ennél is optimistábban nézzünk - mondta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!