Színpadi programok, kulináris élmények minden mennyiségben - Szerdától ismét borfesztivál


2019-09-02 14:13:22  | cikk: Babos Petra  | 


Színpadi programok, kulináris élmények minden mennyiségben - Szerdától ismét borfesztivál főképe
Gőzerővel készülnek a szervezők a szerdán kezdődő Pápai Csülök, Cicege és Borfesztiválra. A szakemberek a napokban állították fel a pincészeteknek, pálinkaházaknak és vendéglátósoknak helyet adó faházakat az Esterházy-kastély udvarán. A program részleteiről ma délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a szervezők.
Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, az Esterházy-kastély udvarában 12 faházban, 13 borászat kínálja ízletes nedűit az öt nap során, ezek között lesz badacsonyi, tokaji, móri, pannonhalmi, villányi és természetesen somlói is, de lesz pálinkaház is.
-Ételekben kicsit megújulunk, hiszen lesz házi jellegű rétes is. Ahogy a fesztivál nevében is benne van, lesz csülök és cicege minden mennyiségben és ízesítésben. Mivel ez egy családi rendezvény, így a kürtőskalács sem maradhat el, ami a gyerekek egyik nagy kedvence. És mivel családi rendezvény, ezért szombaton és vasárnap kézműves foglalkozásokra várjuk az érdeklődőket a kastély kézműves műhelyében. Marcsi néni ezúttal is olyan kézműves termékeket talált ki, amelyeket könnyen el lehet készíteni a legkisebbeknek is. Marcsi néninél már hagyomány a sütés. Egyik nap perecet, a másik nap pedig borkiflit készítenek. A kézműves programokra hétvégén 16 és 19 óra között várják az alkotni vágyókat - tette hozzá Boros Katalin.
Szabadkai Verita, a JMSZK igazgatója elmondta, a fesztivál idején két színpadon, huszonöt kulturális programmal és közel ötszáz közreműködővel várják a látogatókat.
-A színpadi fellépők sorában amatőr és profi, hazai és határontúli előadóművészeket egyaránt találhatunk. Az esti koncertek sorát szerdán a kovásznai testvérvárosunkból érkező, Background zenekar nyitja, vasárnap pedig a Boban Markovic Orkestra zárja - tudtuk meg Szabadkai Veritától, aki hozzáfűzte, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ támogatási kérelmet nyújtott be a Pápa Város Kulturális Fejlesztéséért Helyi Közösség (továbbiakban: HACS) által kiírt TOP-7.1.1-16-H-069-3 azonosító számú, „Helyi összefogáson alapuló közösségfejlesztő nagyrendezvények és kisrendezvények támogatása" című helyi felhívásra. Pályázatuk címe: 29. és 30. Pápai Játékfesztivál valamint a Pápai Csülök, Cicege és Borfesztivál 2019-ben és 2020-ban. A benyújtott támogatási kérelmüket a HACS által létrehozott Helyi Bíráló Bizottság támogatásáról biztosította. A négy rendezvény megvalósítására 73,9 millió Ft támogatási összegre nyújtottak be pályázatot. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.
A JMSZK igazgatójától megtudtuk, a pályázatnak köszönhetően egy 200 négyzetméteres rendezvénysátrat is sikerült beszerezniük, amely a nagyszínpad mögött, öltözősátorként fog funkcionálni a rendezvény ideje alatt.
Dr. Áldozó Tamás polgármester hozzáfűzte, a borfesztivál egy jó találkozási hely a pápaiaknak, s reméli, az idén is így lesz ez.
-Ez az első olyan év, hogy a fesztivál helyszíne a már megépült kastélykerítéssel különül el a Fő tértől, illetve a fellépőknek sokkal komfortosabb körülményeket tudunk biztosítani a második sátor felállításával - fűzte hozzá a polgármester, aki kiemelte, az Agrárminisztérium támogatást írt ki, olyan rendezvények támogatására, ahol a vidék politikának az eredményét tudják bemutatni. A felhívásnak a borfesztivál tökéletesen megfelelt, hiszen a borok magyar termékek és az itt forgalmazott pálinka is az, illetve mindig vannak olyan ételek is, amelyek szintén a magyar gasztronómiai hagyományt mutatják meg. Lehetőségünk nyílott, hogy egy több mint 10 millió Ft-os pályázatot nyújtsanak be a minisztériumhoz, ügyelve arra, hogy a másik pályázattal, amelyik támogatást kap, ne keresztezzék egymást, hiszen el kell különíteni a két forrást. A döntésről még ugyan nem értesültek, de bíznak a legjobbakban, s remélik, hogy ezt a több mint 10 millió Ft-os támogatást megkapják, ami azt is jelenti, hogy a két támogatási forrás fedezi az összes költségét a rendezvénynek.
A borfalu szerdán, csütörtökön és vasárnap 17 órakor nyit, pénteken és szombaton pedig 15 órától lehet kóstolni az ízletes nedűket.

Képek:


Címkék: borfesztivál
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!